Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2011,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jernej Godec Harvard Berkeley

Torek, 17. 5. 2011, 14.59

8 let

Godec: plavalec ob doktorskem študiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na krajšem obisku v Sloveniji je bil Jernej Godec, ki dela doktorat na bostonski univerzi Harvard, a kljub temu si želi, da bi tudi v prihodnjih sezonah ostal stalnica v slovenski plavalni vrsti.

Želi si, da bi tudi v prihodnjih sezonah ostal stalnica v slovenski plavalni vrsti. Lani mu je to preprečila poškodba, letos si želi vrnitev na največje tekme. Usklajevanje doktorskega študija imunologije in plavanja je zdaj po Godčevem mnenju vendarle nekaj težje, kot je bilo usklajevanje študija in plavanja na Berkeleyju, kjer je bil sestavni del tamkajšnje plavalne ekipe. "A tudi tukaj imam pogoje za trening, ekipo, s katero občasno sodelujem, nekaj delam sam, tako da so pogoji še vedno v redu in tudi rezultati bi bili lahko še vedno v redu. Nekoliko drugače vendarle je, saj ni več v šolskem interesu, da bi plaval, v mojem pa seveda še vedno je in to zdaj pač združujem po svoje."

Vrnitev po poškodbi

Godčeva želja letos ostaja stroga norma za nastop na svetovnem prvenstvu v Šanghaju in za olimpijske igre prihodnje leto v Londonu, čeprav ga čaka naporna vrnitev po lanski pavzi zaradi poškodbe rame. "Ostajam optimističen. Verjamem, da bom odplaval potrebne norme in se vrnil na pozicije, na katerih sem že bil. Med pripravami se bo izkazalo tudi, ali je poškodba popolnoma sanirana in če je, verjamem, da bo šlo."

Kot rezervna možnost se mu ponuja tudi nastop na univerzijadi, na kateri je nazadnje osvojil zlato medaljo na 50 delfin in ki bo letos prav tako poleti na Kitajskem: "Žal je termin malo neugoden, če bom šel na svetovno prvenstvo, saj bi moral v Aziji ostati nato še dva do tri tedne, kolikor je premora med tekmama, a nazadnje v Beogradu mi je bilo zelo všeč in rad bi nastopil tudi letos."

Zanima ga imunologija

Plavalec, ki je bil član slovenske odprave na igrah 2004 v Atenah in leta 2008 v Pekingu, pravi, da v Sloveniji pred avgustom ne bo nastopal, saj mu tega ne omogočajo obveznosti. A kot pravi, ga študijske in plavalne obveznosti zelo veselijo in dodaja, da ne bi v življenju praktično spreminjal ničesar, če bi imel priložnost, da kaj popravi: "Akademsko in športno je bila odločitev za študij v ZDA dobra in pravilna. Tudi doktorski študij na Harvardu je priložnost, ki se je ne da zavrniti, obenem pa mi uspeva uskladiti plavanje s študijem."

In recept za uspešen študij in šport? "Vsak se mora zavedati, da dobi toliko od vsake stvari, kolikor je vanjo vložil. Sicer pa je pomembno, da že pred tem v šoli pokažeš nekakšno osnovo, da si pripravljen na takšen izziv in da sploh dobiš takšno priložnost v ZDA. Seveda pa je za vrhunski nivo potrebnega tudi veliko odrekanja." Sam šport za lagodno življenje po njegovem mnenju ni dovolj: "Pomembno je, da ne živimo na zgodovini dosežkov. Večina športnikov, posebej v plavanju, v karieri ne zasluži dovolj, da bi od tega lahko živela in treba je imeti cilje tudi za obdobje po karieri. Veliko se jih zaradi tega po karieri znajde v kočljivi situaciji in diploma ter izobrazba vendarle predstavljata tudi neko priložnost za leta po športu." Pot do uspeha je po Godčevem mnenju tudi lažja, če posameznik dela, kar ga veseli. V primeru 25-letnega Ljubljančana je to imunologija, trenutno pa so to ob plavanju projekti vezani na celični spomin, na katerih dela v univerzitetnih in bolnišničnih laboratorijih v ZDA.

Ne spreglejte