Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2015,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

državno prvenstvo

Sobota, 6. 6. 2015, 17.39

8 let

Dugonjiću dvoboj s Scozzolijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnje odprto državno prvenstvo plavalcev v Kranju se je začelo z zmago slovenskega rekorderja Damirja Dugonjića nad italijanskim zvezdnikom Fabiom Scozzolijem na 50 m prsno.

Z izidom 27,80 je bil Ravenčan dve desetinki sekunde hitrejši od večnega tekmeca iz Italije. Četrto mesto je osvojil nekdanji evropski rekorder iz Kopra Matjaž Markič.

"Tekma je bila dobra in vesel sem, da je Fabio prišel v Kranj. Vendarle je moj večni tekmec. Zdi se mi, da sem danes začel dobro, zaveslaj je bil dober, čeprav občutek v vodi še ni pravi, cilj pa je bil nekaj slabši, a po napornih pripravah v Španiji je izid soliden. Upam, da bom zadovoljen tudi jutri po nastopu na 100 m prsno," je po tekmi povedal Dugonjić in si za nedeljo zaželel najboljši letošnji izid, torej po 1:01,6 minute.

Koroški hrust se je na kratko dotaknil tudi uspešno zaključenih priprav: "Delali smo dobro in verjamem, da se bo to pokazalo poleti na svetovnem prvenstvu." Letos pa je po vrnitvi v Slovenijo, pred tem je Dugonjić treniral in študiral v ZDA, tudi treniral več, kot v preteklosti: "Odplavanih imam precej več kilometrov, a to seveda ne pomeni, da si zaradi tega avtomatično hitrejši. Zdi se mi, da smo ne le delali več, ampak smo delali tudi zelo kakovostno in intenzivno."

Zelo zadovoljen je bil tudi Matjaž Markič z dosežkom 29,48: "Še vedno rad plavam in prav rad pridem na prvenstvo, čeprav visokih ambicij seveda nimam več. Še vedno pa sem osvojil drugo mesto v Sloveniji, s čimer sem zelo zadovoljen." Markič je k temu dodal, da se poigrava z mislijo, da bi se morda skušal uvrstiti v ekipo za evropsko prvenstvo v prihodnji sezoni.

Šmidova prehitela Vozlovo

Eden od vrhuncev dneva je bila tudi ženska tekma na 200 m prsno, kjer je plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel napadala najboljši letošnji dosežek slovenske rekorderke Tanje Šmid, s čimer bi Šmidovo izrinila tudi iz reprezentance za SP v Kazanu. Vozlova je z 2:28,66 za več kot sekundo izboljšala osebni rekord, več kot tri četrtine tekme vodila, na koncu pa je bila Šmidova z najboljšim dosežkom po petih letih še tri desetinke sekunde hitrejša.

"Pripravljena sem bila za olimpijsko normo, a zaradi slabe organizacije tega nisem zmogla. Plavala sem uro in pol kasneje od mišljenega starta," je bila po nastopu jezna Šmidova, ki si je želela izid 2:26,9, s čimer bi si zagotovila tudi nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016. "Pozitivno je le to, da sem dosegla najboljši izid letos." Kanček nezadovoljstva je bil prisoten tudi pri Vozlovi: "Upala sem na normo A za Kazan, a mi ni uspelo. Imela bom še veliko priložnosti tudi na drugih tekmah, a moja težava je to, da sem 200 prsno dolgo malo zapostavljala in potrebujem več izkušenj, več resnih tekem. Rezerv je še veliko in naslednjič na 200 prsno plavam že prihodnji teden v Rimu."

V ženski konkurenci je 50 m prsno zmagala Italijanka Martina Carraro, ki je bila z 31,41 tri desetinke hitrejša od Vozlove. Na 50 m prosto je Hrvat Mario Todorović za pol sekunde ugnal Ljubljančana Anžeta Tavčarja, v ženski konkurenci je bila najboljša hrvaška reprezentantka Sanja Jovanović pred Velenjčanko Nastjo Govejšek, ki je v nadaljevanju prepričljivo zmagala 100 m delfin, že dopoldan pa je v tej disciplini z 59,82 izenačila tudi svoj osebni rekord.

Klinarjeva in Tavčar z zmagama na 200 metrov

Med najbolj zanimivimi sta bila nastopa na 200 m prosto. V moški konkurenci je z osebnim rekordom 1:51,13 zmagal plavalec Ljubljane Anže Tavčar, na zanimivi ženski tekmi pa je Radovljičanka Anja Klinar z 2:00,67 dokazala, da je najboljša v državi, ostro pa sta se za drugo mesto spopadli kadetinja ravenskega Fužinarja Janja Šegel in druga Radovljičanka Tjaša Pinter, pri čemer je dvoboj z novim kadetskim rekordom 2:01,51 za stotinko sekunde dobila prva. Klinarjeva je nato slavila še na 200 m mešano, kjer je morala na zadnji dolžini opraviti z dotlej vodilno hrvaško reprezentantko Ano Radić, v maratonskem programu pa je ob koncu dneva tesno izgubila boj s Tjašo Oder na 800 m prosto.

"Danes je bilo zelo solidno na 200 in 800 m prosto, kjer sem plavala tudi osebni rekord, na 200 mešano pa bi morala biti malo bolj spočita zaradi hrbtnega in prsnega plavanja. Glavni cilj tekme pa je dober trening, plavam veliko disciplin in mislim, da sem prvi dan opravila dobro," je povedala najuspešnejša tekmovalka prvega dne Klinarjeva, o porazu na 800 m prosto pa dodala: "Zadovoljna sem z osebnim rekordom, imam nekaj rezerve, a resnih ambicij v tej disciplini nimam. To je predvsem dober trening za na 400 m prosto."

Ne spreglejte