Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
20.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič Klemen Bečan

Petek, 5. 4. 2013, 20.07

5 let, 6 mesecev

V igri še dva: Markovičevi in Bečanu polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju bosta v polfinalu dva Slovenca.

V naslednji krog balvanske tekme je napredovala Mina Markovič, ki si je polfinalni nastop priborila s petim mestom kvalifikacij. Klemen Bečan si je svoj prvi letošnji polfinale priboril s 15. mestom kvalifikacij, Jernej Kruder je tekmo končal na 32. mestu.

Svetovni pokal v športnem plezanju, ki poteka pod pokroviteljstvom Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se je s Kitajske, kjer je potekala prva tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanih, preselil na evropska tla. Na tekmi v Millauu je v današnjih kvalifikacijah nastopilo 46 tekmovalk in 45 tekmovalcev.

Petindvajsetletna Markovičeva, ki je lani že drugo leto zapored zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, je na prvi tekmi na Kitajskem dosegla 12. mesto ter ostala brez finala, tokrat pa si želi izvrstno formo potrditi tudi z nastopom v finalu. V kvalifikacijah, dobila jih je Japonka Akijo Noguči, zmagovalka prve tekme in branilka skupne zmage Avstrijka Anna Stöhr pa je bila druga, obe sta preplezali pet smeri, je Markovičevi uspelo preplezati do vrha štirih balvanov od petih. Za dve smeri je potrebovala po en poskus, pri preostalih dveh balvanih, preplezanih do vrha, pa so se ji pripetile napake, tako da je potrebovala za vrh dva oziroma tri poskuse.

Kruderju se ni izšlo vse po načrtih in ne bo ponovil dosežka s prve tekme, ko je bil deseti. Posrečila se mu je le ena smer. Bečan, ki je tekmo na Kitajskem izpustil, pa po odličnih vzponih v skali v Španiji želi formo preizkusiti tudi na umetnih balvanskih stenah. Kljub precejšnjim težavam, do vrha je preplezal tri kvalifikacijske smeri od petih, je lahko vesel, da je opravil prvi del naloge ter se je prebil v sobotni polfinale in med 20 najboljših. V kvalifikacijah se je najbolje odrezal zmagovalec uvodne preizkušnje Rus Dimitrij Šarafutdinov, ki je edini vseh pet balvanskih problemov preplezal do vrha.

"Kvalifikacije so mimo in zaenkrat gre še vse po načrtu. S plezanjem sem bil približno zadovoljen, vem pa, da bom jutri za finale moral pokazati dosti več. Komaj čakam in super bo," je dejal Bečan. Kruder ni bil zadovoljen: "Danes se na žalost ni izšlo, kot bi se moralo, ampak je treba sprejeti tudi poraz in iz tega potegniti čim več dobrega." Bolj zadovoljna je bila Markovičeva: "Kvalifikacije so bile pri puncah tokrat na sporedu precej zgodaj in takšno je bilo tudi plezanje na kakšnem balvanu, vendar lahko rečem, da sem splošno gledano zadovoljna. Če jutri takšno plezanje ponovim in še malček dodam, mislim, da se mi obeta zanimiv dan."

"Postavitev balvanov je bila tudi tokrat popolnoma v francoskem slogu. Mina je kljub nekaj manjšim napakam pristala na petem mestu, kar je zanjo veliko boljše izhodišče, kot če bi vodila. Klemen je zopet pokazal, da je kljub nekoliko slabši fizični pripravi izkušen tekmovalec in zna iz sebe izvleči maksimum. Seveda bo potrebno za finale plezati bistveno drugače, česar se tudi zaveda. Če bodo balvani tehnično zahtevni, se zna boriti tudi za finale. Kruder je danes zopet pregorel v želji po rezultatu. Na detajlih, na odločilnih delih balvanov, kjer je bilo treba plezati res natančno in odločno, tega enostavno ni pokazal in rezultat je temu primeren. Ne gre za presenečenje ali za razočaranje, temveč popolnoma realen rezultat v danih okoliščinah. Vsekakor bo treba pri vseh izboljšati šibke točke, če bodo želeli biti konkurenčni na vseh tipih balvanov. Vsekakor sta jutrišnji cilj dva finalna nastopa," je slovenske nastope pokomentiral selektor članske reprezentance Simon Margon.

Ne spreglejte