Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
6. 4. 2016,
12.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Luka Božič Sašo Taljat kajak kanu

Sreda, 6. 4. 2016, 12.14

6 let, 7 mesecev

Njune misli so usmerjene v Rio, kjer bosta imela zadnjo priložnost

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Sašo Taljat

Sašo Taljat in Luka Božič, kanuista na divjih vodah in kandidata za olimpijsko medaljo, sta letošnjo sezono začela zelo dobro. Sašo Taljat se sprašuje, ali dobra forma ni prišla prekmalu.

Sašo Taljat in Luka Božič sta poleg Petra Kauzerja in Benjamina Savška ena tistih slovenskih športnikov, ki lahko odkrito napadata olimpijsko medaljo v Rio de Janeiru. Morda sta slovenska kanuista v svojih napovedih skromna in zadržana, a njuni rezultati z zadnjih velikih tekmovanj so dovolj zgovorni. Leta 2014 v Deep Creeku sta postala svetovna prvaka. Đoni in Ljubo pa imata tudi že izkušnje z olimpijskih iger, potem ko sta leta 2012 v Londonu dosegla osmo mesto.

Na mesta se nista ozirala

Najboljša slovenska dvojica je glavni zimski del priprav opravila v Avstraliji. Tam sta v močni mednarodni konkurenci tekmovala na dveh pripravljalnih tekmah in bila obakrat četrta. Na zadnjih tekmah v Tacnu in Solkanu sta brez prave konkurence dvakrat zmagala. Vsekakor je to za primorska kanuista dober obet pred prihajajočo olimpijsko sezono. "Če ni vse skupaj prehitro," je dobro formo komentiral Sašo. "Na mesta se nisva toliko ozirala, ker v tem času ne veš, kam točno spadaš. Glede na to, da je bila v Avstraliji močna konkurenca, sva bila zadovoljna z vožnjami. Tudi zaostanki za najboljšimi so bili sprejemljivi."

Letošnjo sezono sta Luka Božič in Sašo Taljat zelo dobro začela. | Foto: Letošnjo sezono sta Luka Božič in Sašo Taljat zelo dobro začela.

Podobno mnenje je imel tudi mlajši član našega najboljšega dvojca Luka Božič. "Mislim, da je to dober znak. Naredila sva nekaj zelo dobrih treningov in tudi na tekmi sva šla z lahkoto po progi. Tudi sam upam, da forma ni prišla prehitro. Lani novembra sva prvo tekmo na progi v Rio de Janeiru zmagala in tudi letos v Avstraliji nama je šlo dobro. A kljub temu mislim, da naju čaka še kar nekaj treningov, da bova v tisti pravi formi."

Luka je prišel do veliko novih spoznanj

Luka zadnjih nekaj let uspešno tekmuje tudi v kanuju enosedu in zaupal nam je, da ima pri tej disciplini dolgoročne načrte. Poudaril je, da je v zadnjem pripravljalnem obdobju spoznal veliko novega. "Mislim, da sem v pripravljalnih tekmah dobil občutek, kako zgraditi tekmo, kako pognati čoln brez kašnega prevelikega mučenja in prevelike frekvence veslanja. Vsak trening delam na tem, da čim bolj počasi veslam. Trener Dejan (Testen, op. p.)  pravi, da bo moja tekmovalnost, ki jo nedvomno imam, prišla pravi čas na plano. To je tisto, kar sem letos dosegel v Avstraliji. Bil sem bolj spočit in še zmeraj željan novih izzivov. Odkril sem veliko stvari, ki upam, da mi bodo pomagale v letošnji sezoni. Če ne, pa v prihodnjih štirih letih," je povedal Božič in s tem namignil, da bi rad nastopil še na enih olimpijskih igrah.

Skleki (73kg+25kg) 3x8RM

42 dan: Po programu Training in Paradise in ABP Sport nutrition SHOP domov odhajam močnejši, kot kdajkoli prej! #trainingcamp #riovnas #potvrio #RoadToRio #ICFslalom

Objavil/a Luka Božič dne 26. februar 2016

Kanu dvosed bo namreč letos zadnjič na olimpijskih igrah, kar po vsej verjetnosti pomeni, da se bosta poti Luke in Saša po Rio de Janeiru razšli. Luka ne skriva želje, da bi leta 2020 na olimpijskih igrah v  Tokiu nastopil v kanuju enosedu. "Vsekakor je to eden od ciljev. Je pa res, da je treba iti po korakih. Za zdaj je načrt narejen do konca letošnje sezone. Priznam, da imam veliko željo nastopiti na olimpijskih igrah v kanuju enosedu."

Trenutno so njune misli usmerjene v izbirne tekme za slovensko reprezentanco, kjer Sašo in Luka nimata prave konkurence. Kot sta nam zaupala, bosta prvo tekmo svetovnega pokala v italijanski Ivrei izpustila, saj se bosta v tistem času ravno vrnila s priprav na olimpijski progi.

Ne spreglejte