Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 10. 2014,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bratje Skofič Srbija

Četrtek, 16. 10. 2014, 16.03

8 let

Bratje Skofič priskočili na pomoč: Naj pade Srbija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodba o petih bratih Skofič, ki so z nastopom za slovensko izbrano vrsto izpolnili željo žal že pokojnega očeta in se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, ni končana. Novo poglavje sledi v soboto.

Po tednu, ki je z zmagama nad Švico in Litvo osrečil slovenske nogometne zanesenjake, želijo nekaj podobnega izkusiti še igralci ragbija. V evropskem pokalu narodov se bodo pomerili s Srbijo in Dansko. Razlika med nogometom in ragbijem je večplastna, tega se zavedajo vsi, slovenska reprezentanca v ragbiju, tudi tokrat bo okrepljena z brati Skofič, pa bi bila presrečna, če bi lahko izkusila vsaj delček strasti, ki iz tedna v teden poveličuje nogometaše ter njihovo čustveno vez z navijači.

Da je v svetu športa marsikaj mogoče, so encijani, takšen je vzdevek slovenskih reprezentantov v ragbiju, letos že dokazali. Pred meseci so poskrbeli za manjšo evforijo. Pred polnimi tribunami štadiona ŽAK v Spodnji Šiški so pomendrali Bolgarijo, svet pa je izvedel za fenomen bratov Skofič. Pet ponosnih Angležev s slovensko krvjo je istočasno stopilo na zelenico in poskrbelo za dosežek, ki je romal v Guinnessovo knjigo rekordov. Slovenski ragbi je s tem odpihnil nehvaležen oblak medijske zapostavljenosti, zgodba pa se je širila tako hitro, da so Skofičevi začeli polniti tudi naslovnice.

Srbija pred tremi leti povozila Slovenijo s 53:0

Soigralci jim niso bili hvaležni le zaradi kakovostnih predstav, s katerimi so povzdignili raven slovenske reprezentance, temveč tudi zaradi povečanja zanimanja za ragbi, ta se bo v soboto vrnil v slovensko prestolnico. Na krovni zvezi ne dvomijo o tem, da bo dogodek dobro obiskan. Začetek novega ciklusa skupine C evropskega pokala narodov prinaša namreč posladek z nostalgičnim prizvokom.

Pomerili se bosta reprezentanci Slovenije in Srbije. Ko sta se nazadnje pomerili za točke, je bila Srbija v Beogradu pred tremi leti boljša kar s 53:0, od takrat pa se je na evropskem zemljevidu ragbija marsikaj spremenilo. Srbija še vedno ostaja na podobni ravni, je pa ogromno pridobila Slovenija in znižala kakovostno razliko z nekdanjimi jugoslovanskimi državami. ''Ekipa raste iz leta v leto. Vedno boljši smo, okrepili so nas še Skofičevi. Mladi igralci so dozoreli,'' ugotavlja kapetan Grega Miljuš, ponosen na dejstvo, da je RK Ljubljana v prejšnji sezoni postal prvak razširjenega avstrijskega prvenstva ter da reprezentanca na svetovni lestvici, pa čeprav črpa okostje reprezentance le iz treh klubov, zaseda 80. mesto.

Gostom želijo nagnati strah v kosti

Čeprav reprezentanca ni deležna finančnega priliva, ki bi ji zagotavljal večje in še bolj ambiciozne načrte, slovenski ragbi pa temelji na amaterski bazi in prostovoljnem delu, se uspehi množijo. Reprezentanca želi pod vodstvom Urugvajca Emmanuela Meyerja v skupini C2, kjer poleg Slovenije nastopajo še Srbija, Danska, Luksemburg in Avstrija, napadati sam vrh.

Odkar je prevzel mesto slovenskega selektorja, je vodil že 40 igralcev, zato se je pred tekmo s Srbijo znašel v sladkih težavah: ''Težko je bilo izbrati 23 najboljših kandidatov. Smo vedno boljši, fantje so željni uspeha. Srbija je favoritinja, a se je ne bojimo. Imamo kakovost, tekmeca smo dobro spoznali in vemo, kje so njegove slabosti, tako da pričakujem našo zmago. Srbi bodo pod pritiskom, mi pa bomo računali na pomoč navijačev. In še nekaj je. Če bomo zmagali, bomo sklenili enoletno obdobje brez domačega poraza. To bo naša dodatna motivacija, da gostom naženemo strah v kosti,'' je Južnoameričan pogumno razkril načrt, ki se sliši še toliko bolj drzen, ker so Srbi pred tremi leti v slogu dvoboja mačke in miši prepričljivo dobili vedno prestižen balkanski obračun.

Brez Sambola in poškodovanega Delmasa, prihaja novi slovenski Anglež

''Tekma bo napeta, s Srbi imamo vedno težave. Hvala soigralcem, da so prišli iz Anglije in Nemčije, zdaj je boj za vsako igralno mesto res ogromen. Radi bi premagali Srbijo,'' je dodal kapetan Miljuš, ki v soboto žal ne bo mogel računati na pomoč ikone slovenskega ragbija Lovra Sambola ter Guillauma Trôu-poh Delmasa. Oba sta poškodovana, francoskemu Slovencu pa je bilo zelo žal, da se ne bo mogel dva tedna družiti z encijani. Na tekmi francoskega prvenstva si je zlomil nogo.

Bodo pa ljubitelji ragbija v soboto uzrli novinca, saj bo dres s podobo Triglava prvič nosil 20-letni Anglež Lewis Podpadec, ki prihaja iz Bristola. Njegov dedek je emigriral v Anglijo, selektor pa je prepričan, da bodo gledalci prijetno presenečeni nad njegovimi sposobnostmi. ''Res je, Lewis je zelo dober igralec. Srečni smo, da igra z nami. Skofičevi smo ponosni, da lahko spet pomagamo Sloveniji. Skupaj bomo dva tedna, to nam veliko pomeni. Najprej želimo premagati Srbijo. Postavili smo si visoke cilje, delo na treningu je fantastično,'' je novega Otočana v slovenskem dresu pozdravil Jack Skofič, najstarejši izmed petih bratov.

Slovenija se bo po tekmi s Srbijo začela pripravljati na gostovanje na Danskem. Prihodnjo soboto (25. oktobra) bodo encijani gostovali v Odenseju, s tem pa tudi končali leto 2014.

Ne spreglejte