Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
16.13

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Hervis tek PR članek

Četrtek, 9. 4. 2020, 16.13

3 leta, 12 mesecev

Kako izbrati tekaške copate glede na obliko stopala?

Oglasno sporočilo

Topli pomladni dnevi kličejo po sprostitvi v naravi in uživanju na svežem zraku, seveda v okviru trenutnih omejitev. Tek je več kot le športna aktivnost. Je način življenja, ultimativna rekreacija kadarkoli zjutraj pred odhodom v službo, zvečer ob sončnem zahodu in celo na počitnicah – ter alternativa za odkrivanje novih kotičkov na izbrani destinaciji.

Naj bo glavni cilj tekača število pretečenih kilometrov, podiranje časovnih rekordov ali pa zgolj tek iz preprostega užitka, v vsakem primeru uspešen in zadovoljen tekač potrebuje primerne tekaške copate, s katerimi bo tek še hitrejši, učinkovitejši in udobnejši.

Ponudba tekaških čevljev na trgu je zajetna, zato se lahko marsikdo zmede pri izbiri para tekaških copatov, ki ustreza zahtevam načina teka in obliki noge. Pravilna izbira tekaške obutve je pomembna predvsem zato, da se izognemo poškodbam, ki so posledica izbire nepravilne obutve.

Tekaški čevlji naj se prilegajo obliki vašega stopala. | Foto: Tekaški čevlji naj se prilegajo obliki vašega stopala.

Kakšen tip stopala imate?

Eden najpomembnejših dejavnikov, ki vas bo pripeljal do prvovrstnega teka, je poznavanje tipa vašega stopala in načina, kako stopalo med tekom obremenjujete. Večina tekačev (več kot 60 odstotkov) stopalo med tekom pravilno, enakomerno obremenjuje. V tem primeru govorimo o normalni pronaciji. Pri tekačih, ki stopalo obremenjujejo bolj na notranji strani in stopalo zvračajo navznoter, govorimo o čezmerni pronaciji. V nekaterih primerih je čezmerna pronacija povezana tudi z nizkim stopalnim lokom (poznano tudi kot platfus). Ko stopalo obremenjujemo bolj na zunanji strani in stopalo zvračamo navzven, pa govorimo o supinaciji.

Vse zgoraj navedene tipe stopal lahko glede primerne obutve razdelimo v dve skupini:

  • NEVTRALNI COPATI: Primerni so tako za normalne pronatorje kot tudi za supinatorje.
  • STABILNI COPATI: Primerni so za čezmerne pronatorje.

Izbira tekaških čevljev je v veliki meri odvisna od oblike stopala.  | Foto: Izbira tekaških čevljev je v veliki meri odvisna od oblike stopala.

Preverite star par tekaških copat

Da bi se prepričali o obliki vašega stopala in tako lažje izbrali ustrezne tekaške copate, vam svetujemo, da si doma ogledate star, že ponošen par copatov, v katerih ste pretekli vsaj nekaj kilometrov. Pozorno si oglejte, na katerem delu stopala je podplat bolj izrabljen – v primeru, da je obraba enakomerna ali večja na zunanjem delu obutve, izberemo NEVTRALNE copate. Ko pa je obraba večja na notranji strani obutve, izberemo STABILNE copate.

Če se s tekom srečujete prvič in nimate nobenih tekaških copat, ki bi jih lahko uporabili za referenco, lahko mesto obrabljenosti pogledate na katerikoli obutvi, ki jo pogosto uporabljate.

Ali poznate obliko svojih stopal? | Foto: Ali poznate obliko svojih stopal?

Na kakšen način in po kakšnem terenu boste tekli?

Veliko smo razmišljali, na kakšen način bi kar se da zmanjšali možnost napačne izbire tekaške obutve oziroma čim bolj povečali možnost za izbiro ustrezne. Ko se z nekom pogovarjamo o teku, se seveda najprej vprašamo, na kakšni podlagi poteka tek, ali je to cesta (urejena podlaga) ali brezpotje. Seveda tek na urejenih podlagah naprej delimo na hitre, krajše in na dolge teke. Vemo pa tudi, da nekateri tečejo občasno, spet drugi pogosto. Ko smo upoštevali vse to, je bila rešitev logična.

