Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
16. 5. 2014,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matevž Kamnik slovenska odbojkarska reprezentanca odbojka Makedonija

Petek, 16. 5. 2014, 11.49

8 let

Nikola Gjorgijev, palček, ki bi Sloveniji lahko zagrenil življenje

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uvodne tekme velikih tekmovanj, kar kvalifikacije za EP zagotovo so, so vedno zelo pomembne. Če turnir dobro odpreš, je nato mnogo lažje, seveda pa velja tudi obratno.

Rekli boste, da je Slovenija na zadnjem evropskem prvenstvu premagala Srbijo, nato pa izgubila s Finci in Nizozemci ter se neslavno poslovila že po prvem delu. Torej teza ne velja vedno. Morda res ne, a slovenski ljubitelji odbojke proti Makedoniji ne pričakujejo drugega kot zmage. Popotnica pred začetkom kvalifikacij sta poraza proti drugi, če ne tretji ekipi Srbije, kar ni ravno najbolje, a pripravljalne tekme so eno, uradne tekme pa drugo.

Zmaga ne bo samoumevna, Makedonija je vse prej kot naivna reprezentanca. Poveljuje ji izjemni Nikola Gjorgijev, ki je bil v tej sezoni daleč najboljši po doseženih točkah v močnem turškem prvenstvu. "Gjorgijev spada med pet najboljših korektorjev na svetu. Glede na njegovo višino – velik je le 195 centimetrov, kar je za korektorja malo – menim, da na svetu ni enakega. Sloveniji bi lahko ravno Gjorgijev povzročal sive lase," s prstom na odličnega makedonskega korektorja kaže Matevž Kamnik, slovenski reprezentant, ki ga tokrat zaradi poškodbe ni zraven. "Makedonci so v tekmovalnem ritmu, igrali so že turnir v prvem krogu in se prek Švedske uvrstili v drugi krog. Dvoboj med Marcusom Nillsonom, MVP lanske lige prvakov, in Nikolo je seveda dobil Makedonec."

Gjorgijev kot Miljković

Kako zaustaviti takega igralca? "Tukaj bosta imela pomembno vlogo oba srednja igralca, ki morata vedeti, da bo Gjorgijev dobil veliko žog. Če bo le mogoče, bo treba sestavljati trojni blok, saj bi v nasprotnem primeru Gjorgijev lahko natresel veliko točk. Dobi kar 90 odstotkov žog v ključnih trenutkih, to je v obdobju po 20. točki. Zanimivo je tudi, da ni samo razbijač, je zelo raznovrsten igralec, v slogu Miljkovića zna udarjati tudi po prstih. In to je za obrambo smrt, takega igralca je težko zaustavljati, a verjamem v fante in vodstvo, da so se na tako igro dobro pripravili," dodaja Kamnik.

Slovenija in Makedonija sta se nazadnje udarili v Nišu v sklopu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. Takrat je bila četa Luke Slabeta boljša s 3:0 v nizih, a kaj lahko bi se tekma končala tudi drugače. Kar dva niza sta se končala na razliko.

Na tej tekmi je odlično odigral tudi naš sogovornik: "Kako neugodni so Makedonci, smo občutili že v Nišu. Tekma je bila napeta in kaj lahko bi se končalo tudi drugače. Ta prva tekma me kar malo skrbi, previdnost zagotovo ne bo odveč, v tekmo bodo morali fantje vstopiti brez taktiziranja in že na prvi tekmi pokazati vse, kar znajo. Vsekakor pa verjamem v fante in v prve tri točke na turnirju v Vroclavu."

Samo s skok servisi ne gre

Seveda smo Kamnika povprašali tudi po taktiki, ki bi lahko bila zmagovita proti Makedoniji? "Težko je komentirati, saj se ne ve, kako bo Luka začel. Prva naloga bo, kot že rečeno, zajeziti Gjorgijeva. Vprašanje je, ali je dobro, da so v ekipi samo skok serverji. Odbojkarska stroka pravi, da mora biti v ekipi tudi kakšen 'floataš', ki podre ritem nasprotnikov in spremeni potek srečanja. Seveda, 'float' servis mora biti res 'float', ne neki ponesrečen približek, v nasprotnem primeru je bolje, da se točka že pred servisom pripiše nasprotniku. Ponavadi trener izbere štiri skok serverje in dva 'floataša', kar deluje najbolje. Bomo videli, kako se bo odločil Luka," po trenersko razmišlja Kamnik.

Izredno razočaran nad nacionalno televizijo

Žalostno je, da tekem kvalifikacij ne bo prenašala nobena slovenska televizija, kar je v slabo voljo spravilo tudi dolgoletnega reprezentanta, ki bo ob Mateju Vidiču in Andreju Flajsu zaradi upravičenih razlogov manjka na tokratni reprezentančni akciji. "Izredno me žalosti dejstvo, da prenosov tekem slovenske reprezentance ne bo. To je res velika škoda in velik minus za nacionalno televizijo," je bil za konec neposreden 26-letni bloker.

Tekma med Slovenijo in Makedonijo se bo v Wroclawu začela ob 15. uri.

Ne spreglejte