Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2020,
8.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

Alex Zanardi nesreča nesreča

Nedelja, 21. 6. 2020, 8.30

3 leta, 10 mesecev

Alex Zanardi je v umetni komi

Kdo je Italijan, za katerega trepeta vsa Italija? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Alex Zanardi | 53-letni Italijan Alex Zanardi je eden največjih zvezdnikov športa invalidov. Štirikratni paralimpijski zmagovalec v parakolesarstvu se po hudi nesreči na petkovi dirki še vedno bori za življenje.  | Foto Getty Images

53-letni Italijan Alex Zanardi je eden največjih zvezdnikov športa invalidov. Štirikratni paralimpijski zmagovalec v parakolesarstvu se po hudi nesreči na petkovi dirki še vedno bori za življenje.

Foto: Getty Images

Italijanski mediji in družbena omrežja so te dni polni informacij o zdravstvenem stanju štirikratnega paralimpijskega prvaka Alexa Zanardija, ki se je med parakolesarsko prireditvijo v Toskani med spustom hudo poškodoval in se v bolnišnici v Sieni bori za življenje. Zakaj je njegova zgodba tako posebna?

Predvsem zato, ker je vzornik.

"Prototip" človeka, ki nikoli ne obupa in ki zna ovire spremeniti v priložnosti.

Alex Zanardi je svojo športno kariero začel v dirkalniku. Med letoma 1991 in 1994 ter leta 1999, ko je po dveh naslovih v seriji cart spet dobil priložnost, je dirkal v formuli 1, a večjih uspehov v tem športu ni dosegel.

Spremeni ovire v priložnosti, pravi Zanardi:

Svetovno slavo je dosegel šele pozneje, ko je po po hudi nesreči na dirki American Memorial na dirkališču Klettwitz blizu nemškega mesta Brandenburg leta 2001 ostal brez obeh nog, ter šest let pozneje presedlal na prilagojeno kolo in postal eden največjih zvezdnikov parakolesarstva ter vzornik ljudem po svetu.

Zanardi o nesreči, ki mu je korenito spremenila življenje:

Zanardi se je udeležil olimpijskih iger v Londonu (2012) in v Riu (2016) ter osvojil kar šest odličij, med njimi tudi štiri zlate. Nastopiti je nameraval tudi na naslednjih paralimpijskih igrah v Tokiu.

Leta 2012 je na paralimpijskih igrah v Londonu osvojil tri odličja, od tega dva zlata. | Foto: Getty Images Leta 2012 je na paralimpijskih igrah v Londonu osvojil tri odličja, od tega dva zlata. Foto: Getty Images

Alex Zanardi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Alex Zanardi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kaj je skrivnost njegovega uspeha? "Jaz sem Alex Zanardi, velik optimist. Življenje me je naučilo, da je tudi največje poraze mogoče spremeniti v največje zmage," je dejal pred leti v tri minute dolgem videoposnetku in s tem navdihnil številne, ki so se znašli pred težkimi življenjskimi izzivi. Videoposnetek pa je bil po drugi strani tudi odlična priložnost promocije Zanardijevih sponzorjev.

"Nesreča mi je ponudila eno največjih priložnosti v življenju."

"Moj edini talent je radovednost"

Danes je 53-letni Zanardi televizijska osebnost, ukvarja se z oblikovanjem nožnih protez in koles za paraplegike, udeležuje se ironmanov in je zelo občutljiv, če se ga omenja kot neko posebnost.

"Prav nič posebnega nisem. Edini talent, ki ga imam, je moja radovednost," je skromen Zanardi, ki je te dni v mislih številnih Italijanov, ki mu tudi preko družbenih omrežij pošiljajo želje k okrevanju.

Zanardi je v petek pri trčenju s parkiranim tovornjakom med blagim spustom na cesti med Pienzo in San Quiricom utrpel hude poškodbe glave, po triurni operaciji pa nevrološka slika kaže na zelo resno stanje, so sporočili iz bolnišnice, kjer sta ves čas ob njem žena Daniela in sin Niccolo.

Zanardi se redno udeležuje tudi vzdržljivostnih preizkušenj Ironman. | Foto: Getty Images Zanardi se redno udeležuje tudi vzdržljivostnih preizkušenj Ironman. Foto: Getty Images

Alex Zanardi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Stanje je resno, a stabilno

Zadnje informacije iz bolnišnice v Sieni, kjer so ga v petek zvečer operirali in nato dali v umetno komo, so, da je njegovo stanje resno, a stabilno. 

Dr. Giuseppe Olivieri, vodja nevrokirurgije v bolnišnici Santa Maria alle Scotte v Sieni, je včeraj med pogovorom z mediji povedal, da je bil Zanardi intubiran, pri dihanju pa mu pomaga ventilator. V bolnišnico so ga pripeljali s hudimi poškodbami lobanje in čela ter z močno poškodovanim obrazom.

"Kakšno je njegovo nevrološko stanje, bomo videli šele takrat, ko ga bomo zbudili iz kome, če nam bo to uspelo. Njegovo stanje je resno, kar pomeni, da lahko umre. Okrevanje je lahko v takih primerih zelo dolgo," je še povedal dr. Olivieri in dodal, da bodo koraki v naslednjih sedmih do desetih dneh usmerjeni v stabiliziranje stanja, potem pa ga bodo, če bo vse potekalo brez zapletov, prebudili iz kome in ponovno ocenili njegovo zdravstveno stanje.

Sabino Scolletta, vodja intenzivne enote bolnišnice v Sieni, je dodal, da jih najbolj skrbi možnost možganskih poškodb.

Preberite še:

Alex Zanardi
Sportal Nekdanji dirkač formule 1 se bori za življenje
zanardi
Sportal Nekdanji voznik F1 Zanardi v nesreči hudo poškodovan
Dejan Fabčič Darko Đurić
Sportal Neobičajna zgodba primorskega zdravnika: otroški pacient, ki je postal vrhunski športnik #video
Dejan Fabčič Darko Đurić
Sportal Vzornika in borca sta se poslovila brez cmoka v grlu #video

 

Ne spreglejte