Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
13.45

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Kongresni trg balvansko plezanje športno plezanje Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret

Četrtek, 17. 5. 2018, 13.45

5 let, 11 mesecev

Triglav The Rock Ljubljana 2018

Garnbretova in Kruder vse ljubitelje vertikale vabita na Kongresni trg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Janja Garnbret | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po uspešni krstni izvedbi mednarodnega tekmovanja v balvanskem plezanju Triglav The Rock Ljubljana, na katerem sta lani slavila domača favoritinja Janja Garnbret v ženski in Korejec Chon Jongwon v moški konkurenci, se bodo vrhunski športni plezalci vrnili na Kongresni trg, kjer organizatorji znova obljubljajo pravi spektakel.

Triglav The Rock Ljubljana je del nove serije mednarodnih tekmovanj, ki ne štejejo za točke v svetovnem pokalu, a jih Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC uvršča na mednarodni koledar plezalnih tekmovanj.

Jernej Kruder
Sportal Jernej Kruder: Publika me plačuje in si tudi zato zasluži šov #intervju

Za tekmo bodo v petek v plezalnem centru Plus Climbing v Kopru potekale kvalifikacije, na katere se lahko prijavijo vsi, ki bodo letos dopolnili 15 let. Tekmovanje bo naslednji dan, v soboto, v Ljubljani, ki se bo začelo s polfinalom od 13. ure do 15.30.

Vanj se bo uvrstilo deset najboljših plezalk in deset najboljših plezalcev iz kvalifikacij ter deset plezalk in deset plezalcev, ki se bodo tekmovanja udeležili s posebnim povabilom organizatorja.

Kruder lovi tretje stopničke

Jernej Kruder zelo rad nastopa pred domačim občinstvom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jernej Kruder zelo rad nastopa pred domačim občinstvom. Foto: Urban Urbanc/Sportida Uspešna prva izvedba Triglav The Rock Ljubljana je letos v prestolnico privabila zvezdniško zasedbo tako v moški kot tudi v ženski kategoriji. Svojo prisotnost so potrdili najboljši svetovni plezalci, med katerima sta v tej sezoni v ospredju Jernej Kruder in Janja Garnbret.

Kruder je v tej sezoni dvakrat že stal na zmagovalnem odru, med potrjenimi konkurenti v moški kategoriji so lanski zmagovalec Chon Jongwon, Rus Aleksej Rubcov, Nemca Jan Hojer in David Firnenburg, Francoza Manuel Cornu in Mickael Mawem ter Latvijec Rolands Rugens.

V ženski konkurenci bosta pod slovensko zastavo nastopili lanska zmagovalka Garnbretova in obetavna Ljubljančanka Katja Kadić. Dvojica bo tekmovala v konkurenci Švicarke Petre Klingler, Srbkinje Staše Gejo, Britanke Michaele Tracy, Belgijke Chloe Caulier, Nemke Alme Bestvater in Avstrijke Katharine Sauerwein.

Nagradni sklad v višini 20 tisoč evrov

Vrhunec dogajanja bo tudi letos večerni finale v soju žarometov z začetkom ob 20. uri, v katerega se bo uvrstilo po šest najboljših tekmovalcev iz moške in šest iz ženske konkurence.

Letos se bodo tekmovalci in tekmovalke merili za 20 tisoč evrov nagradnega sklada. Glavni nagradi, po peti tisoč evrov, bosta pripadli najboljšima v obeh konkurencah, ki bosta v finalu v najmanj poskusih preplezala največje število balvanov.

Organizatorji na Kongresnem trgu obljubljajo pravi spektakel. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Organizatorji na Kongresnem trgu obljubljajo pravi spektakel. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Najboljša slovenska športna plezalca sta vse ljubitelje plezanja in športa povabila, naj si v čim večjem številu v živo na Kongresnem trgu ogledajo boje športnih plezalcev ter njihov spopad z zahtevnimi balvanskimi problemi in postavitvami.

Vodilni v balvanskem seštevku svetovnega pokala je lani ljubljansko tekmo končal na drugem mestu, letos pa se spogleduje s stopničko višje: "Komaj čakam. Najbolj se veselim domačih tekem, saj je vzdušje še bolj napeto. Grem uživat in potem upam, da bo tudi rezultat."

Domača favoritinja gre plezat in uživat

Garnbretova, ki je letos dala prednost šoli in maturi, si je vseeno vzela nekaj prostega časa za oprimke na Kongresnem trgu: "Težjega dela ne bom imela. Plezala bom brez pritiska. Na vsako tekmo grem sproščeno, šla bom samo plezat in uživat. Pričakujem vrhunsko tekmo in dobro zabavo."

Janja Garnbert bo plezala brez pritiska. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Janja Garnbert bo plezala brez pritiska. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kruder je za nekaj adrenalina poskrbel že pred sobotnim dogajanjem. Kot ambasador dogodka je dobil posebno zadolžitev: preplezal je arhitekturne stvaritve in najbolj veličastne zgradbe, pod katere se je podpisal sloviti arhitekt Jože Plečnik.

Na Kongresnem trgu bo v soboto živahno že od 9. ure zjutraj, ko se bodo v adrenalinskih preizkušnjah lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Ne spreglejte