Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 15.14

8 let

Jakovenko evropski šahovski prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rus Dmitrij Jakovenko je v bolgarskem Plovdivu postal novi evropski šahovski prvak, slovenski predstavniki pa niso posegli po višjih uvrstitvah.

Šele 13. evropsko posamično prvenstvo za moške v bolgarskem Plovdivu je potekalo od 20. do 31. marca, 348 šahistov, pa je odigralo 11 krogov. Kot je na tako velikih turnirjih običajno, je bil boj odprt do zadnjih potez. Pred zadnjim krogom je s pol točke prednosti vodil francoski velemojster Laurent Fressinet (2693 elo), a se je za prestižno lovoriko udaril prav s prvim zasledovalcem Jakovenkom (2729 elo), ki je bil kos nalogi. Jakovenko si je sicer naslov priigral s silovitim finišem, saj je v zadnjih šestih partijah osvojil kar pet točk, uspeh kariere pa ga je izstrelil na trinajsto mesto na “aktivni” ratinški lestvici. Fressinetu je kljub porazu ostalo srebro, a se ga zaradi izgubljene priložnosti najbrž ni mogel povsem iz srca veseliti. Bron je osvojil še en ruski supervelemojster, Vladimir Malakhov (2705 elo).

Prvi nosilec prvenstva, italijanski čudežni mladenič Fabiano Caruana (2767 elo) ni odigral v skladu s svojim slovesom, saj je končal šele na 38. mestu, vendar pa je treba vedeti, da v konkurenci kar 98 šahistov z ratingom nad 2600 točk uspeh ni vnaprej zagotovljen nikomur. Prav favoriti se na takšnih turnirjih najpogosteje opečejo, da ne omenjamo enega najboljših šahistov na svetu, Azerbajdžanca Shakhriyara Mamedjarova (2752 elo), ki je partijo avtomatično izgubil, ker je za šahovnico sedel deset sekund (!) prepozno, kar je seveda izzvalo novo razburjenje glede spornega pravila. Mamedjarov je nato turnir zapustil in končal na zanj poraznem 284. mestu.

Posebna smola je doletela tudi šest Gruzijcev, ki so zaradi prehoda na pomladanski čas prav tako zamudili na svoje partije šestega kroga, pri čemer so kazalce zavrteli uro nazaj namesto naprej! To je najbolj prizadelo njihovega mednarodnega mojstra in šele 222. nosilca Shoto Azaladzeja, ki je igral v življenjski formi in bil pred tem na drugem mestu, pri čemer velja omeniti, da v Gruziji ne poznajo časovnih prehodov.

Po pričakovanjih se je od naših najbolje odrezal Luka Lenič (2637 elo), ki je bil 58. nosilec turnirja, prvenstvo pa je zaključil na 68. mestu. Do sedmega kroga je nanizal tri zmage in štiri remije, dva poraza v zaključku turnirja pa sta ga stala boljšega izkupička. Matej Šebenik, ki je pred kratkim osvojil velemojstrski naslov, je osvojil 119. mesto, Aleksander Beljavski, Ukrajinec, ki igra pod slovensko zastavo, pa je bil 134., kar zagotovo ni domet nekdaj enega najboljših igralcev sveta in kandidata za naslov svetovnega prvaka, a leta pač niso zaveznik šahistov.

Ne spreglejte