Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2020,
17.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

judo Tina Trstenjak

Sobota, 24. 10. 2020, 17.22

3 leta, 6 mesecev

Velika nagrada Madžarske, Budimpešta, 2. dan

Tina Trstenjak zmagovalka grand slama v Budimpešti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Tina Trstenjak | Tina Trstenjak je potrdila odlično formo. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Tina Trstenjak je potrdila odlično formo.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je velika zmagovalka grand slama v Budimpešti. Aktualna olimpijska prvakinja je v finalu kategorije do 63 kg že po nekaj sekundah ugnala Venezuelko Anriquelis. Slovenska šampionka jo je deset sekund držala na hrbtu in prišla do zlatega odličja. V tej kategoriji je nastopala tudi Lia Ludvik, a se poslovila že po uvodni borbi. Premoč je morala priznati Izraelki Inbal Shemesh.

Venezuelka je bila v uvodnih minutah presenetljivo celo agresivnejša, nato pa je po dobri minuti Trstenjakovi uspel končni prijem in po 20 sekundah se je veselila zmage na prvem pravem tekmovanju po sedmih mesecih. Tekmovalki sta se pomerili že lani v polfinalu grand slama v Abu Dabiju in tudi v prvem poskusu je bila boljša varovanka Marjana Fabjana.

Zelo močna tekmica je bila tudi Rusinja Darja Davidova v polfinalu, ki pa proti varovanki Marjana Fabjana ne najde recepta za zmago, Trstenjakova je dobila še četrti medsebojni obračun. Slovenka je bil aktivnejša in nevarnejša ter 40 sekund pred koncem je Rusinja prejela odločilno tretjo kazen.

Pred tem je Trstenjakova, ki je bila tudi prva nosilka v kategoriji, ugnala tudi Poljakinjo Angeliko Szymsansko in Madžarko Suofi Ozbas. Najdlje je trajal dvoboj z 21-letno Szymansko, s katero je morala Trstenjakova za odločilni met v podaljšek, čeprav je v rednem delu izpeljala kar nekaj nevarnih akcij, a nobene ni zaključila za točko. Neznanka za 30-letno Celjanko je bila tudi Madžarka, ki pa je dvoboj v parterju hitro izgubila.

Nekatere najboljše so manjkale, a to je bil super trening

"Super sem vesela in zadovoljna. Moram takoj povedati, da so nekatere najboljše res manjkale, na to nimam vpliva, a vseeno je bil to super trening, saj je bilo tukaj veliko mladih odličnih tekmovalk. Je pa bil današnji dan drugačen od vseh ostalih zaradi vseh teh protikoronskih omejitev, ob tem osem mesecev nismo nastopali in bilo je naporno," je po tekmi za STA povedala Trstenjakova.

O samih borbah pa je dodala: "Vedno rabim borbo za ogrevanje, po tako dolgi pavzi pa je bilo še malo težje. V nadaljevanju mi je šlo dobro. S trenerjem sva sicer preizkušala nekaj drugačne taktike in na koncu se je izšlo z zmago," je še dejala 30-letna šampionka, ki bo prihodnji teden odpotovala na priprave na Kosovo.

"Pomemben je tudi dosežek, saj je spet dobila nekaj dodatnih točk v kvalifikacijah za olimpijske igre, pa tudi potrditev, da je prava in da smo v času karantene delali dobro," pravi Marjan Fabjan. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Pomemben je tudi dosežek, saj je spet dobila nekaj dodatnih točk v kvalifikacijah za olimpijske igre, pa tudi potrditev, da je prava in da smo v času karantene delali dobro," pravi Marjan Fabjan. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Fabjan: Dobila je potrditev, da je prava

"Tina se je držala navodil in oddelala borbe po dogovoru. Ves čas sem verjel vanjo. Vsaj v uvodu tekme pa se je tudi videlo, da dolgo nismo imeli prave tekme, ki so še kako pomembne. Pomemben je tudi dosežek, saj je spet dobila nekaj dodatnih točk v kvalifikacijah za olimpijske igre, pa tudi potrditev, da je prava in da smo v času karantene delali dobro," pa je povedal njen trener Marjan Fabjan, ki ji je iz Celja sproti dajal napotke za borbe. Kot pravi, je za tekmovalce najbolj pomembno, da tekme po tako dolgem času sploh imajo, saj je težko trenirati brez tekmovanj, zato upa, da se bo situacija s koronavirusom umirila in da bo letos evropsko prvenstvo izvedeno.

V nedeljo še dva slovenska nastopa

Anka Pogačnik je morala v uvodnem nastopu kategorije do 70 kg priznati premoč nosilki petih kolajn z azijskih prvenstev Gulnozi Matnijazovi iz Uzbekistana. Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg najprej ugnal Claudia Nunesa dos Santosa iz Luksemburga, nato je moral čestitati 19-letnemu madžarskemu talentu Sandorju Ocsaiju.

V nedeljo bosta na tatami stopila še dva Slovenca. In sicer Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg, v ženski konkurenci pa se bo predstavila Patricija Brolih v kategoriji do 78 kg.

Vito Dragič bo nastopil v kategoriji nad 100 kilogramov. | Foto: Sportida Vito Dragič bo nastopil v kategoriji nad 100 kilogramov. Foto: Sportida

Slab petek

S tekmovanjem so že v petek brez presežkov s tekmovanjem na Madžarskem zaključili. Med tremi nastopajočimi si je zmago priboril le nekdanji evropski prvak Adrian Gomboc, a tudi on se je poslovil po drugem nastopu. Petindvajsetletni Prekmurec, ki trenira v Ljubljani, je najprej ugnal Japonca Shigekija Nakamuro, ki nastopa za Kosovo, za napredovanje pa je zadostoval vazari. V drugi borbi ga je po podaljšku ugnal Belgijec Kenneth van Gansbeke. Za 24-letnega Davida Štarkla je bil v uvodnem krogu usoden 20-letni Turek Mihrac Akkus.

V ženski konkurenci se je v kategoriji do 57 kg predstavila Kaja Kajzer. Dvajsetletno Ljubljančanko je po dveh minutah in 45 sekundah podaljška izločila izkušena 28-letna Nizozemka Sanne Verhagen.

Preberite še:

Adrian Gomboc OI Rio 2016
Sportal Do zmage le Gomboc
Ne spreglejte