Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
16.44

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Klemen Bečan

Petek, 15. 7. 2011, 16.44

5 let, 7 mesecev

Klemen Bečan v polfinalu SP v Arcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni plezalec Klemen Bečan je deveti po kvalifikacijah v balvanih na svetovnem prvenstvu v italijanskem Arcu ter bo edini slovenski predstavnik v moški konkurenci v nedeljskem polfinalu.

Nastope na prvenstvu sta že končala Jernej Kruder in Jure Bečan, ki sta ostala brez polfinala. Bečan se je v kvalifikacijah od petih balvanov dotaknil vrhov treh v osmih poskusih. Kruder je premagal dva balvana od petih, kar pa je bilo premalo za dvajseterico najboljših. Na koncu je zasedel 25. mesto. Jure Bečan je bil v svojem debiju na svetovnih prvenstvih 49. Nobeden od tekmovalcev, na startni listi v dveh kvalifikacijskih skupinah jih je bilo kar 140, se ni dotaknil vrhov vseh petih balvanov. Prvo mesto sta si sicer razdelila Japonec Cukuru Hori in aktualni evropski prvak Švicar Cedric Lachat. Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v minuli sezoni Čeh Adam Ondra, ki letos v pokalu ni nastopal, pa si je tretje mesto kvalifikacij razdelil z najboljšim balvanistom letošnje sezone Avstrijcem Kilianom Fischhuberjem.

Vsi trije slovenski plezalci, nastopila sta še Jure Bečan in Jernej Kruder, so tekmovali v isti kvalifikacijski skupini. Od Slovencev je le Klemen Bečan držal korak z najboljšimi ter premagal tri od skupno petih kvalifikacijskih balvanov, kar bo v skladu s sedanjimi izračuni zadostovalo za uvrstitev med najboljše, ki se bodo merili v nedeljskem polfinalu. Kvalifikacije se še niso končale, so pa nastop opravili že vsi favoriti.

V kvalifikacijah so do izraza prišle izkušnje z velikih tekmovanj, ki jih ima Klemen Bečan obilo, pa tudi vrhunski nastopi v letošnjem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju, v katerem je najboljši slovenski športni plezalec dvakrat stal na zmagovalnem odru. "Konkurenca je bila res velika, še sam ne vem, kdaj nas je bilo nazadnje kar 140 na startni listi," je po kvalifikacijah razmišljal edini slovenski polfinalist. Bečan upa, da bo soboto, ko bodo na sporedu ženske kvalifikacije, izkoristil za plezanje v naravni steni, saj je naravnih plezališč v okolici Arca res veliko. Bečan bo na prvenstvu nastopil tudi v težavnosti, kjer mu sicer letos manjka kakovostnega treninga, vendar pa tako kot v balvanih tudi v tej disciplini na podlagi nastopa na zadnji tekmi svetovnega pokala v Chamonixu pričakuje polfinale.

Njegov mlajši brat Jure Bečan pa je s kvalifikacijami že končal nastope na svetovnem prvenstvu. Ognjeni krst je uspešno preživel, čeprav je v svojem debiju na največjem tekmovanju pričakoval, da bo bratu delal družbo v polfinalu. "'Bolderji' so bili zelo zahtevni, vendar pa bi se dalo stisniti tudi kaj več. Problem je predstavljala tudi vročina in si moral na soncu kar malce potrpeti. Treme v bistvu sploh ni bilo, najbrž se mi ni vse 'poklopilo'. Kdaj pa kdaj potrebuješ tudi malce športne sreče, ki pa je ni bilo," je bil z razpletom kvalifikacij nezadovoljen Jure Bečan.

Veliki met ni uspel niti Jerneju Kruderju, ki je v svoji kvalifikacijski skupini - iz vsake skupine se v polfinale uvrsti po deset tekmovalcev -, čeprav z dvema vrhoma, izpadel iz polfinala. Kruder, za katerega se letošnja sezona ne odvija povsem po načrtih, tako ne bo ponovil dosežka z lanskega evropskega prvenstva v Innsbrucku, ko je bil v balvanih tik pod stopničkami na četrtem mestu.

V soboto prve preizkušnje čakajo tudi članice slovenske ženske ekipe, ko bodo polfinale lovile Mina Markovič, Natalija Gros in Mateja Hohkraut. Grosova se želi na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu, konec te sezone se namreč namerava tekmovalno upokojiti, posloviti v velikem slogu. Markovičeva, ki je na uvodni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu zmagala, v svetovnem pokalu v balvanih pa nanizala uvrstitve v finale, želi nadgraditi uspeh izpred dveh let, ko je bila na SP v kitajskem Xiningu v balvanih četrta. Tretjo slovensko predstavnico v balvanih Hokrautovo, aktualno državno balvansko prvakinjo, pa v soboto čaka prvenec na svetovnih prvenstvih.

Ne spreglejte