Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 10. 2014,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

skok v športno preteklost Vitalij Kličko

Nedelja, 5. 10. 2014, 12.50

8 let

Je bil obračun Lewisa in Klička zadnji veliki spopad v težki kategoriji boksa? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Brata Kličko že dobro desetletje vladata težki kategoriji svetovnega boksa in le redki se še spomnijo časov, ko sta imela v ringu dostojne nasprotnike. Osvežimo si spomin na dvoboj Lewis - Kličko.

"Bitka titanov" so promotorji pompozno poimenovali dvoboj, ki se je odvil 21. junija 2003 v Los Angelesu, v dvorani Staples Center, ki jo danes dobro poznajo predvsem slovenski hokejski navijači, saj tam domuje moštvo lige NHL LA Kings, v katerem blesti najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar. V ringu sta se znašla svetovni prvak po različicah WBO in IBO Lennox Lewis in Vitalij Kličko, starejši od ukrajinskih bratov.

Lewis je bil izrazit favorit

Takrat že 38-letni Britanec s kanadskim potnim listom je bil na koncu športne poti, v dvoboj z 32-letnim Vitalijem se je podal na krilih zmage nad Mikom Tysonom, čigar kariera je bila sicer že globoko v zatonu. Ukrajinski izzivalec je do takrat že osvojil, a tudi izgubil naslov svetovnega prvaka po različici WBO, a s kakšnimi posebej eminentnimi boksarji do takrat ni imel opravka. Lewis, po drugi strani, je imel v statistiki vpisane zmage nad že omenjenim Tysonom, pa tudi Hasimom Rahmanom, Evanderjem Holyfieldom, Shannonom Briggsom, Andrewom Goloto, Rayjem Mercerjem itd. Tudi Hrvat Željko Mavrović se je bojeval z Lewisom in izgubil po točkah. Pred dvobojem s Kličkom je bil razumljivo izrazit favorit.

Statistika in pričakovanja so eno, realnost pa nekaj drugega. Vsaj v tem primeru je bilo tako. Ko je namreč odbil začetni zvonec dvoboja, je Vitalij Kličko brez vsakršnega spoštovanja planil na bolj uveljavljenega nasprotnika in ga v drugi rundi z desnim direktom spravil v hude težave. Lewis se je rešil s klinčem, v tretji rundi pa se mu je nasmehnila sreča. Kličku je odprl rano pod levim očesom in nato sistematično izkoriščal vse slabši vid nasprotnika, dokler v šesti rundi dvoboja ni končal zdravnik, ki je Ukrajincu prepovedal nadaljevanje boja.

Zaznal, da prihaja čas Kličkov, in se upokojil

Zmaga s tehničnim nokavtom je pripadla Britancu, gledalci v Staples Centru, razočarani nad sodniško odločitvijo, so Lewisa izžvižgali, po sodniškem štetju je imel Kličko prednost, ampak je bila Ukrajinčeva poškodba prehuda. Lewis je v tem dvoboju nekako zaznal, da prihaja čas Kličkov. Bila so sicer pogajanja za povratni dvoboj, ampak se ta ni nikoli zgodil. Še več, Lewis ni nikoli več stopil v ring, že naslednje leto se je tudi uradno upokojil. Vitalij Kličko je proti Lewisu zabeležil zadnji poraz v karieri, po tem dvoboju je nanizal še 13 zmag proti vse manj uglednim borcem in se športno upokojil leta 2012.

Težka kategorija boksa je v desetletju, ko sta ji vladala brata Kličko – Vitalijev mlajši brat Vladimir je še aktiven in tudi precej bolj delaven, ima namreč že 65 profesionalnih dvobojev, v katerih je dosegel 62 zmag, kar 52 z nokavtom –, dobila zvezdnika največjega formata, pa vseeno izgubila privlačnost. Morda je bil dvoboj Lewis – Kličko zadnji veliki spopad v težki boksarski kategoriji.

Ne spreglejte