Tekaško obutev smo razdelili na HITROST (copati z večjo odzivnostjo, manj blaženja in manjšo težo), RAZDALJO (copati z več blaženja in udobja) in BREZPOTJE (TRAIL copati z več stabilnosti, močnejšimi materiali in boljšim oprijemom). Glede na količino teka pa na TEČEM OBČASNO (2-krat na teden do 10 kilometrov) in TEČEM POGOSTO (več kot 3-krat na teden, nad 10 kilometrov). Praviloma tekač začetnik potrebuje veliko blaženja in udobja. Več ko tečemo, bolj imamo razvita vezivna in mišična tkiva, zato lahko izbiramo tudi med lažjimi in manj blaženimi copati.

V Hervisovi spletni trgovini nudimo pestro izbiro vseh vrst tekaških copat, pomagate pa si lahko tudi z našim izbirnikom tekaških copat!

Značilnosti kakovostne tekaške obutve

Pri izbiri popolnih tekaških copat je treba upoštevati več dejavnikov, kot so velikost, teža, oblika podplata in amortizacija.

Velikost

Pri izbiri velikosti upoštevajte preprost način: prste potisnite naprej do stika prvega prsta s sprednjim delom copatov. Za peto vam mora ostati še za kazalec prostora. Pri teku večina telesne teže pritiska na sprednji del stopala, zato je pomembno pustiti vsaj nekaj prostora, da lahko s prsti svobodno migate. Izberite copate, ki bodo od pol do ene številke večji od vaše povprečne številke.

Ne pozabite na širino čevlja, ki se mora prilegati vaši nogi – stopalo nikakor ne sme drseti ali poplesavati levo ali desno. Petni del naj bo dodatno utrjen, saj se ta med tekom nikakor ne sme prosto dvigati.

Športne copate v trgovini vedno preizkusite z nogavicami, ki so podobnega materiala in debeline kot tiste, v katerih boste tudi tekli, saj boste tako dobili najbolj realno oceno, ali so čevlji ustrezni.

Teren je pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev.  | Foto: Teren je pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev.

Teža

Sicer teža tekaških čevljev igra veliko vlogo predvsem pri profesionalnih tekačih, ki izbirajo izjemno lahke copate predvsem zaradi tekmovanj. Za rekreativne tekače je bolj kot osredotočenost na težo pomembno, da se čevelj res zlije z nogo, da ima dovolj blaženja in opore (za tiste, ki jo potrebujejo). Več kot je kilometrov za nami, bolj HITRE in lažje copate lahko izbiramo. Premalo blaženi copati neizkušene tekače velikokrat pripeljejo do poškodbe.

Čas za menjavo

Tekaški čevlji žal niso večni in čeprav se nanje med številnimi treningi čustveno navežemo, saj nas spremljajo na tej čudoviti poti, je zelo pomembno, da jih pravočasno nadomestimo z novim parom. Vsak tekaški copat se sčasoma izrabi in uniči, običajno po od 500 do 900 pretečenih kilometrih.

Ko se na čevlju začnejo pojavljati razpoke, pomeni, da je blaženje oslabljeno, kar lahko povzroči bolečine in poškodbe.

Tekaško obutev zamenjajmo vsaki dve sezoni, seveda pa je vse odvisno od intenzivnosti vadbe.

Tekaške copate pravočasno zamenjajte. | Foto: Tekaške copate pravočasno zamenjajte.

Zlato pravilo izbire

Zapomnite si glavno formulo, ki vas bo pripeljala do primernih tekaških copatov: pravi copati so tisti, v katerih se boste odlično počutili že takoj, ko jih boste prvič obuli. Ob upoštevanju navodil pri izbiri pa bodo namenjeni točno temu, za kar jih potrebujete. Tako bo tek prijeten, lahkoten in brez bolečin. To pa so osnovni pogoji, da s tekom nadaljujete in v njem res uživate.

V Hervisovi spletni trgovini nudimo pestro izbiro vseh vrst tekaških copat, pomagate pa si lahko tudi z našim izbirnikom tekaških copat!

Naročnik oglasnega sporočila je Hervis.

Ne spreglejte