SiolNET. Sportal Drugi športi
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Legendarni boksar Mate Parlov dobil spomenik v Pulju

0,04

termometer

Mate Parlov spomenik
Legendarni Mate Parlov prejel v Pulju spomenik. Foto: Hina/STA

Mate Parlov, po splošnem prepričanju najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, je danes v središču Pulja dobil spomenik. Spomenik boksarski ikoni so odkrili nasproti gostinskega lokala, ki ga je po končani šampionski karieri vodil na celotnem območju nekdanje skupne države priljubljeni športnik.

Parlov je edini, ki je bil amaterski evropski, svetovni in olimpijski zmagovalec v isti kategoriji, kar je ponovil tudi kot profesionalec na evropski in svetovni ravni.

Spomenik, ki ga je ustvarila znana hrvaška kiparka Marija Ujević Galetović, so postavili sredi Pulja, nedaleč od znamenitih Zlatih vrat. Spomenik predstavlja elegantno podobo Parlova, ki je naslonjen na stolp, na katerem je ob napisu Mate Parlov vtisnjenih pet označb njegovih kolajn. Njegovo ime v Pulju nosi tudi tamkajšnji športni dom.

Parlov je veljal oziroma še velja za najboljšega jugoslovanskega in hrvaškega boksarja vseh časov. Veljal je tudi za najboljšega hrvaškega športnika 20. stoletja. Poleg zlatih evropskih in svetovnih kolajn, je v poltežki kategoriji osvojil tudi zlato medaljo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

Po končani športni karieri je živel v Fažani blizu Pulja. Tam je vodil lastno kavarno z imenom Mate.

Priljubljeni športnik je leta 2008 umrl v Pulju, kjer je tudi pokopan. Parlov je sicer bil rojen v kraju Ričica pri Imotskem ob vznožju Biokova leta 1948. Lani so po Parlovu poimenovali novo najdeno zvrst pajka, ki živi v kraških jamah na Biokovu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin