Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 9. 2019,
11.58

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

kanu kajak Martin Srabotnik Peter Kauzer

Nedelja, 29. 9. 2019, 11.58

4 leta, 6 mesecev

SVETOVNO PRVENSTVO, LA SEU D'URGELL

Hitro se je končalo, Kauzer svojo vožnjo označil za katastrofo #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Peter Kauzer | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah bodo v nedeljo znane še zadnje odločitve, a Slovenci so že končali nastope, saj se je vsem zalomilo v polfinalni vožnji. Kajakaši so si vseeno priborili olimpijsko kvoto, pri kanuistkah pa bo treba še nekoliko počakati.

Eva Terčelj, Luka Božič
Sportal Zlata Eva odbojkarjem sporoča: Brezkompromisno in samo gas! #video

V slovenskem taboru so v nedeljo najbolj računali na kajakaše, a so vsi trije naši ostali zunaj finala. Tudi Peter Kauzer, ki je pred desetimi leti na tej progi dosegel svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Kljub nekoliko slabšim nastopom so si slovenski kajakaši vseeno priborili olimpijsko kvoto. Priveslal jo je Niko Testen, ki je kot najboljši Slovenec v polfinalu zasedel 21. mesto, Martin Srabotnik je bil 25. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Španec David Llorente, tretji pa njegov rojak Joan Crespo.

"Ne morem nič narediti, tako pač je." | Foto: Sportida "Ne morem nič narediti, tako pač je." Foto: Sportida Peter Kauzer: So še hujše stvari na svetu kot poraz na eni tekmi

Peter Kauzer, ki je dobil 50 kazenskih sekund, je bil na koncu šele 35. Prihodnje leto se med kajakaši obeta zanimiv interni boj za nastop na olimpijskih igrah, saj se verjetno nobenemu ne bo upoštevala ta tekma. Kauzer je bil po sami tekmi razumljivo zelo razočaran, saj je od sebe pričakoval veliko več. "Ne morem nič narediti, tako pač je," je uvodoma povedal Hrastničan, ki ni hotel komentirati sodniške odločitve. Kauzerju so letos kar na štirih tekmah dosodili 50 kazenskih sekund, a tokrat bi tudi brez 50 kazenskih sekund naš najboljši kajakaš ostal zunaj finala.

"S takšnim časom se je težko uvrstiti v finale. Že v zgornjem delu mi čoln ni stekel. V spodnjem delu sem poskušal dobiti izgubljen čas nazaj, ampak na žalost ni šlo. Pomembno je, da sem zdrav. So še hujše stvari na svetu kot poraz na eni tekmi. Od takšnih porazov se ponavadi največ naučiš in upam, da sem se iz tega toliko naučil, da bom prihodnjo sezono še hitrejši."

Niko Testen je bil z 21. mestom najboljši slovenski kajakaš, | Foto: Nina Jelenc Niko Testen je bil z 21. mestom najboljši slovenski kajakaš, Foto: Nina Jelenc

Razočaran tudi Niko Testen

"Nastop je bil slab in v cilju sem bil kar jezen. Srednji del je bil vrhunski, se mi je pa v zgornjem in spodnjem delu pojavilo kar nekaj napak. Vem, da bi lahko prišel v finale, če bi odpeljal svojo vožnjo, ampak tako je," je po polfinalu povedal Niko Testen, ki prav tako kot Peter Kauzer ni mogel skriti razočaranja.

 

Alja Kozorog | Foto: Sportida Foto: Sportida

Alja Kozorog na koncu 19., olimpijska kvota je blizu

Za Aljo Kozorog je bil to šele drugi nastop na svetovnem prvenstvu. Z 19. mestom je dosegla svoj največji uspeh na teh tekmovanjih. Na tem prvenstvu so v igri tudi kvote za olimpijske igre v Tokiu. Slovenija je z rezultatom Kozorogove med kanuistkami trenutno 13. država, mesto pa je dobilo 11 najboljših držav. Še vedno so teoretične možnosti, da Slovenija dobi mesto tudi med kanuistkami. Več bo znano v prihodnjih tednih. Nova svetovna prvakinja je postala Nemka Andrea Herzog, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Nadine Weratschnig.

"Predvsem sem zadovoljna s svojim veslanjem, saj sem pokazala, da veslam na visoki ravni. Škoda je dveh dotikov, saj bi bila brez njiju uvrščena veliko višje in ne bi imela težav s pridobivanjem olimpijske kvote. Slovenija je trenutno na 13. mestu, podeljenih pa je bilo enajst kvot. Pet deklet ima dvojno kvoto in zdaj je odvisno, katere države bodo vrnile kvote. Če bosta kvoto vrnili vsaj dve državi, bo imela olimpijsko kvoto tudi Slovenija," je po polfinalnem dvoboju povedala 22-letna primorska kanuistka.

Nejc Žnidarčič
Sportal Nejc Žnidarčič za vsega stotinko postal svetovni prvak #video
Ne spreglejte