Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
21.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 21.45

8 let

Lahko Mariboru in Kamniku kdo prekriža načrte?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto se bo s tekmami Zgornja Gorenjska - Nova KBM Maribor, Aliansa Šempeter - Calcit Kamnik in Kema Puconci - Luka Koper začel drugi del državnega prvenstva za odbojkarice.

Ta naj bi bil glede na letošnje rezultate precej bolj izenačen in negotov. Prva favorita za končni uspeh sta zagotovo Maribor in Kamnik, ki po besedah odbojkarskih strokovnjakov izstopata, kar pa še ne pomeni, da se bodo do finala sprehodile. Vlogo favoritov Mariborčankam in Kamničankam prepuščajo tudi v preostalih štirih moštvih, ki sodelujejo v modri skupni, v izločilne boje se bosta vključili še prvo- in drugouvrščeno moštvo zelene skupine, toda vsi si potihoma želijo vsaj enega skalpa velikih favoritinj, potihoma pa vsi pričakujejo nastop v polfinalu.

Želje o igranju v finalu ne skrivajo v Šempetru, ki je po besedah njihovega trenerja Bena Božiča dokaj lahko osvojil prvo mesto v prvem delu prvenstva, padcu forme v zadnjih krogih pa ne daje velikega pomena, saj so odbojkarice iz Savinjske doline večino dela opravile že prej. ''Naš končni cilj je igranje v finalu, a bo za to treba postoriti še marsikaj. Konkurenca je v letošnji sezoni precej izenačena, močnejši sta vsekakor ekipi, ki nastopata v Interligi, toda glede na nepredvidljivost ženske odbojke in velik motiv preostalih ekip v boju z 'velikima' lahko pričakujemo precej nepredvidljivih rezultatov,'' pred začetkom drugega dela pravi trener Alianse Beno Božič. Trener Savinjčank dodaja, da bo pravo formo treba ujeti v "play offu".

Za odtenek nižje cilje so si zastavili v Kopru, Puconcih in v ekipi Zgornje Gorenjske, vsi so namreč svoje letošnje osnovne cilje že dosegli, čeprav v vseh moštvih potihoma računajo tudi na kakšno presenečenje in morda uvrstitev v polfinale. ''Če si ne bi postavili visokih ciljev, bi bilo to strahopetno, zato se bomo potrudili nadgraditi našo igro, si pripraviti čim boljši položaj za četrtfinale, končni cilj pa je osvojitev tretjega mesta. To bo zagotovo sila težko, tudi razočaranje ne bo veliko, če ga ne bomo dosegli. Na to vplivajo številni dejavniki, začenjamo tudi s točkovnim zaostankom, toda naša prednost bo v neobremenjenosti in sproščenosti,'' je cilje Prekmurk predstavil njihov strateg Bojan Novak in še pristavil, da bodo jeziček na tehtnici lahko tudi navijači, ki jih v Prekmurju ne manjka.

Na navijače bodo stavile tudi Gorenjke, ki so imele v prvem delu prvenstva najbolj glasno in zvesto občinstvo, na domačem parketu je posamezno tekmo Zgornje Gorenjske spremljalo okrog 300 gledalcev, ki niso bili le gledalci, temveč zvesti in glasni navijači. Zgornja Gorenjska je po mnenju nekaterih največje presenečenje letošnje sezone, tisti, ki žensko odbojko spremljajo nekoliko podrobneje, pa pravijo, da je njihova uvrstitev pričakovana, glede na vrnitev številnih igralk, ki so igrale v drugem okolju. ''Naši cilji v letošnji sezoni so že preseženi. Naša osnovna naloga je bilo delo na daljši rok in če nam to uspe, bo to zadetek v polno. Z uvrstitvijo se ne obremenjujemo, želimo igrati sproščeno in še kdaj presenetiti,'' pravijo v taboru Gorenjk, ki nastope v modri skupini začenjajo proti aktualnim prvakinjam.

Na Obali so tako kot pri Aliansi, Kemi in Zgornji Gorenjski zadovoljni s prvim delom prvenstva, z uvrstitvijo v modro skupino so izpolnili zastavljen cilj, pred nadaljevanjem pa ne skrivajo želje po nastopu v polfinalu. ''V prvi vrsti nam je uspelo uveljaviti nekaj mladih igralk, ki pomenijo prihodnost kluba, kar je bil tudi eden izmed ciljev pred sezono in tega smo izpolnili. Enako velja tudi za uvrstitev v modro skupino, v kateri nas čaka zelo zanimivih in negotovih deset krogov, ki bodo najbrž precej izenačeni, če odmislimo tekme z obema evroligašema, ki sta velika favorita. Mi si želimo priti čim višje, končni cilj pa je uvrstitev na tretje oziroma četrto mesto, kar pa ob izenačeni konkurenci ne bo preprosto doseči,'' iz Kopra sporoča predsednik kluba Artur Ražman.

Z jasnim ciljem v modro skupino in končnico vstopajo Kamničanke, ki poleg pokalne lovorike želijo osvojiti še naslov prvakinj in s tem zaokrožiti uspešno sezono, ki se je v pokalu Challenge končal v osmini finala po zlatem nizu, v srednjeevropski ligi pa so se Kamničanke uvrstile na zaključni turnir. Pred začetkom drugega dela je cilje predstavil trener Oleg Gorbačov: ''Glede na to, da bomo nastope v modri skupini začeli s prvega mesta, si nižjih ciljev ne moremo zastaviti. Imamo kakovostnejšo ekipo od lanske, zato razmišljamo le o prvem mestu. Po zmagi v pokalu je naš končni cilj dvojna slovenska lovorika, kar pomeni, da bomo poskušali osvojiti tudi naslov državnih prvakinj. Mi in Maribor začenjamo kot favoriti in to vlogo moramo tudi upravičiti, v tekmah s preostalimi ekipami ne sme biti podcenjevanja.''

Ob bok Kamničankam so v vlogi velikih favoritinj za nastop v finalu tudi odbojkarice Nove KBM Branik Maribor, sicer aktualne prvakinje, ki bodo zagotovo visoko motivirane branile naslov. V letošnji sezoni so v Mariboru pospešili pomlajevanje ekipe, in to zelo uspešno, kar želijo v prihodnjih letih nadgrajevati in se opirati na lasten kader. Glede na to, da je Maribor najuspešnejši ženski odbojkarski kolektiv, je, kot je zapisal njihov predstavnik za stike z mediji Matjaž Korošak: ''Naš cilj ostati povsem v vrhu slovenske odbojke, kar je glede na naš renome povsem logično. To je tudi obveza do tradicije, navijačev in pokroviteljev.'' Cilj Štajerk je jasen, nastop v finalu, kjer naj bi se pomerile s Calcitom, o preostalih tekmecih pa v Mariboru pravijo, da so slabši zgolj na papirju.

Ker v modri skupini nastopa šest moštev, v končnici pa je prostor za osem ekip, se bo v soboto začel tudi lov za še dve prosti mesti v "play offu". Zanj se bodo potegovale odbojkarice Hita iz Nove Gorice, Vitala iz Ljubljane, Formisa iz Rogoze- Miklavža ter ATK iz Grosuplja.

Ne spreglejte