SiolNET. Sportal Drugi športi
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tokio, svetovni pokal v balvanskem plezanju

Korošica poskrbela za nov podvig slovenskega športa!

0,23

termometer

 | Foto: Grega Valančič/Sportida
Foto: Grega Valančič/Sportida

Janja Garnbret nadaljuje odlične predstave v svetovnem pokalu v športnem plezanju. Osemnajstletna Korošica je zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Hachiojiju v japonskem Tokiu. Garnbretova je vodila že po polfinalu, v finalu pa je z najboljšo predstavo in v velikem slogu le še potrdila svojo drugo letošnjo zmago.

Janja Garnbret se je prepričljivo uvrstila v svoj še četrti letošnji finale, v katerem so finalistke čakali štirje balvanski problemi. Le pri drugem balvanu je tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu potrebovala dva poskusa, da je osvojila vrh smeri, vsakega od preostalih treh balvanov je osvojila v prvem poskusu za najbolj prepričljivo predstavo in drugo zmago na balvanskih tekmah najvišje ravni med članicami.

Slovenka preprečila japonsko dvojno zmago

S trenutno najboljšo slovensko športno plezalko se je v finalu in polfinalu lahko kosala le domačinka Akiyo Noguchi, ki je na koncu zasedla drugo mesto. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedla še ena Japonka Miho Nonaka, ki je na tretje mesto skočila s četrtim dosežkom polfinala.

Sezona se je za mlado slovensko tekmovalko začela več kot izvrstno, na uvodni tekmi v švicarskem Meiringenu je bila šesta, v kitajskem Chongqingu je osvojila svojo prvo zmago na balvanskih tekmah najvišje ravni med članicami, dobro formo je prenesla tudi v Nanjing, kjer je osvojila drugo mesto.

Kaj je povedala po zmagi?

Spet na najvišji stopnički. | Foto: Sportida Spet na najvišji stopnički. Foto: Sportida "Tekma je bila res super. Zelo so mi bili všeč bolderji v kvalifikacijah in v polfinalu in tudi v finalu. Mislim, da je bil ta polfinale najboljši od vseh doslej. Počutila sem se dobro, uživala sem vsak trenutek. Čeprav so bili bolderji v finalu nekoliko lažji kot ponavadi, je še vedno štelo, da si jih preplezal v čim manj poskusih, tako da sem res vesela in zelo zadovoljna s svojo formo. Mislim, da je to res neverjetno, sploh si ne morem predstavljati, kaj sem dosegla na azijski turneji. Za cilj sem si zadala, da zmagam eno tekmo v balvanih, zdaj sem zmagala že dvakrat in imam še ene stopničke in vsa finala. Sem res zadovoljna, ne bi mogla biti bolj zadovoljna od tega," je bila presrečna Garnbretova.

"Ko pridemo domov, bom začela trenirati težavnost in se pripravljati na evropsko prvenstvo v težavnosti, ki bo konec junija v Campitello di Fassu v Italiji. Glede na formo v težavnosti se bom odločala o tem, ali se bom udeležila balvanske tekme v Vailu, Navi Mumbai pa bom zanesljivo izpustila. Seveda je vse skupaj zelo naporno zaradi potovanj. Balvani mi isto pomenijo kot težavnost. Sem zelo vesela, da sem druga v skupnem seštevku balvanov in upam, da bom tudi v Münchnu, kjer se bo sezona svetovnega pokala v balvanih končala z evropskim prvenstvom, ostala na stopničkah," je načrte razkrila Garnbretova.

Garnbretova je azijsko turnejo zaokrožila na najboljši možni način z japonskim zmagoslavjem na prizorišču poletnih olimpijskih iger leta 2020, ko bo v Tokiu športno plezanje doživelo svojo olimpijsko premiero med olimpijskimi športnimi panogami in disciplinami.

Korošica je premagala vse tekmice v mestu, ki bo leta 2020 gostilo olimpijske igre. Na njih bodo lahko prvič nastopile tudi športne plezalke. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Korošica je premagala vse tekmice v mestu, ki bo leta 2020 gostilo olimpijske igre. Na njih bodo lahko prvič nastopile tudi športne plezalke. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Garnbretova zaostaja le še osem točk

Tekmovanje na Japonskem je Garnbretova začela prepričljivo že v kvalifikacijah, ko je v svoji kvalifikacijski skupini prednost prepustila le Britanki Shauni Coxsey, ki pa v polfinalu in finalu ni mogla slediti Slovenki in je tekmo končala na četrtem mestu. Peto in šesto mesto je pripadlo Francozinji Fanny Gibert in Švicarki Petri Klingler.
Coxseyjeva, ki je zmagala v Meiringenu in Nanjingu, druga je bila v Chongqingu, s 335 točkami ostaja vodilna v seštevku discipline, Garnbretova (327) na drugem mestu zaostaja le za osem točk.

Pri moških zmaga ostala doma

Tekmovanje se je že na prvi oviri v kvalifikacijah končalo za ostale tri slovenske predstavnike. Katja Kadič in Jernej Kruder sta pristala tik pod mejo polfinala na 21. oziroma 23. mestu, Domen Škofic pa je bil 41.

Domen Škofic, srčni izbranec Janje Garnbret, se na Japonskem ni uvrstil med 40 najboljših. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Domen Škofic, srčni izbranec Janje Garnbret, se na Japonskem ni uvrstil med 40 najboljših. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

V moški konkurenci je slavil Rus Aleksej Rubcov, drugo in tretje mesto sta zasedla Japonca Tomoa Narasaki in Keita Watabe, Francoz Mickael Mawem je bil četrti, peti Avstrijec Jakob Schubert, šesti pa Japonec Taisei Ishimatsu.

Karavana prihaja v Slovenijo

Športne plezalce in športne plezalke po azijski turneji čaka več kot mesec dni premora. Naslednja postaja svetovnega pokala bo 9. in 10. junija balvanska tekma v ameriškem Vailu v zvezni državi Kolorado. Vmes bo 19. in 20. maja karavana, oziroma vsaj njen del, prišla tudi v Slovenijo, ko bo v plezalnem centru v Kopru s kvalifikacijami in na Kongresnem trgu v Ljubljani s polfinalom in finalom potekal dogodek za promocijo balvanskega plezanja, tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana z nagradnim skladom 14.000 evrov.
delitve: 152
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin