Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
16.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Šahovska zveza Slovenije

Sreda, 6. 2. 2013, 16.17

5 let

''Dress Code'' za čedne šahistke tudi pri nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šahovski turnir na vlaku, dovoljeno motenje nasprotnika med partijo, šah z živimi ljudmi, lepo oblečena dekleta za šahovnico, vse to se kmalu obeta ljubiteljem starodavne igre tudi v Sloveniji.

V Ljubljani se je namreč ob začetku leta odprl šahovski center Caissa, ki bo ponujal marsikaj, ali pa skorajda vse, kar so domači ljubitelji šaha doslej pogrešali.

''To je šah od A do Ž. Igralne urice za najmlajše, izobraževanja na različnih ravneh, šahovska šola za upokojence, ciklus turnirjev z lepimi nagradami, šahovsko obarvani rojstni dnevi, različni nevsakdanji šahovski dogodki ... Skratka vse, kar bi lahko popestrilo dogajanje v Sloveniji, tako da se ta kraljevska igra na nove zanimive načine predstavi navadnim smrtnikom in profesionalcem. Dolgoročno računava tudi na mednarodno sodelovanje, saj imava ogromno poznanstev v tujini. Za naju je namreč pomembno, da sva lahko ambasadorki šaha in ga približava ljudem kot zelo atraktivno in družabno igro, pa čeprav miselno. V šahu sva že celo življenje in veva, kaj bi lahko oplemenitilo črnobeli svet,'' razlagata šahovski velemojstrici in večkratni državni prvakinji Ana Srebrnič in Darja Kapš, ki sta z odprtjem centra ravno ob pravem času uresničili veliko željo, saj sta obe mladi mamici, obenem pa trenerki in strokovnjakinji z obilico izkušenj ter svežih idej.

Šahovski potopisi za radovedne

V sklopu šahovskih dogodkov nameravata organizirati šahovske potopise oziroma predavanja, na katerih bodo lahko poslušalci izvedeli kaj več o krajih, ljudeh in pripetljajih z različnih tekmovanj, slišali pa bodo tudi koristne nasvete glede posameznih turnirjev. Od cen prenočišč do ostalih turističnih priporočil. Ne bodo manjkale niti šahovske simultanke z znanimi velemojstri, partije na slepo, dvoboji s sosednjimi državami, šahovski tabori, omeniti pa velja tudi knjižnico, dragoceno pridobitev za vse vedoželjne zanesenjake. ''Z leti se je nabralo ogromno literature. Včasih si na tekmovanju za priznanje dobil knjigo, kar je bilo bistveno več vredno kot kakršnakoli kolajna, in to danes čisto drugače cenim. Želiva, da bi si lahko ljudje brezplačno izposojali literaturo, ki je sicer težko dostopna,'' ob tem dodaja Kapševa.

Dovoljeno bo motenje nasprotnika in glasba ''do konca''

Sicer pa zamisli, kako ob bolj ali manj resnih šahistih pritegniti tudi medije, ne manjka.

''Razmišljava o malce drugačnih turnirjih. Zagotovo bo kakšen poseben po tem, da bo veljal ''dress code''. Šahistke so pogosto zelo čedne punce in zakaj ne bi tega poudarili? Potem bi bilo bolj zanimivo tudi za novinarje. Ali pa recimo turnir v ekstremno slabih pogojih in kdor zdrži, zdrži. Dovoljeno bi bilo vse, motenje nasprotnika, glasna glasba ... Preverjena ideja je tudi ''železniški'' turnir - šah se neprestano igra na vlaku, ki obišče različne prestolnice. Kaj takšnega bi lahko organizirali tudi pri nas, če bi se povezali. Načrtujeva dogodek živega šaha, tudi tega ni bilo že milijon let. Pomerila se bosta velemojstra, namesto figur pa bomo imeli ljudi. Vidiva nešteto možnosti, da bi postal šah medijsko bolj zanimiv in bi se mit o dolgočasni igri razblinil.''

V Caissi bi sčasoma radi uvedli tudi igranje prek interneta in prenos partij s kakšnega pomembnega turnirja ali dvoboja za svetovno prvenstvo, ki bi jih preko projektorja sproti analiziral strokoven komentator, saj je partije še vseeno bolj zabavno spremljati v družbi, kot pa doma za računalnikom, ko mogoče niti ne veš točno, kaj se dogaja, meni Srebrničeva.

