Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
15.52

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
svetovno prvenstvo

Natisni članek

Petek, 12. 9. 2014, 15.52

6 let, 10 mesecev

Dobravčeva si je v Granadi priigrala OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenska strelka Petra Dobravec (155,0) je na SP v Granadi osvojila četrto mesto v disciplini zračna pištola in prva v slovenski reprezentanci izpolnila kvoto za nastop na OI v Rio de Janeiru.

Zlato kolajno je osvojila Jeehae Jung iz Južne Koreje (197,4), srebrno Olena Kostevič iz Ukrajine (196,7), bronasto pa Chia Ying Wu iz Tajvana (177,0). Na današnji tekmi sta nastopili še dve Slovenki: Majda Raušl je s 377 krogi osvojila 41., Mojca Kolman pa s 371 krogi 79. mesto.

Po letih izkušena, po strelskem stažu pa dokaj "zelena" strelka iz Železnikov se je v veliki finale uvrstila z drugim najboljšim dosežkom med 114 strelkami, potem ko je izenačila državni rekord in zadela 385 krogov. V finalu osmih najboljših strelk je Gorenjka, ki se s strelstvom ukvarja šele od leta 2010 in je nase prvič resneje opozorila v pretekli sezoni, ko je na evropskem prvenstvu v danskem Odenseju osvojila 13. mesto, na sredozemskih igrah v turškem Mersinu pa bronasto odličje, v tukajšnji finalni dvorani zadržala hladnokrvnost iz kvalifikacijskega dela in po pravem trilerju osvojila četrto mesto, čeprav so ji ob boku stale nekatere olimpijske, svetovne in evropske prvakinje.

"Že pred odhodom v Španijo sem čutila, da bom odstreljala svoj najboljši izid. Moje priprave so bile zares temeljite, v Granadi pa se mi je vse 'poklopilo', tako da sem za dva kroga nadgradila svoje najboljše dosežke v zadnjem obdobju. Presrečna sem, počutim se kot zmagovalka," je dejala presrečna 44-letna Gorenjka in dodala: "O olimpijski kvoti nisem razmišljala. Dejala sem si, da bom streljala po svojih najboljših močeh, čeprav sem se zavedala psihološkega bremena, ki ga prinaša nastop na svetovnem prvenstvu. V Granadi je bila konkurenca zelo močna, četrto mesto je izjemen izid. V tem trenutku se sploh ne zavedam, da bom nastopila na olimpijski igrah."

Dva kroga za državnim rekordom

Na današnji tekmi sta nastopili še dve Slovenki: Majda Raušl je s 377 krogi osvojila 41., Mojca Kolman pa s 371 krogi 79. mesto. Slovenija je na ekipni tekmi s 1133 krogi zasedla deveto mesto in za dva kroga zaostala za državnim rekordom. Zmagala je Srbija (1142) pred Kitajsko (1141) in Madžarsko (1140).

"S svojim izidom sem zadovoljna, saj sem v Granadi dosegla povprečje iz te sezone. Strelišče je zelo lepo, razmere odlične, še posebej pa sem vesela dosežka Petre, ki je izenačila državni rekord, njen nastop v finalu pa je bila nekakšna češnja na torti tega dneva v Granadi. Vesela sem tudi našega izida na ekipni tekmi," je po tekmi dejala Raušlova, medtem ko je Kolmanova dodala: "Na mojem prvem svetovnem prvenstvu so bila pričakovanja zelo visoka, moj rezultat pa ni bil najboljši. Na tekmi sem imela določene težave, ki jih nikakor nisem znala odpraviti."

Dvoršakova pristala na 39. mestu

V Granadi je danes nastopila tudi Živa Dvoršak, v disciplini malokalibrska puška trojni položaj pa je s 577 krogi zasedla 39. mesto. Ljubljančanka je kleče zadela 190, leže 196 in stoje 191 krogov. "Na vsaki tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju želim preseči magično mejo 380 krogov. To je izid, ki me zadovolji, tukaj v Granadi pa mi je do tega zmanjkalo nekaj krogov," je uvodoma dejala Dvoršakova in dodala: "Na današnji tekmi mi je pri vseh položajih nekaj manjkalo, najmanj pa sem zadovoljna z nastopom v 'mojem' stoječem položaju. Na tekmi sem imela v tem položaju dober občutek, a izid tega ni pokazal."

Dvoršakova se bo v soboto vrnila v ZDA in nadaljevala študij finančne matematike na univerzi West Virginia, njen nastop na marčevskem evropskem prvenstvu prihodnje leto na Nizozemskem pa je pod vprašajem, saj sovpada z eno najbolj pomembnih tekem v ligi NCAA.

Uspešna vrnitev Jasmine Maček

Slovenska strelka Jasmina Maček je na svetovnem prvenstvu v španski Granadi osvojila 19. mesto v trapu, potem ko je zadela 69 letečih tarč. V uvodnih dveh serijah je zadela po 22, v zadnji pa vseh možnih 25 glinastih golobov. Prekmurka se je po več kot enoletni odsotnosti na najboljši možni način vrnila na veliko mednarodno prizorišče in se v izjemno močni konkurenci zavihtela v prvo dvajseterico. Njena zadnja serija je bila popolna, z izjemo uvodnega strela je vse leteče tarče zadela brez posebnih težav, v uvodnih dveh serijah pa naredila identični napaki in si dovolila dva zaporedna zgrešena strela.

"Na strelišče sem prišla povsem sproščena in brez treme, že po uvodnih dveh zgrešenih strelih pa sem si rekla, da se moram zbrati, kar mi je tudi uspelo. Druga serija je bila do same končnice brezhibna, na koncu pa me je enostavno zmanjkalo. Vesela sem, da sem zadnjo serijo odstreljala brezhibno," je dejala mlajša sestra in varovanka najboljšega slovenskega strelca v trapu Boštjana Mačka.

"Vrnitev na svetovno sceno mi je uspela. Zelo sem vesela tega izida, še posebej zaradi hude konkurence in tekmovalk, ki se profesionalno ukvarjajo s tem športom. V Granadi sem izboljšala tudi svoj najboljši izid na velikih tekmovanjih," je še dodala Mačkova.

Ne spreglejte