Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
18.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mina Markovič Klemen Bečan

Sobota, 31. 8. 2013, 18.08

5 let, 6 mesecev

Markovičeva in Bečan v konkurenci 20 najboljših stare celine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska športna plezalka Mina Markovič je bila uspešna v kvalifikacijah evropskega prvenstva v balvanskem plezanju v nizozemskem Eindhovnu.

Ptujčanka se je v nedeljski polfinale uvrstila s tretjim izidom kvalifikacij. Slovenija bo imela svojega predstavnika tudi v moškem polfinalu, s 15. mestom je napredoval Klemen Bečan.

Na startni listi je bilo 46 tekmovalk, v polfinalu pa se bo pomerilo 20 najboljših, med njimi tudi 25-letna slovenska športna plezalka, evropska podprvakinja iz Chamonixa in dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Tekmovalke so bile razdeljene v dve kvalifikacijski skupini. Markovičeva je plezala v drugi, v kateri si je drugo mesto s preplezanima dvema balvanoma v prvem poskusu in štirimi osvojenimi conami v prvem poskusu delila s Švicarko Petro Klingler.

Od Slovenke in Švicarke je bila v tej kvalifikacijski skupini boljša le Britanka Shauna Coxsey z enim osvojenim vrhom več. V prvi kvalifikacijski skupini je bila najuspešnejša Avstrijka Katharina Saurwein ter se je s preplezanimi tremi vrhovi uvrstila pred branilko evropskega naslova Anno Stöhr, ki je minulo nedeljo v Münchnu slavila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Markovičeva, ki je v Münchnu ostala brez finala, v Eindhovnu lovi tudi vrhunsko uvrstitev v kombinaciji, pred tremi leti je na prvenstvu stare celine v Innsbrucku osvojila kombinacijsko zlato.

Pri moških sta v konkurenci 62 tekmovalcev, tekmovalci so bili prav tako razdeljeni na dve skupini, nastopila dva Slovenca. Bečan je z uvrstitvijo v polfinale s štirimi preplezanimi balvanskimi smermi popravil vtis po bledi predstavi v Münchnu, ko je bil komaj 47. Tretjemu Slovencu Jerneju Krudru je nekoliko ponagajala sreča, saj se kljub trem preplezanim balvanom, zaradi preveč poskusov, ni uvrstil med dvajset najboljših balvanistov stare celine ter je pristal na 31. mestu. Prvo mesto kvalifikacij sta si razdelila Ukrajinec Mihajlo Šalagin in domačin Jorg Verhoeven, ki sta preplezala vseh pet balvanov v najmanj poskusih.

Polfinale, z začetkom ob 12. uri, in finale z začetkom ob 18. uri sta na nedeljskem, sklepnem delu prvenstva.

Ne spreglejte