Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 29. 10. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Skok v športno preteklost

Neverjetna, a resnična zgodba boksarja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Vinny Paz | Foto YouTube

Foto: YouTube

Vinny Paz je nekdanji ameriški boksar, ki je poskrbel za eno največjih vrnitev v zgodovini športa. Njegova zgodba je neverjetna, a resnična. Po hudi avtomobilski nesreči zdravniki sprva niso bili prepričani, ali bo sploh lahko hodil, on pa se je vrnil v ring in postal svetovni prvak.

Vincent Edward Pazienza se je rodil leta 1962, prvi profesionalni boksarski dvoboj je imel pri svojih 21 let. V 80. letih je Vinny veljal za enega najbolj karizmatičnih in priljubljenih boksarjev. Prihajal je iz Providencea v ameriški državi Rhode Island, njegov vzdevek je bil Pazmanski vrag. V ringu je bil brezkompromisen, zelo živahno pa je bilo tudi njegovo življenje zunaj ringa. Športniki ga imajo zaradi njegove trdne volje in želje še danes za zgled.

Če bi poslušal druge …

Leta 1987 je osvojil naslov svetovnega prvaka v IBF v lahki kategoriji, ko je po 15 rundah premagal Grega Haugena. Potem ko je v povratnem boju izgubil in ga je leta 1988 hudo pretepel Roger Mayweather (stric Floyda Mayweatherja), mu je njegov agent Lou Duva svetoval, da naj pusti boks in se začne ukvarjati s čim drugim.

Pazienza je bil takrat star šele 25 let in prepričan, da v boksu lahko še veliko pokaže. "Če bi poslušal ljudi, ne bi nikoli osvojil teh naslovov. Kdo ve, kje bi bil danes," je v enem izmed intervjujev dejal Paz. Za tistim je začel sodelovati z nekdanjim trenerjem Mika Tysona Kevinom Rooneyjem in leta 1991 si je po različici WBA priboril naslov nov svetovnega prvaka. Kmalu za tem se mu je svet postavil na glavo.

Z vijaki v lobanji je bil prepričan, da se bo vrnil

Nekaj tednov po velikem uspehu, ko je postal svetovni prvak, je doživel hudo prometno nesrečo. Zlomil si je vrat in utrpel še nekaj drugih poškodb. Zdravniki so mu takrat dejali, da ima veliko srečo, da bo lahko spet hodil, od boksa pa naj se za vedno poslovi. Na prvi novinarski konferenci, ko je imel na sebi posebno kovinsko ortopedsko opornico za vrat, ki je bila z vijaki pritrjena na njegovo lobanjo, je brezkompromisno dejal, da se bo vrnil v ring.

Prve treninge je opravljal na skrivaj. | Foto: YouTube Prve treninge je opravljal na skrivaj. Foto: YouTube Treniral je na skrivaj

Morda ga nihče ni jemal resno, a sam je še kako verjel v svoje besede. Kmalu za tem, ko se je vrnil domov, je začel na skrivaj trenirati v svoji kleti. "Ko sem prvič svoji mami rekel, da bom še enkrat poskusil ali pa umrl, se je začela jokati. Mesec za tem sem začel spet trenirati. Povedal sem tudi očetu, ki sem ga povabil v telovadnico. Ko me je peljal domov, je bil zaradi živčnosti povsem moker od pota. Tolažil sem ga, da bo vse v redu."

Vijake so mu odstranili brez anestetikov Vijak, s katerim je imel posebno protezo pritrjeno na glavo. | Foto: YouTube Vijak, s katerim je imel posebno protezo pritrjeno na glavo. Foto: YouTube

Kako visok prag bolečine je imel Vinny, pove podatek, da so mu ortopedsko opornico, ki je bila z vijaki pritrjena na njegovo lobanjo, odstranili brez anestezije. Kmalu je čutil, da se lahko spet bori v ringu, a pojavila se je težava, saj se na treningu nihče ni hotel boriti z njim. Bali so se, da bi ga z enim udarcem ubili. Na koncu se ga je vendarle usmili njegov dober prijatelj Ray Oliveira.

"Prvo in drugo rundo me ni hotel udariti. V tretji rundi sem ga začel udarjati, medtem pa se je on na vrveh samo branil. Naenkrat je začel udarjati nazaj in zadnjih 30 sekund je bil v ringu pravi boj. Ko je bilo konec runde, sem šel do svojega trenerja in očeta ter ju objel. Takrat sem namreč vedel, da bom zmogel," je za BBC povedal Paz.

Česa takšnega ni še nikoli občutil

Po nekaj več kot enem letu se je Vinny Paz spet boril. Po osemnajstih mesecih in šestih zmagah ga je čakal dvoboj z velikim Robertom Duranom. Duran je bil znan kot borec brez milosti in pred dvobojem je dejal, da mu bo še enkrat zlomil vrat. Te besede so mnogi obsojali, a v taboru Pazemanskega vraga so trdili, da je njihov varovanec pripravljen bolje kot kadarkoli prej.

"Rad sem imel Durana. On je bil eden tistih, zaradi katerih sem začel boksati, ampak bil je zloben in pred dvobojem sem ga sovražil. Govoril je stvari, ki so me res prizadele. Ko se je začela prva runda, sva šla na nož. Čeprav je imel 43 let, ni nihče udarjal tako močno kot on. Česa takšnega nisem še nikoli občutil," je povedal danes 54-letni Vincenzo.

Vinny Pazienza | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

"Vedel je, da imam jajca"

"Položil me je v peti rundi, a ko je bilo runde konec in sva odhajala vsak v svoj kot, sem mu začel vpiti: 'Duran, jaz še ne grem nikamor!' Odmahnil je z roko, češ da sem nor, vendar je vedel, da imam jajca." Dvoboj se je končal po 12 dolgih rundah, sodniki pa so se na koncu odločili v prid Paza, ki je s tem osvojil naslov prvaka po različici IBC. Leto za tem sta se še enkrat pomerila, zmagovalec pa je bil isti. Svojo kariero je Vinny Paz končal leta 2004.

Večino denarja, ki ga je prislužil, je pustil v igralnicah in striptiz klubih, tako da mu je pri 54 letih ostalo bolj malo premoženja. Danes se Vinny Pazienza ukvarja predvsem z motivacijskimi nastopi.

Ne spreglejte