Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
18. 5. 2017,
8.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Peter Kauzer Tacen evropsko prvenstvo

Četrtek, 18. 5. 2017, 8.22

6 let, 6 mesecev

Generacije se menjajo, a Peter Kauzer ostaja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Peter Kauzer | Foto Sportida

Foto: Sportida

Konec tedna so kajakaši in kanuisti na divjih vodah končali izbirne tekme. Letos bo sezona za njih posebna, saj bo v Tacnu konec meseca potekalo evropsko prvenstvo. Eden izmed favoritov za medaljo bo tudi srebrni olimpijec iz Ria Peter Kauzer.

Izkušeni Hrastničan z uvrstitvijo v reprezentanco ni imel večjih težav, saj je imel glede na lanske rezultate bonus. Peter si je že s prvo tekmo zagotovil mesto v reprezentanci in pred koncem pogledoval v naslednje tekme oziroma na domače evropsko prvenstvo v Tacnu, kjer je pred dvanajstimi leti osvojil svojo prvo veliko medaljo in začel pohod na vrh.

"Dokler jaz ostajam, je v redu" Peter Kauzer pri svojih 33 letih v kajakaškem športu velja za že izkušenega mačka. | Foto: Osebni arhiv Peter Kauzer pri svojih 33 letih v kajakaškem športu velja za že izkušenega mačka. Foto: Osebni arhiv

"Počasi prehajam v zadnje obdobje pred evropskim prvenstvom. Nekaj malega je treba še postoriti. Imam še dva tedna časa, potem pa se že začne evropsko prvenstvo. Za zdaj sem s formo zadovoljen in tudi dobro se počutim v čolnu," nam je uvodoma povedal najboljši slovenski kajakaš, ki meni, da je domače evropsko prvenstvo dobra promocija za kajak in kanu na divjih vodah.

Peter Kauzer pri svoji 33 letih v kajakaškem športu velja za že izkušenega mačka. Videti je, da se generacije ob njem menjajo, on pa še kar ostaja. Letos sta se v slovensko reprezentanco za nastop na evropskem prvenstvu uvrstila namreč mlada Martin Sarbotnik in Žan Jakše. Je bilo to za Hrastničana presenečenje? "Dokler jaz ostajam, je v redu (smeh, op. p.). Martin Srabotnik je bil že lani blizu in je dobil nekaj izkušenj. Tudi Jakše je dobro vozil. Zavedati se je treba, da smo tekmovali v Tacnu, ki ga vsi zelo dobro poznamo in v tem primeru si lahko malo bolj samozavesten. Ni me presenetilo to, da sta prišla v reprezentanco, ampak to, da sta zdržala pritisk štirih tekem," je povedal srebrni olimpijec.

Na progi znajo biti težave

Zadnja povodenj je že na tako dotrajani progi naredila še dodatno škodo, tako da morajo organizatorji tik pred zdajci reševati, kar se rešiti da. Organizatorji zatrjujejo, da tekmovanje ni pod vprašajem, jih pa ta škoda na progi še dodatno udarila po že tako (pre)majhnem proračunu za organizacijo evropskega prvenstva. Lani je proga dobila nov, zadnji del, a je bil odsek tako slabo narejen, da so morali na lanski tekmi svetovnega pokala progo celo skrajšati.

Kako ves nastali položaj vidi Kauzer, ki je že večkrat priznal, da mu proga v Tacnu že od nekdaj ni najbolj ustrezala. "V primeru, da bo nizka voda, znajo biti težave. Predvsem v izteku. Voda še vedno odnaša prod … Spodnji del proge niso naredili tako, kot je treba. Po eni strani je spodnji del proge dobra pridobitev, po drugi strani pa na žalost ni bilo tako dobro narejeno, kot bi lahko bilo. Sicer ne morem soditi, zakaj ni bilo narejeno bolj kakovostno. Lahko pa rečem, da je tacensko progo že načel zob časa."

Peter Kauzer je leta 2005 na evropskem prvenstvu v Tacnu osvojil srebrno medaljo. | Foto: Vid Ponikvar Peter Kauzer je leta 2005 na evropskem prvenstvu v Tacnu osvojil srebrno medaljo. Foto: Vid Ponikvar Minilo je že dvanajst let

Pred 12 leti je bil prav na tej domači progi na evropskem prvenstvu drugi in tako začel pohod na svetovni vrh. Se mu spomini vračajo? "Ko sem izvedel, da bo evropsko prvenstvu v Tacnu, se mi je zdelo super, vendar pa se tistega prvenstva skoraj ne spominjam več, sej je bilo vmes še veliko lepših spominov. Na starih lovorikah ne smeš zaspati, ampak moraš vseskozi napredovati. In tako je tudi pri meni. Ne glede na to, kaj sem prej naredil … Vsaka sezona je poglavje zase."

Ne spreglejte