Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
13.44

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Cas MOK

Petek, 23. 2. 2024, 13.44

2 meseca

Rusija ostaja suspendirana kot članica Moka Lozana

Cas zavrnil pritožbo Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Mednarodno športno razsodišče, Cas | Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo Rusije zoper njen suspenz, ki ji ga je naložil Mednarodni olimpijski komite. | Foto Guliverimage

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo Rusije zoper njen suspenz, ki ji ga je naložil Mednarodni olimpijski komite.

Foto: Guliverimage

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo Rusije zoper njen suspenz, ki ji ga je naložil Mednarodni olimpijski komite (Mok), so danes sporočili iz Casa. Mok je oktobra lani suspendiral Ruski olimpijski komite (ROC) zaradi kršitve ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Izvršni komite Moka se je 12. oktobra 2023 odzval na odločitev nacionalnega olimpijskega komiteja Rusije, da priključi štiri ukrajinske regije Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk.

Za Mok je bilo to dejanje kršitev olimpijske listine, ker s tem Rusija krši ozemeljsko celovitost Ukrajine. Cas je zdaj potrdil odločitev, ki jo je skušala izpodbijati Rusija, in ugotovil, da Mok "ni kršil načel zakonitosti, enakosti, predvidljivosti ali sorazmernosti".

Mok je že sporočil, da pozdravlja odločitev razsodišča.

Od suspenza ROC ne sme več delovati kot nacionalni olimpijski komite v okviru olimpijske družine. Prav tako ne prejema več finančnih prispevkov Moka.

Posebni pogoji, pod katerimi se ruski športniki lahko udeležijo mednarodnih tekmovanj

Še naprej veljajo posebni pogoji, pod katerimi se ruski športniki lahko udeležijo mednarodnih tekmovanj. Posamezni športniki iz Rusije in Belorusije lahko pod določenimi pogoji dobijo dovoljenje za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, če izpolnjujejo kvalifikacijske pogoje. Tako kot pri vrnitvi na mednarodna tekmovanja je predpogoj, da lahko v Parizu nastopijo le pod nevtralno zastavo.

Ekipe za nastop v Parizu niso dobile zelene luči. Posamezniki obeh držav ne smejo poslušati svojih himen, prav tako so jim prepovedali nositi državne simbole in zastave. Poleg tega ti športniki ne smejo imeti nobene povezave z vojsko in varnostnimi organi ali dejavno podpirati vojne proti Ukrajini.

Olimpijski krogi, MOK, olimpijske igre, splošna
Sportal Ruskim in beloruskim športnikom zelena luč za nastop v Parizu
ZOI Salt Lake City
Sportal Francija in Salt Lake City bosta znova gostila igre
ruski olimpijski komite
Sportal Rusi so se pritožili
MOK, skupščina Mumbay
Sportal Indija bo kandidirala za OI 2036
Ne spreglejte