Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

balvansko plezanje Jernej Kruder

Petek, 31. 8. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Odštevamo do SP v športnem plezanju (2.) - Jernej Kruder

"Dosegel sem več, kot sem kadarkoli pričakoval"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Kar deset let je trajalo, da se je 27-letni plezalec Jernej Kruder prebil v svetovni vrh balvanskega plezanja, a ko mu je to enkrat uspelo, se je tam dobesedno zacementiral. Z zmago in tremi drugimi mesti v tej sezoni je postal prvo ime balvanskega plezanja v moški konkurenci. Kot skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih bo "Krudozaver" na bližajočem se svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku eden osrednjih likov, tudi če se sam v to vlogo nerad postavlja. Srebrno medaljo s svetovnega prvenstva 2014 v Münchnu že ima.

Jernej Kruder trening | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Gregor Vezonik trening
Sportal Gregor Vezonik: bodoči kineziolog, ki tekmuje s svojimi vzorniki #intervju

Po desetih letih v svetovnem pokalu je 27-letni Jernej Kruder letos doživel rezultatski preporod. 14. aprila je v Meiringenu v Švici dosegel krstno zmago na tekmah svetovnega pokala, 18. avgusta pa sezono balvanskega plezanja v Münchnu zaključil z drugim mestom (zmagal je slovenski plezalec Gregor Vezonik) in jo kot prvi Slovenec kronal z zmago v skupnem seštevku balvanskega plezanja.

Je odkril recept?

Tako kot marsikateri zunanji opazovalec, se je tudi sam ukvarjal z vprašanjem, kaj je v tej sezoni počel, da so se po desetih letih vsi koščki sestavljanke končno postavili na svoje mesto.

"Res je, že od začetka sezone razmišljam o tem, kaj je letos botrovalo mojim rezultatom. Ne vem, morda je recept v tem, da med sezono čim več časa preživim v skali," razmišlja 27-letni Celjan, član športno-plezalnega odseka Planinskega društva Celje Matica, ki dobesedno živi za plezanje.

"Morda je recept za uspeh v tem, da čim več časa preživim v skali." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Morda je recept za uspeh v tem, da čim več časa preživim v skali." Foto: Urban Urbanc/Sportida

V tekmah uživa

"Ko v steni splezam kaj pomembnejšega, prihajam na tekme brez pričakovanj in mi je po tej strani nekoliko lažje, lahko sem bolj sproščen. Še vedno imam nekaj od sezone, tudi če na tekmovanjih ne bi dosegal dobrih rezultatov. Lahko rečem, da sem letos dosegel več, kot sem kadarkoli pričakoval.

Vsaka nadaljnja tekma je bila samo še uživancija, vse se je poklopilo," ugotavlja plezalec, ki bo na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Innsbrucku (6. do 16. september 2018) eden od glavnih adutov slovenske reprezentance, kjer bo Janja Garnbret branila naslov svetovne prvakinje v težavnosti, ki ga je leta 2016 osvojila v Parizu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

And which 🔝 did you like the most? 💥 • @scarpaspa @morphoholds @pucseries @sloveniaclimbing

A post shared by Jernej Kruder (@kruderjernej) on

Medaljo s svetovnega prvenstva že ima

Posebnega rezultatskega bremena si sam pred svetovnim prvenstvom ne želi nalagati, čeprav ga čuti od okolice, a ga poskuša odmisliti.

"Medaljo s svetovnega prvenstva že imam (leta 2014 je postal svetovni podprvak v balvanih, op. a.) in ne bo mi hudega, če tokrat ostanem brez nje," pravi. "Res ne čutim nobenega pritiska," zatrjuje. Izjemna sezona, v kateri je samo enkrat obstal pred vrati finala, odtehta tudi to.

Jernej Kruder trening | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

V enem od zapisov na družbenih omrežjih je nekaj dni po koncu sezone v balvanih strnil svoje misli:

Najprej se je za podporo zahvalil svoji družini. "Brez vas nikoli ne bi dosegel tega, kar sem, in nikoli ne bi postal človek, kakršen sem. Plezalec s strastjo, ki bo vedno sledil svojemu srcu in nad plezanjem nikoli ne bo obupal."

Spomnil se je tudi na prijatelje, navijače in "nasprotnike". "Vaša podpora in prijateljstvo sta me pripeljala do točke, na kateri več ne tekmujem proti nikomur drugemu kot samo proti sebi in steni.  "Vedno sem užival pred velikimi in glasnimi množicami in vesel sem, da sem zmagal v sezoni s tako hudo konkurenco. Vsaka tekma je bila zahtevna in veseli me, ko vidim toliko različnih prijateljev – "tekmecev" na vrhu tekem v svetovnem pokalu.

Sebi pa je zadal, da ljudem pokaže ljubezen do plezanja. "Pokaži, da je prav vse mogoče, če to počneš s srcem, in da je vse mogoče, če v to verjameš. Če čutiš, da potrebuješ trening, treniraj. Če pa te srce pokliče višje v gore ali kamorkoli drugam, mu sledi. Tudi telo in um včasih potrebujeta počitek."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Time to speak up! 1. Family, thank you! Without your support I would have never achieved or become of what I am. Winner of overall World Cup 2018 in bouldering!!! Not just that, but also a person who I've bacome. Passionate climber, who will always follow his heart and will never give up on climbing. 2. Friends, fans and "rivals". Your support and friendship brought me to the point, where I don't compete against anyone no more, but just to myself and wall. I always enjoy big and loud crowd and I'm happy to win a season with such a strong field. Every competition was though and I'm happy to see so many friends - "rivlas" winning different Cups. 3. Note to myself: show people the love to climbing. Show them, that everything is possible if you do it with your heart and that everything can work, if you believe in it. If you feel like you need to train, do it. But if your heart takes you high up the mountains or anywhere else, follow it. Body and mind need to rest sometimes too. 4. Facts of 2018: - 1x win, 3x second place, 4th place, 6th place, - once out of the finals (8th place), - my first BWC win (also for some of my close friends @alexkhazanov , @gabrimoroni , @gregorvezonik ) 5. 📷: @wilhelmheiko , @vladek_zumr , @greg_mionske 6. Sponsors: @scarpaspa , @morphoholds and @sloveniaclimbing

A post shared by Jernej Kruder (@kruderjernej) on

Ne spreglejte