Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Budimpešta Anja Klinar

Sreda, 26. 7. 2017, 12.35

6 let, 7 mesecev

SP v plavanju v Budimpešti (sreda)

Klinarjeva v polfinalu, ZDA "ukradle" svetovni rekord Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Anja Klinar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Radovljiška plavalka Anja Klinar si je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti z dosežkom 2:09,21 s 16. izidom kvalifikacij priplavala popoldanski polfinale na 200 metrov delfin, ki bo na sporedu ob 18.25. Ameriška moško-ženska štafeta 4 x 100 metrov mešano je v kvalifikacijah dosegla nov svetovni rekord.

Slovenska plavalka Anja Klinar je rahlo zaostala takoj po startu, nato pa uspešno lovila tekmice pred sabo. Prav na startu je zamudila tudi priložnost za višjo uvrstitev in boljšo progo v polfinalu, saj so tekmovalke med osmim in 16. mestom ločile manj kot štiri desetinke sekunde.

"Pričakovala sem malo boljši izid, čeprav je tudi dosežek 2:09 soliden. Vesela sem, da sem si priplavala polfinale. Tam bo prvi cilj, da plavam boljše kot zjutraj in pridobim kakšno mesto," je po tekmi povedala štirikratna udeleženka olimpijskih iger z Jesenic in se strinjala s trditvijo, da so izidi v plavanju vse bolj zgoščeni: "Na vsakem svetovnem prvenstvu vse več plavalk dosega boljše izide in vse težje se je prebiti v popoldanski del, zato sem vesela, da bom danes imela še drugo priložnost."

Najhitrejša Madžarka Katinka Hosszu je v kvalifikacijah plavala ob slovenski reprezentantki. | Foto: Reuters Najhitrejša Madžarka Katinka Hosszu je v kvalifikacijah plavala ob slovenski reprezentantki. Foto: Reuters

Z 2:07,25 je bila v predtekmovanju prepričljivo najhitrejša Madžarka Katinka Hosszu, ki je ob bučnem aplavzu v Donavski areni plavala neposredno ob slovenski reprezentantki. Za finale bodo plavalke nedvomno morale doseči izid pod 2:08 minute, a tudi 29-letna Klinarjeva je na olimpijskih igrah v Londonu pred petimi leti že prebila to mejo.

Že šesti svetovni rekord v Budimpešti

Prav ob koncu jutranjega programa je ameriška moško-ženska štafeta 4 x 100 metrov mešano dosegla nov svetovni rekord, skupno že šestega v metropoli ob Donavi. Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell in Mallory Comerford so razdaljo zmogli v 3:40,28 minute in za 1,43 sekunde izboljšali dve leti star rekord Britancev. Gre za eno najmlajših disciplin plavanja, ki je na sporedu SP šele od prejšnjega prvenstva v Kazanu.

Velja omeniti še Kitajca Yuanhui Fuja, ki je v kvalifikacijah 50 metrov hrbtno zmogel v 27,21 sekunde in se na 16 stotink približal svetovnemu rekordu. Tega je na svetovnem prvenstvu 2009 v Rimu, torej v obdobju visokotehnoloških kopalk, dosegel njegov rojak Jing Zhao.

Ne spreglejte