Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2019,
15.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

3

Natisni članek

Duncan Scott Sun Yang

Torek, 23. 7. 2019, 15.15

4 leta, 9 mesecev

Na svetovnem prvenstvu v plavanju je zaradi bojkota Kitajca spet vrelo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

3

Duncan Scott | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Na SP v plavanju v Gvangdžuju v Južni Koreji se nadaljuje protest plavalcev proti Kitajcu Sun Yangu. Tudi ob podelitvi kolajn na 200 metrov prosto se je ponovil bojkot, tokrat Britanca Duncana Scotta.

Tekma je imela dva dramatična zasuka. V vodi je bil najhitrejši Litovec Danas Rapsys, a bil zaradi prehitrega štarta diskvalificiran. Posledično se je druge zlate medalje in ubranitve naslova prvaka iz Budimpešte 2017 veselil Kitajec Sun Yang, osumljen dopinga, česar pristojni na Mednarodni plavalni zvezi niso rešili v slabem letu dni. S tem so sami poskrbeli za proteste plavalcev, saj bo škoda nepopravljiva, če bo Kitajec kaznovan naknadno na septembrskem zaslišanju na športnem razsodišču v Lozani.

Srebro je osvojil Japonec Katsuhiro Matsumoto, do brona pa sta srečno priplavala Rus Martin Maljutin in Britanec Duncan Scott. Na podelitvi Britanec ni hotel čestitati Sun Yangu, ki se je tekmeca nato takoj lotil verbalno in z neokusnim gestikuliranjem.

 

Na Fini se očitno še vedno ne zavedajo, kakšno škodo doživlja svetovno plavanje. | Foto: Gulliver/Getty Images Na Fini se očitno še vedno ne zavedajo, kakšno škodo doživlja svetovno plavanje. Foto: Gulliver/Getty Images

Britanec ni želel biti na skupni fotografiji

Duncan prav tako ni želel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra za skupno fotografiranje, čeprav je Fina dan pred tem izrekla opomin Avstralcu Macku Hortonu, ki se je enako odločil ob podelitvi medalj v nedeljo na 400 metrov prosto. Ko so plavalci odšli na fotografiranje, je bil ob Sun Yangu le še Rus, televizijske kamere pa so skušale prikriti napake Fine ter hitro pokazale bazen in štartno listo za naslednjo tekmo.

Na Fini se očitno še vedno ne zavedajo, kakšno škodo doživlja svetovno plavanje. Javnost se namesto z dosežki plavalcev ukvarja s primerom Sun Yang, Fina pa z opomini in grožnjami plavalcem, češ da se morajo udeležiti podelitev in fotografiranj, spodbuja nove debate, saj se je odločila za grožnje poštenim športnikom.

Ob koncu dneva je sledila še druga "dopinška plavalna zgodba". Američanka Lilly King že vse od olimpijskih iger v Riu de Janeiru nasprotuje ruski tekmici in svetovni rekorderki Juliji Jefimovi. Vsaj ta zgodba je imela lepši razplet. Po tesni zmagi Kingove sta si plavalki čestitali.

Katie Ledecky | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Katie Ledecky zaradi bolezni odpovedala kvalifikacijski nastop

V ameriškem taboru pa doživljajo pravo dramo. Katie Ledecky, favoritinja za zlata odličja na razdaljah od 200 do 1500 metrov prosto, je danes zjutraj zaradi bolezni odpovedala kvalifikacijski nastop na 200-metrski razdalji, popoldne pa tudi na 1500 metrov prosto. Ravenčanka Tjaša Oder je s tem postala prva rezerva, a je še vedno tekmo gledala z roba bazena.

Naslova se je na koncu veselila evropska prvakinja, Italijanka Simona Quadarella, ki se je s časom 15:40,89 močno približala evropskemu rekordu, evropska podprvakinja, Nemka Sarah Koehler, tesna prijateljica in vrstnica Odrove, je evropskemu srebru dodala srebro na SP, bron pa je osvojila Kitajka Jinjiahe Wang.

Na 100 metrov hrbtno se je zlata veselil Kitajec Jiayu Xu in opozoril na moč kitajskega plavanja leto dni pred olimpijskimi igrami na Japonskem. V ženski konkurenci se je zmage v isti disciplini veselila Kanadčanka Kylie Masse.

Adam Peaty je gladko zmagal na 50 metrov prsno. | Foto: Reuters Adam Peaty je gladko zmagal na 50 metrov prsno. Foto: Reuters

Na 50 metrov prsno je gladko zmagal britanski svetovni rekorder Adam Peaty

Prav tako ne gre spregledati moškega polfinala na 50 metrov prsno, v katerem je gladko zmagal britanski svetovni rekorder Adam Peaty. Tekma je pokazala, da bi osebni rekord Petra Johna Stevensa tokrat zadostoval za finale, tako da je bilo jasno, da je slovenska reprezentanca v Južni Koreji zapravila še drugo veliko priložnost.

V zvezi z današnjimi polfinali velja omeniti še dva slovenska plavalca. Dosežek Sare Isaković z olimpijskih iger v Pekingu 2008 še vedno pomeni gladko uvrstitev v finale in boj za kolajno na 200 metrov prosto, pa tudi drugi varovanec nekdanjega radovljiškega trenerja Mihe Potočnika Robert Žbogar bi se z osebnim rekordom z iger v Riu de Janeiru danes zavihtel v polfinale na 200 metrov delfin.

Ne spreglejte