Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
19.18

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Trstenjak Ana Velenšek Urška Žolnir Jugovar Floyd Mayweather Manny Pacquiao Tyson Fury Vladimir Kličko Ronda Rousey Holly Holm

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 19.18

1 leto, 10 mesecev

Dejan Zavec in Floyd Mayweather ml. imata vendarle nekaj skupnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V borilnih športih se je letos spisalo nekaj fantastičnih zgodb. Bile so senzacije, velike zmage, slovo dveh velikanov ter uveljavitev novih junakinj in junakov.

Leto 2015 je prineslo težko pričakovani boksarski dvoboj stoletja, obračun Floyda Mayweatherja in Mannyja Pacquiaoja, ki je razočaral, pa senzacionalna poraza Vladimirja Klička in Ronde Rousey, vzpon britanskih provokatorjev Tysona Furyja in Conorja McGregorja …

A naš pregled leta 2015 v borilnih športih vseeno velja začeti z globokim priklonom. S priklonom slovenski preteklosti in prihodnosti.

Slovo legende

Leto 2015 je bilo zadnje od 23 veličastnih v poklicni karieri najboljšega slovenskega boksarja vseh časov. Ptujski as Dejan Zavec je namreč po novembrskem porazu proti Kubancu Erislandyju Lari končal svojo športno pot. Poklicni boks 39-letni Haložan zapušča s 35 zmagami, štirimi porazi in enim neodločenim izidom.

Tudi zadnjo od svojih 35 poklicnih zmag je dosegel letos, ko je aprila v mariborski dvorani Tabor pred bučnimi domačimi navijači premagal Belgijca armenskih korenin Saša Jengojana in osvojil pas svetovnega prvaka supervelterske kategorije po različici WBF.

Zavec je največji uspeh dosegel leta 2009, ko je v Johannesburgu premagal Isaaca Hlatshwaya in osvojil naslov svetovnega prvaka velterske kategorije po eni najbolj priznanih različic IBF.

Rojeva se nova zvezda

Globok priklon si zasluži tudi Tina Trstenjak, naša prva svetovna prvakinja v judu. Za Trstenjakovo je izjemno leto. V svoji kategoriji (do 63 kilogramov) je zavladala svetu. Poleg naslova svetovne prvakinje je zmagala še na treh velikih nagradah (grand prix v Tbilisiju, Zagrebu in Budimpešti), pa na grand slamu v Parizu, na evropskih igrah v Bakuju in grand slamu v Tokiu pa je bila druga.

Petindvajsetletna Celjanka je zavladala tudi na lestvicah Mednarodne judoistične zveze (IJF) – v svoji kategoriji in na tako imenovani prestižni lestvici, ki jo sestavljajo po zgledu boksarske lestvice "kilogram po kilogram".

Na omenjenih lestvicah je visoko tudi Ana Velenšek, ki je na svetovnem prvenstvu v Astani osvojila srebrno odličje v kategorij do 78 kilogramov. Trstenjakova in Velenškova sta varovanki zlate olimpijke iz Londona, Urške Žolnir, ki je letos tudi uradno končala kariero aktivne borke, vse tri pa so članice celjskega kluba Sankaku, kovnice slovenskih olimpijcev, ki jo vodi legendarni trener Marjan Fabjan.

Mayweather v pokoj brez poraza

Maja je svet vendarle dočakal boksarski dvoboj dveh šampionov, ki sta zaznamovala desetletje v velterski kategoriji. Obračun superzvezdnikov, Američana Floyda Mayweatherja ml. in Filipinca Mannyja Pacquiaoja so ameriški medij hitro preimenovali kar v dvoboj stoletja.

Zavladala je prava histerija, pospremljena s spektakularnim plesom milijonskih vsot, blišča, in medijske hiperaktivnosti. Boks se je v njunem primeru izkazal predvsem kot velik posel, padali so rekordni zneski, sam dvoboj pa je bil nekakšen antiklimaks.

Mayweather je še enkrat pokazal mojstrstvo, Pacquiaoja premagal po točkah, nato septembra še zadnjič stopil v ring, za svojo 49. poklicno zmago ugnal še krvnika Dejana Zavca Andreja Berta in se upokojil kot neporažena legenda.

Glasni bahač končal Kličkovo vladavino

V nekoč najatraktivnejši supertežki boksarski kategoriji pa je novembra v Düsseldorfu v Nemčiji prišlo do še ene senzacije. Po dobrem desetletju prevlade je padel ukrajinski orjak Vladimir Kličko. S prestola ga je izrinil Britanec Tyson Fury, ki mu je po nadvse neatraktivnem dvoboju vzel tudi vse štiri pasove svetovnega prvaka: WBA, IBF, WBO in IBO.

Fury je že pred dvobojem z raznoraznimi cirkuškimi vložki dodobra razgrel ozračje, taktika živciranja velikega tekmeca pa se mu je na koncu obrestovala. Tako športno kot finančno.

Zdaj je na vrhu Fury, a v ozadju na njegove naslove že prežijo obetavni in nevarni izzivalci. Težka kategorija lahko spet postane zelo zanimiva. Američani stavijo na Deonteyja Wilderja, Britanci na Anthonyja Joshuo.

Najnevarnejša ženska na svetu naletela na mino

Obdelali smo boks in judo, športa, ki sta se na nek način spopadla tudi v UFC. Ultimat Fighting Championship je ameriška organizacija, ki prireja borbe v mešanih borilnih veščinah in v zadnjih letih s propadom japonskih platform K1 in Pride dobiva na veljavi. Tudi ali predvsem po zaslugi tržno nadvse atraktivnih borcev in bork.

Največja zvezdnica UFC je nedvomno Ronda Rousey. Ameriška judoistka je v znameniti osemkotni kletki blestela, tudi v letu 2015 je zabeležila dve hitri zmagi in le še potrdila oznako, ki so ji jo nadeli ameriški mediji. Najnevarnejša ženska na svetu so jo imenovali in pred dvobojem s precej manj znano rojakinjo Holly Holm je veljala za absolutno favoritinjo.

A nekdanja boksarka Holmova se je požvižgala na pričakovanja in stavniške kvote ter slavno tekmico, ki je veljala za obraz in stas UFC, v dvoboju za naslov bantamske prvakinje brutalno porazila.

Vsi govorijo o energičnem Ircu. Tudi sam je redko tiho

UFC pa ima novo zvezdo, gobčnega Irca Conorja McGregorja, ki je samosvoj potujoči spektakel. Je eden tistih, ki vedno pove, kaj misli, njegove novinarske konference in soočenja pa so zabavni dogodki sami zase.

A kot je glasen izven ringa, je v njem nadvse učinkovit. Poraza še ne pozna, z zadnjo letošnjo zmago pa je osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v peresni kategoriji. In to kako! Brazilskega šampiona Joseja Alda je uničil v vsega 13 sekundah.

Zgoraj omenjeni dogodki so letos najbolj odmevali, a vsekakor niso edini omembe vredni. V Sloveniji se z različnimi borilnimi športi ukvarja še lepo število bork in borcev, ki tudi na nekoliko manj izpostavljenih tekmovanjih dosegajo uspehe. Ob tem velja omeniti vsaj še izjemne kickboksarje in kickboksarke, mlade judoistične upe, pa tudi taekwondoistične

Ne spreglejte