SiolNET. Sportal Drugi športi
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Triglav The Rock Ljubljana

Maja bo na Kongresnem trgu v Ljubljani prava plezalna poslastica pod žarometi #video

0,15

termometer

Triglav The Rock ljubljana
Foto: Arhiv organizatorja

Slovenija bo sredi maja gostila vrhunske slovenske in svetovne športne plezalce, ki se bodo pomerili v balvanskem plezanju. Vrhunec dvodnevnega tekmovanja, imenovanega Triglav The Rock Ljubljana, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo postavili posebno 30-metrsko steno, na kateri se bodo v soju žarometov in televizijskih kamer pomerili najboljši športni plezalci.

Balvansko plezanje spada med najmlajše oblike športnega plezanja, pri kateri udeleženci ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine. Gre za šport, ki je pred kratkim dobil veliko priznanje, saj bo športno plezanje leta 2020 v Tokiu ena izmed petih novih olimpijskih panog.

Kongresni trg v Ljubljani se bo 19. maja 2017 spremenil v plezalno meko. Kongresni trg v Ljubljani se bo 19. maja 2017 spremenil v plezalno meko. Foto: Arhiv organizatorja

Z željo po popularizaciji plezanja in predstavitvi novega olimpijskega športa v središču prestolnice pripravljajo mednarodno tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana.

Dogodek se bo s kvalifikacijami začel v petek, 19. 5. 2017, dan pozneje, 20. 5. 2017, pa bodo v središču prestolnice potekali zaključni boji.

Plezalna stena v središču Ljubljane

Najboljši slovenski in svetovni športni plezalci bodo svoje znanje in spretnosti preizkusili na posebej za ta dogodek pripravljeni zahtevni 30-metrski plezalni steni.

Ambasador dogodka je Jernej Kruder, eden najboljših športnih plezalcev na svetu in prvi, ki je preplezal mojstrovino Jožeta Plečnika, Tromostovje, ki ga sestavlja mogočni sklop treh mostov čez Ljubljanico.

Eden najboljših športnih plezalcev na svetu Jernej Kruder je preplezal tudi ljubljansko Tromostovje. Eden najboljših športnih plezalcev na svetu Jernej Kruder je preplezal tudi ljubljansko Tromostovje. Foto: Arhiv organizatorja

Kruder je eden najuspešnejših športnih plezalcev na svetu. Preteklo leto je končal med deseterico najboljših športnih plezalcev na svetovni lestvici IFSC in pred kratkim na Majorki kot drugi na svetu brez varovanja nekaj deset metrov nad morjem preplezal balvan težavnostne stopnje 9b. Ta velja za do zdaj najtežji športno-plezalni vzponov na svetu. Maja se bo tudi on spopadel s steno na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Kvalifikacije, na katere se lahko prijavijo vsi, ki bodo v letošnjem letu dopolnili 16 let, bodo v novem plezalnem centru Plus Climbing v Kopru. V polfinale na Kongresnem trgu se bo uvrstilo dvajset najboljših fantov in deklet, ki se bodo nato pomerili za po šest vstopnic za veliki finale. Vrhunec dogajanja bo v poznih večernih urah, ko bo stena zažarela s pomočjo svetlobnih učinkov in odlične glasbene spremljave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin