Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2021,
19.31

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Maruša Štangar Kaja Kajzer judo

Petek, 16. 4. 2021, 19.31

3 leta

Ep v judu

Kaja Kajzer evropska podprvakinja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Kaja Kajzer | Enaindvajsetletna Kajzerjeva je osvojila srebrno odličje na evropskem prvenstvu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Enaindvajsetletna Kajzerjeva je osvojila srebrno odličje na evropskem prvenstvu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska judoistka Kaja Kajzer je v kategoriji do 57 kilogramov osvojila srebrno odličje. V finalu je po podaljšku morala priznati premoč Telmi Monteiro, ta je na koncu zmagala z iponom. V boju za odličje je bila tudi Maruša Štangar, na koncu pa je osvojila peto mesto.

Za 21-letno Kajzerjevo je imeniten dan. V Lizboni je najprej ugnala Flako Loxha s Kosova, nato Anno Kuczero iz Poljske in v četrtfinalu še Izraelko Timno Nelson Levy. Pri tem ni mogoče prezreti, da je imela 21-letna Ljubljančanka izjemno težke tekmice.

V prvem nastopu si je minuto in pol pred koncem sicer priborila vazari prednosti, a ga je morala s taktičnim bojem obdržati, v drugem krogu in v četrtfinalu pa je do zmage prišla šele po podaljšku. Predvsem dvoboj s telesno močnejšo Izraelko je bil težak, obenem pa je morala Kajzerjeva preseči tudi psihično ogrado, saj je Izraelka prejšnje štiri medsebojne dvoboje dobila, nazadnje letos v Tel Avivu, kjer je prišla tudi do zmage.

Šele 21-letna Kajzerjeva je prišla do uspeha kariere. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Šele 21-letna Kajzerjeva je prišla do uspeha kariere. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V polfinalu je bila favoritinja za zmago druga nosilka, Francozinja Sarah Leonie Cysque, bronasta z lanskega EP in druga na letošnjih grand slamih v Tel Avivu in Dohi. V nasprotju s prejšnjima medsebojnima dvobojema pa je Kajzerjeva tokrat našla recept za zmago in največji uspeh v karieri.

Na koncu je zmanjkala le pika na i, saj je v popoldanskem finalu morala priznati premoč Portugalki Telmi Monteiro, bronasti z zadnjih olimpijskih iger in nosilki petih odličij na SP. Dvoboj je bil zelo izenačen, saj je odločal podaljšek, tam je pa Portugalka z odličnim iponom ustavila Slovenko. Vse skupaj je bilo tako silovito, da so morali šepajoči Slovenki pomagati na poti s tatamija.

Kaja Kajzer je evropska podprvakinja🥈kategorije do 57 kilogramov!!!🎉🎉👏🇸🇮 🥋 Uspeh je s 5. mestom dopolnila Maruša...

Objavil/a Judo zveza Slovenije - Slovenian Judo Federation dne Petek, 16. april 2021

Kajzerjeva pa je prišla do uspeha kariere. "Uvod je bil težak, nato pa sem se dobro borila, saj sem s Poljakinjo, Francozinjo in Izraelko že izgubila, danes pa so bile borbe dobre. Tudi v finalu sem se borila dobro, žal pa se je končalo s porazom. Ni bila močnejša, v karieri sem jo že premagala, danes pa je spet dokazala, da je izkušena. Kako natanko je potekala odločilna akcija, niti ne vem, pred tem pa je bila borba zelo izenačena," je po tekmi povedala Kajzerjeva, ki je dodala, da je bil načrt podaljšek, kjer naj bi tekmici začele pohajati moči, a ga ni mogla uresničiti.

Za Kajzerjevo je pomembno tudi, da je psihično zdržala dan. "Začela sem verjeti vase in to se pozna tudi na borbah," je še dejala tekmovalka, zelo zadovoljna, da se kljub poškodbi niso pojavile lanske težave s kolenom.

Judo, državno prvenstvo, Nova Gorica, marec 2021
Sportal Velika zmaga slovenske judoistke, po bolezni je premagala še vse tekmice

Maruša Štangar izgubila v boju za bron

V boju za odličje je bila tudi Maruša Štangar, ki pa je po odločilni borbi za bron morala čestitati Rusinji Sabini Giljazovi in se zadovoljiti s petim mestom. V napetem dvoboju je Giljazova presenetila z agresivnim začetkom in že v samem uvodu skoraj presenetila tekmovalko Olimpije. Nato je pobudo prevzela Štangarjeva, bila je močnejša predvsem v parterju, kjer pa ji je v končnici prijemov zmanjkalo moči za odločilno točko.

Rusinji je odločilni met uspel kakšnih 15 sekund pred koncem, akcijo je nadaljevala v parterju, s tem se je iztekel čas, da bi 23-letna Štangarjeva dobila priložnost za nov napad in možnost, da po Minsku 2019 osvoji drugo kolajno na EP.

Maruša Štangar je osvojila peto mesto. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Maruša Štangar je osvojila peto mesto. Foto: Peter Podobnik/Sportida

V dopoldanskem delu je bila Štangarjeva kot nosilka najprej prosta. Nato je ugnala Portugalko Mario Siderot, v četrtfinalu pa je bila premočna druga nosilka Ukrajinka Darja Bilodid. Dvakratna svetovna in evropska prvakinja je v drugi polovici dvoboja povedla, nato pa izkoristila napade Štangarjeve, ki je lovila izid, za uspešen protinapad. V repasažu je bila Štangarjeva nato boljša od Španke Julie Figueroa, bronaste z evropskih iger 2019 v Minsku.

"Ko ne izkoristiš priložnosti za kolajno, si seveda razočaran. A imela sem veliko borb in niso bile slabe, žal pa zdaj prevladuje občutek o zamujeni priložnosti. Njen način borbe mi ne ugaja, močna je v desnem gardu, na koncu pa je dvoboj odločila moja napaka. A dejstvo je, da se je pripravila na to prvenstvo, bila je v formi, saj se pripravlja na olimpijske igre, zato je bila v prednosti," je po porazu povedala Štangarjeva.

"Vse borbe so bile zahtevne. Portugalka je bila domačinka in se je posebej pripravila, zato je bilo težko. Pri Bilodidovi sem napravila napako z levo nogo, kar je izkoristila, a pomembno je, da sem videla, kje jo je mogoče premagati, to bom poskušala uresničiti naslednjič. Odlično sem se bojevala s Španko. A vedeti je treba, da je v judu vse mogoče. Lahko premagaš vsakogar in vsak lahko premaga tebe," je še povedala varovanka trenerke Olge Štirba, ki je v sezoni vse podredila olimpijskemu nastopu v Tokiu.

Zmagala je prva nosilka Distria Krasniqi s Kosova, saj je svetovna prvakinja Ukrajinka Darja Bilodid finale zaradi poškodbe predala brez boja. Drugo bronasto odličje je osvojila Francozinja Melanie Clement.

Teja Tropan v kategoriji do 52 kg in David Štarkel v kategoriji do 60 kg sta izpadla po prvem nastopu. Zanimivo pa bo tudi v soboto, ko bosta v kategoriji do 63 kg prvi nosilki Tina Trstenjak in Andreja Leški, v kategoriji do 70 kg bo nastopila Anka Pogačnik, v kategoriji do 73 kg pa Martin Hojak.

Preberite še:

Tina Trstenjak
Sportal Na evropsko prvenstvo 13 judoistov, brez trojice olimpijskih kandidatov
Ne spreglejte