Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
6. 5. 2016,
11.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Benjamin Savšek kajak Rio 2016

Petek, 6. 5. 2016, 11.21

6 let, 7 mesecev

Naredil bo vse, da ubrani naslov evropskega prvaka

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Benjamin Savšek

Eden glavnih kandidatov za medaljo na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah je slovenski kanuist Benjamin Savšek. Ljubljančan namreč brani naslov evropskega prvaka.

Benjamin Savšek je z izbirnimi tekmami za slovensko reprezentanco dobro opravil, potem ko je zlahka potrdil olimpijsko vozovnico. Po izbirnih tekmah si je vzel nekaj dni počitka, nato pa se začel vneto pripravljati na prvo letošnje večje tekmovanje. Beni je v četrtek že odpotoval v Liptovski Mikulaš.

Benjamin Savšek (drugi z leve) se je v Liptovski Mikulaš odpravil v četrtek. Med drugim mu družbo dela tudi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer (drugi z desne).  | Foto: Benjamin Savšek (drugi z leve) se je v Liptovski Mikulaš odpravil v četrtek. Med drugim mu družbo dela tudi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer (drugi z desne).

Preučiti mora še zgornji del proge

Savšek progo v Liptovskem Mikulašu zelo dobro pozna, vendar bo letos speljana po desnem kanalu. "Mislim, da sem po tem kanalu vozil le na eni tekmi, spodnji del pa je enak. To pomeni, da bom moral preučiti samo zgornji del proge. Mislim, da bom imel dovolj časa," je uvodoma povedal Savšek, ki je na samo prizorišče odpotoval osem dni pred začetkom tekmovanja.

Nekateri slovenski reprezentanti so se odločili, da bodo na Slovaškem opravili krajše priprave. Beni se je odločil, da se bo raje pripravljal doma. "Raje vidim, da se odpravim neposredno na prizorišče. Imel bom osem dni časa za pripravo na progo. Bolj smiselno se mi je zdelo, da se vozim samo enkrat na prizorišče, saj je pot do tja kar dolga."

Beni še ne ve, kateri čoln bo vzel na olimpijske igre. | Foto: Beni še ne ve, kateri čoln bo vzel na olimpijske igre.

Letos bo izbiral med kar tremi čolni

Pred kratkim je 29-letni Savšek od svojega proizvajalca dobil nov čoln, a očitno ni dobil tistega, kar si je sam najbolj želel. Kot kaže, se bo letos za pravega odločal med tremi. "Z novim čolnom sicer še nisem najbolj zadovoljen, a upam, da bom na evropskem prvenstvu lahko že normalno štartal. Moti me teža čolna, ki ni takšna, kot sem si zamislil. Naročil sem še en čoln, po evropskem prvenstvu pa se bom odločil, s katerim bom nadaljeval sezono. Za olimpijske igre želim imeti zares dober čoln."

Glede na to, da se je lani z evropskega prvenstva v Markkleebergu vrnil z zlato medaljo, so pričakovanja razumljivo visoka. "Sploh zato, ker branim naslov evropskega prvaka. Potrudil se bom čim bolj posvetiti svoji vožnji in lahko se zgodi, da bom tako hiter kot lani. Slalom je disciplina, kjer je težko napovedovati rezultate. O dobrem rezultatu ne morem biti stoodstotno prepričan, ampak bom dal vse od sebe, da ubranim naslov evropskega prvaka."

Po evropskem prvenstvu ga čaka trening v Braziliji. | Foto: Po evropskem prvenstvu ga čaka trening v Braziliji.

Komaj čaka, da se vrne na olimpijsko progo

Savšek s svojimi največjimi konkurenti prave primerjave še ni imel, a kot opaža, je večina bolj kot ne osredotočena na olimpijske igre v Riu de Janeiru. Po evropskem prvenstvu se tudi slovenska reprezentanca odpravlja na priprave na olimpijsko progo. "Že zdaj imam veliko željo spet trenirati na olimpijski progi. Popolnoma se ji bom posvetil. Ugotovil sem, da se konkurenca bolj pripravlja na glavno tekmo v sezoni (olimpijske igre, op. p.). Neke prave primerjave s tujimi tekmovalci še nisem imel, razen s tistimi, s katerimi smo skupaj trenirali na pripravah," je še povedal Savšek, ki se je lani s svetovnega prvenstva vrnil s srebrno medaljo.

Ne spreglejte