Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
20. 8. 2020,
14.40

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

Natisni članek

kanu kajak Špela Ponomarenko Janić

Četrtek, 20. 8. 2020, 14.40

3 leta, 8 mesecev

Špela Ponomarenko Janić, intervju

Otroci rastejo in zanjo je vedno težje #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20
Špela Ponomarenko Janić | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Špelo Ponomarenko Janić, zadnja leta našo najboljšo kajakašico, smo tokrat obiskali v domačem Kopru, kjer je svoj prosti čas z družino preživljala ob morju. V dolgoletni karieri še ni doživela sezone, ko skorajda ni tekmovanj, a to ne pomeni, da je doma sedela križemrok. Koprčanka je ves ta čas trdo trenirala in že pogleduje v prihodnjo sezono, ko z Anjo Osterman merita na olimpijsko medaljo.

Špela Ponomarenko Janić je že dolgo prisotna v kajaku na mirnih vodah. V zadnjih letih v dvojnem dvojcu blestita z Anjo Osterman. Z njo sta na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu veljali za eni izmed glavnih favoritinj za medaljo, a je olimpijske igre preprečil koronavirus. Letos tekmovanj skoraj ni. Pred dnevi so odpovedali še evropsko prvenstvo v Romuniji, tako da v igri ostaja le še svetovni pokal v Szegedu na Madžarskem. Špela, ki je pred kratkim postala dvakratna državna prvakinja, se ne želi ubadati s svojimi leti. Zaželela pa si je že najlepše darilo za 40. rojstni dan.

Danes smo se srečali ob morju. Koliko imate pravzaprav časa, da se sprostite na plaži?
Letos veliko več, glede na položaj, ki ga imamo zaradi koronavirusa. Običajno smo po evropskem prvenstvu dobili nekaj dni dopusta, nato smo se že vrnili v Bohinj, da smo se čim bolje pripravili na svetovno prvenstvo, ki je po navadi konec avgusta. Potem smo septembra izkoriščali zadnje sončne žarke.

Sploh v poletnih časih prebijete veliko časa v Bohinju. Ali kdaj pogrešate Koper?
Zmeraj se rada vračam domov in vedno je premalo dni, ko smo doma. Tudi Adam (njen sin, op. p.) ima doma že prijatelje in gre težko od doma. Tudi on je vsakokrat vesel, ko pridemo domov. Letos nam pride prav, da smo več doma.

Kljub temu da je letos zelo malo tekmovanj, vseeno zavzeto trenirajo. | Foto: Nina Jelenc Kljub temu da je letos zelo malo tekmovanj, vseeno zavzeto trenirajo. Foto: Nina Jelenc

Kakšni so letos vaši treningi, ko nimate tekem?
Letos treniramo tako, da smo tri tedne v Bohinju in en teden doma. Letošnja sezona je, kakršna je. Tekme moramo imeti. Že zaradi sponzorjev, da imaš kakšen rezultat in da potrjuješ svojo formo. Če ni tekem, to ne pomeni, da doma počivaš. Ne moremo si privoščiti, da bi eno leto izpustili. Mi treniramo tako, kot da bi bile olimpijske igre. Poskušamo vzdrževati čim boljšo pripravljenost in narediti dobro podlago za prihodnje leto. Torej, da bomo na olimpijskih igrah v Tokiu čim boljši.

V svoji karieri veliko potujete, ste tudi mama dveh otrok. Si kdaj želite, da bi se ustalili, ali je to vendarle vaš način življenja?
Da, to je naš način življenja. Sicer mislim, da s svojimi otroki preživim veliko več časa, kot če bi hodila v službo. Vsako leto je težje, ker je Adam vedno bolj navezan na svoje prijatelje. Poskušamo, da to čim manj občuti. Zagotovo bom, ko bo enkrat konec športne kariere, vesela, da bom doma. Vsem nam je lepo v Kopru in mislim, da bomo tukaj ostali. Po drugi strani pa, ko smo pol leta doma, že komaj čakamo, da kam odidemo. Veliko let to že počnemo, a je tudi vedno težje. Že ko sem bila sama, sem težko pripravljala prtljago. Z dvema otrokoma je še toliko bolj naporno. Letos, ko smo šli v Avstralijo, sem pozabila svojo potovalko. Sprva smo mislili, da sem jo pozabila v kombiju, a smo na koncu ugotovili, da sem jo pozabila doma. Nekako smo uredili, da je potovalka prišla po desetih dneh v Avstralijo. Zelo pestro imamo. (smeh, op. p.)

Stjepan Janić, vaš mož, je zelo uspešen trener … Puščata odprto možnost, da bi v primeru dobre ponudbe odšli v tujino?
Mislim, da bo Koper vedno naš dom. Seveda dopuščamo možnost, če bi bila dobra ponudba za trenersko delo. Ampak mislim, da bi v poštev prišle le bližnje države.

Zdi se, da na pripravah v Avstraliji zelo uživate. Bi šli tudi tja?
Ne vem, ali bi lahko tam živela. Tam bi bila mogoče, ko je pri nas zima. Ne verjamem, da bi se kdaj preselila tako daleč. A nikoli ne reci nikoli. Skratka vedno se je lepo vrniti domov. Še posebej takrat, ko gremo kam za dlje časa. Domače morje poskušamo čim bolj izkoristiti, posebej poleti.

