Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
12.24

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

kanu kajak

Četrtek, 18. 6. 2020, 12.24

3 leta, 10 mesecev

Ne bo držalo, da so vse tekme odpovedane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Pokal Tacen Kajak Kanu 2020 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Včeraj je kot s strela z jasnega udarila novica, da slalomisti na divjih vodah letos ne bodo imeli tekem svetovnega pokala, a resnica je drugačna. Nad to informacijo so bili presenečeni tudi v naši krovni organizaciji, od koder so danes vse te navedbe zanikali.

Peter Kauzer
Sportal Slalomisti na divjih vodah dokončno ostali brez svetovnega pokala 2020

Andrej Jelenc, direktor Slovenske kajakaške zveze, je na današnjem druženju z novinarji pojasnil, da sta še vedno v načrtu dve tekmi svetovnega pokala. Prva bi bila organizirana od 15. do 18. oktobra v Tacnu, druga pa bi potekala v Pauju v Franciji od 5. do 8. novembra. Prav tako je v načrtu tudi evropsko prvenstvo v slalomu. To naj bi bilo na sporedu od 18. do 20. septembra v Pragi.

Pokal Tacen Kajak Kanu 2020 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Teden dni pred ljubljanskim maratonom

V Tacnu je bila v preteklosti organizirana že vrsta največjih tekmovanj in slovenski organizatorji dobro vedo, kako je treba izpeljati stvari. Prav tako imajo že nekaj izkušenj z organizacijo tekmovanja po času koronakrize. Pravzaprav je bila kajakaška zveza prva, ki je pri nas organizirala tekmovanje.

Tacen
Sportal Začelo se je: v Sloveniji prvo tekmovanje #video

"Za ta termin smo se odločili, ker je teden za tem ljubljanski maraton, torej 25. oktobra. Po pogovorih z organizatorji ljubljanskega maratona ima mesto velik interes, da maraton izpeljejo, če bo to mogoče. Končna odločitev izvršnega odbora svetovne zveze naj bi bila 27. junija, ko bodo imeli sestanek. Takrat bodo namreč potrjevali jesenski program, medtem ko bo evropska zveza o evropskem prvenstvu v Pragi odločala 29. junija," je povedal Jelenc, ki je med drugim še povedal, da se bodo o organizaciji tekmovanja posvetovali še 60 dni pred začetkom. Takrat naj bi bilo še dovolj časa, da tekmovanje lahko izpeljejo.

Andrej Jelenc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Izbirne tekme in olimpijski kandidati

S temi tekmami želijo ostati prisotni v športnem prostoru in na ta način dati tekmovalcem še malo več motivacije za trening. To pa prav tako pomeni, da bodo morali izpeljati izbirne tekme za uvrstitev v slovensko reprezentanco.

Predlog je, da bi bile izbirne tekme 15. in 22. avgusta. Torej dva konca tedna v Tacnu, kjer bo izbrana ekipa za evropsko prvenstvo v Pragi in za obe tekmi svetovnega pokala. Prihodnji teden naj bi se sestal tudi slovenski strokovni svet in naredil načrt, kakšen bo sistem kvalificiranja za olimpijske igre. V igri sta dve možnosti. Da bi ekipo izbrali že letos po evropskem prvenstvu, druga možnost pa je, da bi bil enak sistem, kot je bilo mišljeno za letos. Torej izbirne tekme v letu 2021 in evropsko prvenstvo v Ivrei v Italiji leta 2021.

"Mnenja med trenerji so različna. Torej strokovni svet bo podal predlog, predsedstvo pa bo na koncu odločilo," je še povedal Jelenc, ki meni, da bodo v vsakem primeru izbrani naši najboljši tekmovalci.

Evropska kajakaška zveza (ECA) je sporočila, da je bil šprint na mirnih vodah tudi uradno potrjen kot eden izmed novih športov, dodanih v program evropskega prvenstva več športov, ki bo leta 2022 v Münchnu. Veliki športni dogodek bo sestavljalo devet športov, potekal pa bo med 11. in 21. avgustom 2022.
Pokal Tacen Kajak Kanu 2020
Sportal Ljubljana ostala brez mladinskega SP v kajaku in kanuju
Pokal Tacen Kajak Kanu 2020
Sportal Znan koledar domačih tekem za kajakaše in kanuiste po odpovedi mednarodnih tekem
Ne spreglejte