Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2012,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

padalstvo

Četrtek, 22. 11. 2012, 17.05

8 let

Na svetovnem padalskem prvenstvu tudi 16 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko so jesenski dnevi padalcev običajno namenjeni pripravam na zimsko sezono v paraskiju, je letošnja jesen povsem drugačna in podrejena svetovnem prvenstvu.

Letošnje bo med 28. novembrom in 8. decembrom v Dubaju, prvič v zgodovini padalstva pa bodo na enem prizorišču gostili skorajda vse padalske discipline.

Tako se bo na jugu Perzijskega zaliva za naslove svetovnih prvakov v 27 padalskih disciplinah potegovalo skoraj 1500 padalcev iz 59 držav, kar je največ doslej. Zadnje SP, kjer so se zbrali padalci iz vseh disciplin, so pred šestimi leti gostili Rusi, toda število tekmovalcev je bilo v primerjavi z letošnjim skorajda prepolovljeno.

"Naša dolgoletna želja je bila gostiti prvenstvo na Bližnjem vzhodu in prepričani smo, da je Dubaj pravo mesto za izvedbo takšnega tekmovanja na vrhunski ravni. Imamo infrastrukturo, številne namestitvene zmogljivosti, imamo željo, predvsem pa želimo približati našo deželo širšim množicam," pravijo organizatorji tekmovanja v deželi nafte, kjer je pokroviteljstvo nad prvenstvom prevzel princ Hamdan Bin Mohhamed Bin Rashid Al Maktoum, vodenje organizacijskega odbora pa šejk Mansour Bin Mohhamed Bin Rashid Al Maktoum.

Med številnimi padalci z vseh celin bodo svoje znanje in izkušnje poskušali unovčiti tudi Slovenci, ki bodo nastopili v skokih na cilj, figurativnih skokih, skupinskih likovnih skokih in v baletu. Paradna disciplina slovenske odprave bodo zagotovo skoki na cilj, kjer bodo barve Slovenije branili Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek, ki se bodo zagotovo spogledovali z visokimi uvrstitvami, kar velja tudi za Majo Sajovic, ki bo v skokih na cilj nastopila med dekleti. V skokih na cilj bosta v mladinski kategoriji nastopila še Matevž Cestnik in Jernej Vukotič.

"V primerjavi z reprezentancami izven Evrope, tu mislim predvsem na Kitajce in Združene arabske Emirate, so oni zaradi boljših pogojev za trening v tem času nekoliko v prednosti, glede na to, da so v naši disciplini tudi oni v svetovnem vrhu. Mi smo v mesecu oktobru še izkoristili dobre pogoje za trening, v novembru jih ni bilo več toliko, a navkljub temu smo planirali formo tako, da bo na svetovnem prvenstvu vnovič na visokem nivoju in se bomo poskušali kosati z najboljšimi evropskimi ekipami ter že prej omenjenimi Kitajci in Arabci," pravi pred odhodom trener slovenskih "klasikov" Drago Bunčič.

Z nekoliko drugačnimi cilji se na svetovno prvenstvo odpravlja ekipa v skupinskih likovnih skokih, ki jo sestavljajo Aljaž Mavrič, Zoran Tiegl, Tomaž Hrast, Kaja Kocjan in Jure Cotič, njihove cilje je predstavil kapetan Aljaž Mavrič: "Američani, Rusi, Francozi, Belgijci in še nekaj drugih držav, ki se z našo disciplino ukvarjajo profesionalno, so veliki favoriti, naša želja pa je izboljšati državni rekord in dosežek s prejšnjega svetovnega prvenstva v povprečnem številu doseženih točk v posamezni seriji. Če bomo dosegli ta napredek in če bomo med prvo tretjino amaterskih ekip, potem se bomo domov vrnili zelo zadovoljni."

Slovenci bodo imeli svoje predstavnike tudi v disciplini svobodni let (balet), v kateri bodo nastopili Marko Ferjan, Sašo Oštir in Uroš Špendov, njihova želja v disciplini, ki je prvič na svetovnih prvenstvih, pa je uvrstitev med dvajseterico in izboljšanje državnega rekorda v povprečnem številu točk.

Ne spreglejte