Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2008,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 11. 2008, 14.44

8 let

Na svetovno prvenstvo z zlomljenim nosom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski karateisti se prihodnji teden odpravljajo v zibelko tega športa, japonski Tokio bo namreč med 13. in 16. novembrom gostil svetovno prvenstvo.

Slovenske barve bo v Tokiu branilo šest slovenskih borcev in tri dekleta. Glavni cilji ekipe so poseči po vsaj sedmem mestu, želje pa so tudi višje.

Borilna veščina karateja si na vse moči prizadeva za vključitev v olimpijsko družino, zato bodo v Tokiu tudi veljaki Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ti bodo še posebej pazili na Tokio kot tak, saj si mesto želi organizirati poletne olimpijske igre, pod drobnogledom pa bo tudi organizacija prvenstva samega, saj si karate v prihodnjih letih prizadeva za vključitev v olimpijski program.

Matijevič na operacijo po prvenstvu

Slovenski borci, ki so se pripravljali pod vodstvom trenerjev Janija Merca (kumite borbe) in Liviusa Bunde (kate), v Tokio ne odhajajo z belo zastavo. Čeprav je predsednik Karate zveze Slovenije Igor Zelinka dejal, da naslova svetovnega prvaka ne pričakuje, tudi kolajna pa je skoraj utopija, pa so bili borci, kot je potrebno, precej bolj pogumni.

"Dobro sem treniral. Pred mesecem dni mi je nasprotnik na tekmovanju zlomil nos, na operacijo pa bom šel šele po prvenstvu. Nisem želel prekinjati priprav, te sem opravil po načrtih. Upam, da se bom dobro boril, menim pa, da bodo o zmagovalcu morda lahko odločale le malenkosti," je pred odhodom dejal Matija Matijevič, ki se bo boril v kategoriji do 75 kilogramov in v ekipni konkurenci.

Vodstvo največ pričakuje od Ive Peternel

Vodstvo reprezentance največ pričakuje od Ive Peternel (borbe, do 53 kg, ekipno), ki je leta 2006 v Tampereju na Finskem osvojila peto mesto. "Ne želim se obremenjevati, saj se mi je prav to zgodilo na evropskem prvenstvu, kjer sem zaradi previsokih ciljev pregorela v želji po uspehu. Če bom nastopala sproščeno, opravila tako kot znam, potem tudi rezultat ne bi smel izostati. Vsekakor merim na najvišjo uvrstitev," je dejala Peternelova, sicer bronasta z zadnjih študentskih iger.

Poleg že omenjenega Matijeviča bodo v borbah in ekipni konkurenci nastopili še Zlatko Tkalec (do 70 kg, ekipno), Jan Merc (do 80 kg, ekipno), Jure Toman (ekipno) in povratnik v ekipo Mladen Stojnič (do 80 kg, ekipno). Moštvo sestavlja še najbolj izkušen karateist v katah Bor Dereani. V katah bo pri dekletih nastopila še Špela Muha, ki bo prav tako del ženske ekipe v borbah, ob Muhi in Peternelovi pa v Tokio potuje še Vesna Bezgovšek, peta z letošnjega mladinskega evropskega prvenstva v Trstu.

"Od športnikov moram seveda zahtevati kolajno, a če sem realen, je karate tako nepredvidljiv šport, kjer se dejansko ne ve, kako visoko lahko posežeš. Precej je odvisno od žreba, tako da ne gre napovedovati rezultatov. A vendar imam dober občutek. Če sem v prejšnjem obdobju priprav še opažal nihanja v pripravljenosti, teh zdaj skoraj ni več, upam, da se bomo svetovni karate javnosti predstavili v najboljši možni luči," pa je svoje varovance na pot pospremil trener Merc.

Ekipa se bo na posebnem dogodku, ki sovpada z zaključkom priprav, predstavila še v petek ob 12. uri v Velenju.

Ne spreglejte