Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2011,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič

Torek, 22. 11. 2011, 9.30

6 let, 7 mesecev

Mina Markovič: Decembra raje v savno kot v skalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič je v nedeljo na tekmi v Kranju v disciplini težavnost osvojila drugo mesto in postala dvakratna zmagovalka svetovnega pokala.

Športni plezalci niso med medijsko najbolj izpostavljenimi športniki. Ko pa tekmovalec blesti pred domačimi navijači in poleg tega postane tudi najboljši športnik v svoji panogi, se stvari spremenijo. Markovičevo, ki je postala tudi Sportalova športnica tedna, so po uspehih v Kranju zasuli telefonski klici, nekaj časa pa si je kljub temu uspela vzeti tudi za Sportal. "Po vsaki tekmi, ko dobro nastopim, je dosti pozornosti s strani medijev. V teh dneh je tega še več. Ogromno je klicev iz medijskih hiš in raznih pogovorov ter intervjujev. Oglasili so se celo iz neke tuje plezalske revije. Zelo je pestro in tudi naporno. A po drugi strani se velikokrat pritožujemo, da je plezanju namenjene premalo pozornosti in če bi rekla, da mi je odveč opravljati vse te pogovori, bi pljuvala v lastno skledo. Super je, da je tako, je pa to nekaj, na kar nisem navajena," je o obveznosti po novi vrhunski uvrstitvi spregovorila Ptujčanka.

Sanjski scenarij v Kranju

Tekmo v Kranju je Mina Markovič končala na drugem mestu, kar je pomenilo, da je ubila dve muhi na en mah. Še pred koncem sezone si zagotovila prvo mesto tako v disciplini težavnost, zmagala pa je še v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je tudi v disciplini balvani v tej sezoni nastopala odlično in osvojila šesto (v športnem plezanju je uvrstitev v posamezni disciplini pomembnejša od uvrstitve v skupnem seštevku, op.p). "Po tekmi se mi je odvalil kamen od srca. Nisem hotela, da bi se odločitev prestavila na zadnjo tekmo v Barcelono, ker bi bil pritisk še večji. Zdaj grem v 'Barco' sproščeno," je bila zadovoljna 23-letna plezalka. Kljub temu pa ni šlo vse tako gladko. Markovičeva je v Kranju nastopila dobro, a zaradi pritiska nastop ni bil tako povsem tekoč. "Vsi so od mene pričakovali, da bom odplezala dobro. S takimi situacijami sem se sicer soočila že v preteklosti in se naučila, da se moram ukvarjati le s sabo in svojim plezanjem. Tokrat pa je nad mano visela še skupna zmaga. Ta pritisk se je poznal tudi v smeri. Nisem bila najbolj sproščena, v steni sem bila trda. Posledično imaš takrat slabšo koordinacijo, bolj trdno primeš oprimke in potrebuješ več moči. Na težjih mestih tudi po petkrat preveriš stop. Če pa si sproščen, kar letiš čez steno in povezuješ gibanje iz oprimka v oprimek. Takrat uporabiš energijo iz prejšnjega giba za naslednji oprimek," je posledice treme in pritiska opisala zmagovalka kar petih tekem svetovnega pokala v tej sezoni.

Tokrat pred Korejko Jain Kim

Tako v disciplini težavnost kot skupnem seštevku svetovnega pokala se je do zadnje tekme, ki bo prihodnji konec tedna na sporedu v Barceloni, bil boj med Markovičevo in Korejko Jain Kim. Zanimivo, da sta bili tekmovalki povsem na vrhu tudi v minuli sezoni, a je bil vrstni red obraten. Letos sta bili na tekmah svetovnega pokala razred zase. "V primerjavi z drugimi midve ves čas drživa visoko raven. Med nama odločajo malenkosti, odvisno je od dnevne forme in razpoloženja. Seveda pa lahko tudi druge tekmovalke zmagujejo," je dejala Markovičeva, ki se s korejsko tekmico bori le v steni, sicer pa se z njo dobro razume. "Velikokrat govoriva, navadno pogovori tečejo o smeri. Sicer pa smo z Evropejkami bolj v navezi. Evropejci smo bolj odprti kot Azijci, ki so bolj usmerjeni vase. So bolj mirni, več dajo na pripravo na tekmo. A daleč od tega, da bi se sovražili med seboj in si nagajali. Se razumemo, sprejemamo in ena drugi želimo, da odplezamo čim bolje," pravi slovenska plezalka.

December čas za druge akrivnosti

Do konca sezone svetovnega je le še teden dni, sledijo še plezalni dnevi v Kranju, nato pa bo Markovičeva vzpenjanje v vertikali zamenjala za druge aktivnosti. "Plezalnih dni se veselim. V Kranju je vedno sproščeno, ves čas se pleza v vseh možnih kategorijah. Nato si bom privoščila oddih od plezanja, udeležila se bom nekaterih zabav, obiskala bom prijatelje, čakajo pa me še nekatere obveznosti. December je čas, za stvari, ki sredi leta padejo. Raje bom šla v savno kot v skalo," je priznala študentka četrtega letnika psihologije.

Kljub temu pa Markovičeva ne bo dolgo zdržala brez plezanja. Novo leto bo že preživela v Španiji, kjer bo spet plezala, tokrat bo oprimke v umetnih stenah zamenjala za naravne stene.

Ne spreglejte