Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nejc Žnidarčič Blaž Cof Luka Žganjar Simon Hočevar

Četrtek, 13. 11. 2014, 14.59

8 let

Nekateri so se spogledovali s koncem kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski spustaši na divjih vodah, ki v tej disciplini spadajo v svetovni vrh, se že vneto pripravljajo na prihodnjo sezono in vnovičen naskok na zmagovalne stopničke.

Na svetovnem prvenstvu v italijanski Valtellini sta si Luka Žganjar in Peter Žnidaršič priborila prvi naslov svetovnih prvakov v karieri. Ljubljančana sta do zlata priveslala v šprintu na divjih vodah in na najvišji stopnički zamenjala Luko Božiča in Saša Taljata, ki sta se z zlatom okitila lani na svetovnem prvenstvu v Solkanu. Še letos sta svetovna prvaka kombinirala slalom in spust, od prihodnje sezone dalje pa sta se odločila posvetiti le neolimpijski disciplini. "Odločitev ni bila težka, saj rada veslava spust in nama gre odlično. Družba je dobra, poleg tega pa je mnogo lažje usklajevati treninge s študijskimi obveznostmi. Večino treningov lahko opraviva doma, na Ljubljanici, saj se ni treba dnevno voziti v Tacen ali v Solkan," je povedal Luka Žganjar.

Nejc Žnidarčič po poškodbi znova v polnem pogonu

Najuspešnejši slovenski reprezentant v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič se ni izneveril tradiciji in sezono znova končal s kolajnami s svetovnega prvenstva in tekem za svetovni pokal, pa tudi z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zato ne preseneča, da ga tudi v prihodnje zanimajo le najvišja mesta: "Od leta 2008 sem se z vsakega prvenstva vrnil z vsaj eno kolajno, tako da se jih je z evropskih in svetovnih prvenstev nabralo že 16. Cilj je, da nadaljujem to zmagovito serijo." S pripravami je letos začel z nekaj zamude, saj se je poleti, po koncu spustaške sezone, poškodoval pri padcu s kolesom. Usoden je bil spust v Tignesu, kjer si je na roki zlomil dva členka."Običajno vsako leto s trenerjem Jernejem Abramičem in kondicijskim trenerjem Rokom Brezavščkom dodamo nekaj novega ali poskusimo kaj izboljšati. Ker bo naslednje leto svetovno prvenstvo v sprintu in nova serija tekem za evropski pokal v sprintih, bo moj trening na vodi in v fitnesu osredotočen predvsem na to disciplino. Seveda bom del treninga posvetil tudi klasiki, vendar manj kot v prejšnjih letih," je načrt razkril Žnidarčič.

Blaž Cof razmišljal o koncu kariere

Še en odličen slovenski reprezentant prav tako razmišlja o izzivih prihodnje sezone, čeprav se je po koncu letošnje spogledoval tudi s koncem kariere. Blaž Cof, članski reprezentant v spustu in član slalomske ekipe do 23 let, je v kanuističnem dvojcu skupaj s Simonom Hočevarjem v Valtellini še drugo leto zapored sprintersko preizkušnjo svetovnega prvenstva končal na drugem mestu, poleg tega pa bil še bronast v ekipni tekmi kanuistov. Ne glede na uspehe, ki jih je požel, je poleti kar nekaj časa namenil razmisleku, kako naprej. "Po koncu sezone sem imel veliko pomislekov, ali še veslati ali ne in če bi vztrajal, kaj bi veslal, spust ali slalom. Vsi ti pomisleki in iskanje možnosti za nadaljnjo voljo ter željo po treniranju in tekmovanju so pripeljali do odločitve, da bom treniral pod vodstvom Simona Hočevarja. Potreboval sem nov zagon in motivacijo, tako da sem se odločil zamenjati trenerja in šel svojo pot. S Simonom zdaj trenirava nekoliko drugače, kar mi je všeč in v čolnu spet uživam. Tudi v naslednji sezoni bom tekmoval v slalomu in spustu. V spustu bom zagotovo nastopil na evropskem in svetovnem prvenstvu, za tekme svetovnega pokala pa nisem prepričan. Če se bom uvrstil v slalomsko reprezentanco, bom tekmoval na svetovnih pokalih in se poskušal prebiti v ekipo za svetovno prvenstvo," je povedal Cof.

Ne spreglejte