Šahovski biatlon, tematski turnirji, šah na gong ...

''Začeli bova tudi s tematskimi turnirji, na primer v Fischerjevem šahu, ali pa s turnirji na temo otvoritev, z menjalnim šahom, šahom v dvojicah, ali pa šahovskim biatlonom, saj šah ni edina miselna igra, imamo damo, go, pa šahom na gong ... Včasih, ko še ni bilo šahovskih ur, so imeli gong, ki je udaril recimo na vsakih deset sekund in takrat je bilo treba povleči potezo. Poleti računava, da bova na prostem z velikim vrtnim šahom še dodatno propagirali to čudovito igro, tako da se bo lahko vsak mimoidoči pomeril bodisi z nama bodisi s prijateljem. Tudi to manjka, zelo malo takšnih šahov je v Sloveniji,'' opisujeta velikopotezne zamisli Darja in Ana.

Za odrasle ljubitelje črnobelih polj torej več kot dobrodošla popestritev dogajanja. Priložnosti za srečanja s starimi znanci in novimi izzivi, trenutki za malce drugačen dan in zgodbe, ki presegajo 64 kvadratov šahovnice.

A Caissa bo poskrbela tudi za najmlajše nadobudneže, ki se bodo s šahom spoznavali prek ustvarjanja in igre, kar je v obdobju, ko Šahovska zveza Slovenije veliko vlaga v projekt ''Šah v vse slovenske šole'', še posebej dobrodošlo. V Ljubljani šahovski klubi namreč ne ponujajo dodatnih izobraževanj, mnogo staršev pa si želi, da bi njihov otrok razvijal svoje potenciale. Darja in Ana premoreta kopico izkušenj in izvirnih pristopov, kako podajati navdušenje in znanje tudi tistim, ki niti še ne poznajo pravil. Šahovska pravila so logična, velemojstrici pa sta jih dopolnili z domišljijo.

Konj v hlevu je nesrečen

''Otroci sami nakažejo, kaj jih zanima. Ti jim prisluhneš in se prilagodiš. Nekomu šah približaš preko risanja, drugemu preko oblikovanja z glino, skratka, šah predstavlja paleto možnosti za ustvarjanje. Tudi če otrok šaha ne igra, lahko preko njega ustvarja, ga začuti na drug način,'' slikovito opisuje Srebrničeva, medtem ko se Kapševa spominja svojih prvih korakov.

''Ded mi je predstavil, da je šah vojska, da imata kralj in kraljica svoje podložnike ter me prepričal, da sem dala vsaki figuri ime, potem pa sem morala skrbeti zanjo. Vsaka je imela tudi svojo funkcijo oziroma pravilo, ki ga je bilo treba upoštevati – denimo konj v hlevu oziroma na robu ograde je nesrečen, ker se rad giblje, zato je pomembno, da ga postaviš v središče šahovnice, kjer imajo figure načeloma največ možnosti, da so aktivne. Recept je zelo enostaven in šah je lahko zelo zanimiva igra.''

Kmalu ženski velemojstrski turnir in lastna knjiga?

Njuna skrita želja je tudi organizacija ženskega velemojstrskega turnirja v klasičnem tempu, saj je bil zadnji leta 2003 na Ptuju.

Deset let torej ženski šah sploh ni imel svojega turnirja, čeprav je med dekleti veliko takšnih, ki imajo možnosti za osvajanje naslovov, še opozarjata. Da bo znanje za takšne podvige čim bolj dostopno, nameravata v prihodnosti pokrbeti tudi z izdajo lastne šahovske knjige, saj jih v slovenščini še posebej za otroke primanjkuje, ilustrirala pa jo bo kar Darja sama.

Darov, načrtov in volje je torej veliko, šahistov pa še več. ''Šah imajo ljudje zelo radi, vzamejo ga na morje, na dopust, včasih so ga fantje igrali v vojski, danes pa ga nimajo s kom. Tukaj bo prostor za vse,'' še zaključuje Darja. Šahovska boginja Caissa pa obljublja neizmerne užitke vsakemu, ki ji bo odprl srce.

Ne spreglejte