Kako ste se kot športnica navadili na razmere v obdobju koronavirusa?
Mislim, da moramo športniki že vso kariero bolj paziti nase. Torej, da ne hodimo po kakšnih zabavah. Mislim, da za nas ni bistvene razlike. Razen tega, da moramo nositi maske. Verjetno to nikomur ne ustreza, ampak tako je. Pomembno je, da ostanemo zdravi, in če to pomaga ...

Kljub nenavadni sezoni verjetno pri treningu ni nobenega popuščanja. Ste imeli zaradi koronavirusa kakšen dan več prost?
Tista dva meseca, ko je bila karantena, smo vzdrževali kondicijo. Poskušali smo opraviti čim boljše treninge. Konec meseca imamo v načrtu pripraviti simulacijo olimpijske tekme v Tokiu. Torej, da bomo imeli vsak dan dve tekmi v razmahu ene ure. Četudi v letošnji sezoni vse tekme odpadejo, imamo tako vsaj simulacijo tekme. To pomeni, da pri treningih ne popuščamo … Želimo izkoristiti čim boljše pogoje in opraviti čim boljše treninge. Mislim, da nam kar dobro uspeva. Mislim, da v letošnji sezoni nismo nič izgubili.

Špela Ponomarenko Janić je na letošnjem državnem prvenstvu osvojila dve prvi mesti. | Foto: Nina Jelenc Špela Ponomarenko Janić je na letošnjem državnem prvenstvu osvojila dve prvi mesti. Foto: Nina Jelenc

Na nedavnem državnem prvenstvu v Murski Soboti ste si priveslali dva naslova državne prvakinje. To je bilo letos tudi vaše prvo tekmovanje. Ste pogrešali tekmovanja?
Zagotovo je dober občutek, če se postaviš na štart in greš malo iz cone udobja. Tudi na treningu velikokrat tekmujemo med seboj in smo precej izenačeni. Vseeno bi bilo lepo, če bi imeli kakšno mednarodno tekmo. Da imamo kak cilj in da ne treniramo samo zato, da bomo prihodnje leto dobri.

Se vam zdi, da je smiselno organizirati mednarodna tekmovanja?
Mislim, da ne bodo prišle vse tekmovalke. Menim, da bodo na tekmo svetovnega pokala prišli samo Evropejci. In še ob tem so nekatere države sporočile, da ne bodo poslale svojih tekmovalcev. Mislim, da če bo kje organizirano, bo to v Sezgedu. Madžari bodo naredili vse, da ta tekma bo. Če je oni ne bodo organizirali, potem je ne bo nihče. Pri njih je to res nacionalni šport. Prepričana sem, da bodo naredili vse, da bodo tekmo izpeljali.

Kako težko se je pripravljati, če tekmovanja vseskozi visijo v zraku?
Zame so glavni cilj olimpijske igre. Težko bi bilo, če bi imela v načrtu, da bi po letošnji sezoni končala športno kariero. Ne predstavljam si, kako bi se lahko motivirala še za eno dodatno sezono. Tako sem imela že prej v načrtu, da bom trenirala še eno leto, zato mi to ni pomenilo velike težave. Glavni cilj so olimpijske igre in trudimo se, da bomo tam čim boljši. Končno sem videla malo pozitivnejši članek … Pisalo je, da bodo olimpijske igre kljub koronavirusu organizirane, odločiti se morajo le, na kakšen način in v kakšnem obsegu ter kako bo poskrbljeno za varnost.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Špela meni, da imata še veliko rezerve. Njuni cilji za prihodnje leto, ko bodo OI, ostajajo visoki. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Špela meni, da imata še veliko rezerve. Njuni cilji za prihodnje leto, ko bodo OI, ostajajo visoki. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Pri svojih 38 letih ste še vedno najboljša kajakašica pri nas. Ali zaradi tega veljate za svetovni fenomen ali pa je kajak na mirnih vodah šport, kjer so nekoliko starejše tekmovalke še vedno tako vrhunske?
Težko odgovorim, ne zdi se mi, da imam toliko let. Tudi na treningih nisem še nikoli začutila, da bi mi kaj manjkalo ali da česa ne bi zmogla. Treningi zaradi mene niso nič prilagojeni. Ko se bo zgodilo kaj takšnega, bom znala odgovoriti na to vprašanje.

Kako ste sprejeli, da olimpijskih iger ne bo? Verjetno ni bilo najlažje?
Ni bilo preprosto. Dobro smo delali in dobro bi bili pripravljeni, če bi bile olimpijske igre letos. Vseeno smo se hitro sprijaznili s tem in na novo zastavili letošnjo in prihodnjo sezono. Cilj je ostal isti, ampak smo ga prestavili za eno leto. Glede na to, da sva z Anjo v dvojcu veslali le dve sezoni, sva še razmeroma mlad dvojec. V usklajenosti zaveslaja imava še rezerve. Morda je bila ta odpoved za naju celo dobra. Za zdaj nimam še nobenih težav s treningi. Upam, da bo tako ostalo tudi prihodnje leto. Tako bi si za svoj 40. rojstni dan priveslala najlepše darilo.

Ne spreglejte