Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
10. 12. 2015,
12.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dejan Zavec boks konec kariere

Četrtek, 10. 12. 2015, 12.26

2 leti, 1 mesec

Dejan Zavec: Ni bilo časa za premislek

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tako kot so bili hitri udarci Dejana Zavca, je bila hitra tudi njegova odločitev o koncu športne kariere. Dejan je priznal, da takšnega konca ni načrtoval.

Dejan Zavec je 27. novembra po spletu naznanil konec svoje kariere, potem ko je izgubil dvoboj v Hialeahu na Floridi in doživel četrti poraz v karieri. S tehničnim nokavtom ga je v 3. rundi supervelterske kategorije premagal Kubanec Erislandy Lara, ki je tako zadržal naslova prvaka po verzijah WBA in IBO. Združene države Amerike našemu najboljšemu boksarju niso bile usojene. Je boksar, ki ga ob prihodu v domači kraj ni bilo sram pokazati svojih solz in čustev. S tem je še enkrat pokazal, da je človek, ki ima veliko srce. Svoj smisel za humor je kazal na letošnji prireditvi Športnik leta, na kateri je tudi podeljeval nagrade. Sam si je ta laskavi naziv prislužil leta 2010. Po prireditvi so ga novinarji zasuli z vprašanji, a kot vselej je bil sproščen, prijazen in si za vsakega vzel čas za pogovor.

Za zdaj še nič ne pogreša

S sporočilom, da bo končal svojo bogato športno pot, je Dejan presenetil vso slovensko javnost in morda tudi samega sebe. "Ni bilo časa za premislek. Pred samim dvobojem nekako nisem načrtoval, da bom končal svojo športno kariero. Idealni scenarij bi bil, da bi osvojil naslov svetovnega prvaka in ob naslednji ubranitvi naslova končal kariere. Zgodilo se je … Kot sem že po spletu povedal … Ko športnik spozna, da ne more več napredovati in da ne more slediti poteku igre, je najbolj pošteno, da ne glede na preostale okoliščine konča športno kariero," je brez dlake na jeziku razlagal 39-letni Ptujčan.

Veliko športnikov se po končani karieri znajde v slepi ulici in so praktično prepuščeni sami sebi. Poznamo veliko takšnih zgodb. Od konca Zavčeve kariere je minil šele slab mesec, a kot sam pravi, je njegov urnik tako natrpan, da nima tovrstnih težav. "Nisem še občutil tega preskoka. Zdi se mi, da sem tudi med svojo športno kariero delal zelo podobne stvari. Šele čas bo pokazal, kje in kaj je drugače. V tem trenutku ne morem reči, da je kakšna bistvena razlika, razen tega, da nimam več dveh treningov na dan. Vse preostale stvari so nespremenjene. Trenutno ne pogrešam športa."

Talenti so, a treba je delati

Čeprav svojih treningov ne pogreša, pa želi v prihodnosti ostati v stiku s športom in pomagati mladim boksarjem, željnim uspeha. "V boksu želim mladim talentom omogočiti vpogled v vrhunski boks ali stik z njim. Izkoristil bom vsa svoja poznanstva s strokovnjaki in skušal slovenski boks približati mednarodni sceni," je povedal Zavec, ki se je z boksom začel ukvarjati pri 16 letih. V svet profesionalnega boksa je vstopil leta 2003.

Če kdo, prav on ve, kako težka je pot do velikih boksarskih uspehov. Sam meni, da imamo pri nas veliko mladih talentov, vendar bo šele čas pokazal, kdo je iz pravega testa. "V boksu, kot verjetno tudi v vseh preostalih športih, je tako, da se v enem ali dveh letih ne zgodi praktično nič. Pri nas trenutno ne vidim nikogar, ki bi redno treniral deset ali več let in bil na poti do vrhunskih rezultatov. Talentov je veliko, vendar šele čas pokaže, kdo so tisti, ki so pripravljeni prestopiti mejo in trdo delati za vrhunski rezultat."

Dejan Zavec se je poslovil zelo na hitro:

23 let je bilo dovolj. Čas je za nove zmage, izven ringa.... Hvala vsem in vsakemu posebej!

Posted by Dejan Zavec on 27. november 2015
Ne spreglejte