Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natalija Gros Mina Markovič

Nedelja, 17. 7. 2011, 11.50

8 let

Grosova deseta, Markovičeva dvanajsta na SP v Arcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska športna plezalka Natalija Gros je na svetovnem prvenstvu v Arcu v balvanskem plezanju zasedla deseto mesto, druga slovenska polfinalistka Mina Markovič pa je osvojila končno 12. mesto.

Obe Slovenki sta prvenstvo v tej disciplini končali pod pričakovanji, saj sta se nadejali uvrstitve vsaj v finale.

Najboljši slovenski športni plezalki sta v močni konkurenci izpadli iz finalnega boja ter svetovno prvenstvo v tej disciplini končali zunaj najboljše šesterice. Markovičeva in Grosova tako v tej disciplini nista izboljšali dosežkov s svetovnega prvenstva izpred dveh let na Kitajskem, ko sta bili na četrtem oziroma osmem mestu. Popravni izpit bo po dveh dnevih tekmovalnega počitka sledil že v sredo, ko bodo na sporedu kvalifikacije v težavnosti. Obe Slovenki se potegujeta tudi za naslove v kombinaciji disciplin.

Grosova z razpletom polfinala ni bila zadovoljna. Ni bila velika skrivnost, da si je zelo želela kolajne v disciplini, v kateri je bila leta 2008 evropska prvakinja. Vse svoje letošnje cilje je usmerila prav v svoje zadnje svetovno prvenstvo pred napovedanim koncem tekmovalne poti. Pred prvenstvom je tako nastopila le na dveh tekmah svetovnega pokala. V polfinale se je prebila z zadnjega mesta kvalifikacij, ki je še zagotavljal napredovanje, v katerem pa je zapravila veliko priložnost.

"Trudila sem se kolikor je šlo, priznam, da sem naredila manjše napake, ki so me stale finala. Plezala sem napadalno in brezkompromisno, bolderji so bili taki kot včeraj, vsega po malem je bilo v njih, ni pa se sešlo. Žal. Vseeno ostaja malo grenak priokus. Prvenstva še zdaleč ni konec. Čez dva dni nas čaka tekma v težavnosti, še vedno verjamem v svoje finale in medaljo in bom verjela do konca. Vse moči bom usmerila v novo tekmo, predvsem si bom spočila glavo in oddahnila od te tekme, treba iti naprej, ni druge," je po polfinalu dejala Grosova, ki je do vrha preplezala tri balvane, predzadnji pa ji ni bil pisan na kožo.

Markovičeva je bila v kvalifikacijah s preplezanimi vsemi petimi balvani deveta in boljša od reprezentančne kolegice. V polfinalu pa je tako kot Grosova začela odločno in je prva dva balvana preplezala do vrha. A se ji je nato ponesrečil naskok na vrh na preostalih dveh balvanih in finale ter prvi slovenski svetovni naslov je splaval po vodi.

"Glede na trenutno formo in dosežke s preteklih tekmovanj sem pričakovala uvrstitev v finale in tudi kaj več. Vendar pa se z rezultati nisem preveč obremenjevala, zato ne gre v morda preveliki želji iskati razlogov za moj nastop. Preprosto nisem odplezala tako, kot znam, na steni nisem bila prava, nisem se znala sestaviti skupaj in potegniti iz sebe to, kar sicer zmorem. Tako kot pridejo zelo dobri dnevi in ti je vse lahko, pridejo tudi takšni dnevi kot danes. Zavedam pa se, česa sem sposobna in če dobro odplezam, kam spadam, zato grem z dvignjeno glavo naprej," je vtise strnila Markovičeva.

"Za finalni nastop je bilo potrebno v res zahtevnem polfinalu brezhibno plezanje, pokazati zbranost, moč, tehniko, koordinacijo, v vseh pogledih je bilo treba plezati res dobro," se svojih pomanjkljivosti dobro zaveda Markovičeva.

Najboljša je bila Nemka Juliane Wurm. Za njo so se v finale uvrstile še Japonka Akijo Noguči, Američanka Sasha DiGiulian, Rusinji Jana Čerešnjeva in Olga Bibik ter Avstrijka Anna Stöhr.

Ne spreglejte