Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
15.22

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Simon Oven

Sreda, 15. 5. 2019, 15.22

4 leta, 11 mesecev

Evropsko prvenstvo 2019

Oven evropski prvak, na stopničkah tudi Urankar in Cof

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Simon Oven | Simon Oven je evropski prvak v klasičnem spustu. | Foto Nina Jelenc

Simon Oven je evropski prvak v klasičnem spustu.

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kajakaš Simon Oven je novi evropski prvak v klasičnem spustu. Oven je na preizkušnji na reki Soči za 11,53 sekunde prehitel kolega iz reprezentanca Anžeta Urankarja, tretji je bil Čeh Adam Satke, ki je zaostal 12,93 sekunde. Slovenci so do kolajne prišli tudi med kanuisti, Blaž Cof je bil tretji.

"V zgornjem delu, kjer je še bolj mirno, sem imel načrt, da se res 'ubijem', potem pa nadaljujem skozi zahtevnejši del bolj z občutkom. V zgornjem delu sem se skoraj malo preveč 'zgonil', ampak sem nekako pretrpel skozi tehnični del in je uspelo," je po vnovičnem velikem uspehu dejal Simon Oven, ki že nekaj sezon velja za enega najboljših spustašev v klasični preizkušnji na svetu, kar je dokazal že leta 2017 s srebrom na evropskem prvenstvu in lani z naslovom svetovnega prvaka.

"Nad svojim rezultatom sem presenečen. Za Simona smo vedeli, da je res dober, sebe pa sem presenetil. Skupaj sva opravila veliko treningov, tako da mislim, da nama je to zelo pomagalo. Imel sem zelo dobro vožnjo, to je bil moj maksimum," pa je po drugem mestu in dvojni slovenski zmagi povedal Anže Urankar.

"Za Simona smo vedeli, da je res dober, sebe pa sem presenetil," je povedal srebrni Anže Urankar. | Foto: Nina Jelenc "Za Simona smo vedeli, da je res dober, sebe pa sem presenetil," je povedal srebrni Anže Urankar. Foto: Nina Jelenc

Cof zadovoljen z bronom

Med kajakaši je od Slovencev nastopil še Tim Novak in bil 13. Nejc Žnidarčič zaradi lažje poškodbe ni nastopil. Med kanuisti je zmago odnesel Hrvat Emil Milihram, ki je za 7,2 sekunde prehitel Čeha Ondreja Rolenca, Cof je zaostal 26,2 sekunde.

"Ciljal sem bolj na sprint, a sem se zelo potrudil tudi v klasiki. Bil sem res presenečen, kako dobro mi je šlo. Na celi progi je bilo vrhunsko in dobro sem se počutil. Veslal sem na polno in dal vse od sebe. Ko sem prišel v cilj, sem bil zelo zadovoljen, na koncu se je vse izšlo," je dejal Cof, ki je medalje na EP na Soči osvajal že pred šestimi leti, ko je bilo tu nazadnje organizirano prvenstvo stare celine v spustu.

Zadovoljen je bil tudi bronasti Blaž Cof: Na celi progi je bilo vrhunsko in dobro sem se počutil.  | Foto: Nina Jelenc Zadovoljen je bil tudi bronasti Blaž Cof: Na celi progi je bilo vrhunsko in dobro sem se počutil. Foto: Nina Jelenc

V kanuju so priložnost nastopa na domačem prvenstvu dobili tudi trije mladinci. Martin Gale je bil 13., Maj Oštrbenk 15., Nejc Gradišek pa 17.

Pri kajakašicah je slavila Švicarka Melanie Mathys pred Italijanko Mathilde Rosa (+0,02) in Čehinjo Anežko Paloudovo (+3,13). Ana Šteblaj je bila 17., Živa Jančar pa 18.

V četrtek bo v Trnovem ob Soči ekipni klasični spust, v petek kvalifikacije za sprintersko tekmo, v soboto pa še ekipna sprinterska ter posamična sprinterska tekma.

Blaž Cof
Sportal Od srede v Bovcu za evropske naslove v spustu na divjih vodah
Ne spreglejte