Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
13. 11. 2015,
14.42

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bowling

Petek, 13. 11. 2015, 14.42

3 mesece, 1 teden

Bovling odpira vrata prav vsem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bovling je eden od športov, ki ga pri nas v večini povezujemo z družbo in zabavo, a ima tudi tekmovalen predznak. Zlasti v ZDA, kjer se letno obračajo celo milijonski zneski ...

Bovling je igra, v kateri moraš s kroglo s tremi luknjami podreti čim več kegljev. Tako bi na kratko opisali za šport, ki je bil v Slovenijo pripeljan leta 1975. Centri v Sloveniji so postopoma rasli – prvi v pivnici Alpe Adria – in jih imamo v Sloveniji kar nekaj (Nova Gorica, Koper, Postojna, Ljubljana, Kranj, Lesce, Zagorje, Maribor …).

Pred približno desetimi leti so bila pri nas tudi mednarodna tekmovanja, nato je zanimanje za ta šport nekoliko skopnelo, saj je gospodarska kriza vplivala na celotno zgodbo. Vendarle bovling centri živijo od širšega kroga populacije, ki se s tem športom ukvarja za zabavo ob družbi prijateljev.

Kdaj začeti?

A je pri srcu tudi najmlajšim. Praviloma se otroci začenjajo vključevati v klube, ki jih je pri nas 16, z vstopom v šolo, a na stezah vidimo tudi nekatere, ki so mlajši. "Ko vstopijo v šolo, imajo že moč in koordinacijo, zato praviloma takrat začnejo trenirati. Za najmlajše so krogle prilagojene. Velikost je sicer enaka kot za odrasle, teža pa je približno dva kilograma in pol. Prav tako so vse tri luknje na krogli prilagojene," pravi predsednik Bowling zveze Slovenije Borut Knavs.

Pri nas je registriranih 280 igralcev, od tega imamo 50 mladincev, ki so stari do 19 let. Nedavno so organizirali tudi šolsko ligo, a se ni obdržala: "Dve leti smo se v sklopu ŠKL trudili, vendar s strani šol ni bilo odziva, tako da mi organiziramo mladinsko ligo. Finska in Švedska sta bovling uvrstili v šolski športni program. Pri nas smo imeli športne dneve, takrat je naše centre obiskalo veliko otrok. Učitelji so bili bolj ali manj držali ob strani, nekateri so gledali, da otroci ne bi kam pobegnili. Ni se prijelo, ker ni bilo obojestranskega zanimanja."

Kolikokrat na bowling stezo in kakšni so stroški?

Pri bovlingu ni tako kot na primer v košarki ali nogometu, pri katerih imajo klubi določeno število tedenskih treningov. "Posameznik se odloči, kolikokrat bo treniral. Koliko so zagreti … Sicer pa so stroški naslednji: trening povprečno stane dva evra. Mladinci skoraj v vseh centrih za igro plačajo le evro. Za otroke ta šport ni drag. Če bi trenirali enkrat do dvakrat tedensko, bi to zneslo približno 40–50 evrov na mesec. Na zvezi imamo članarino za mladince, ki znaša le evro," pravi Knavs.

In koliko stane oprema? Za otroka boste odšteli približno 30–40 evrov za bovling čevlje, krogla ne stane več kot sto evrov, tako da bi na letni ravni za opremo porabili okoli 200 evrov.

Če želijo otroci vstopiti v svet bovlinga, ni nobenih omejitev. Ni pomembno, ali je nekdo velik, majhen, debel, suh …, vsi so dobrodošli in se lahko s tem športom ukvarjajo. "Bovling je mentalna igra. Fizična konstitucija ni pomembna. Tehnika je. Pri tem športu se navadiš discipline in se znaš nadzorovati. Dobiš samodisciplino in pridobiš koncentracijo," poudarja prvi mož bovling zveze pri nas.

Ko bovling enkrat postane del vsakdana, se lahko z njim ukvarjamo tudi profesionalno. Z največ igralci prednjačijo v ZDA, kjer se s tem športom ukvarja ogromno število ljudi. Tam se turnirji igrajo tedensko, igralci pa lahko veliko zaslužijo: "Če je nekdo dober, lahko letno zasluži tudi okoli milijon dolarjev (dobrih 900 tisoč evrov). Pri nas v Evropi potekajo turnirji pod evropsko zvezo. Ti turnirji imajo približno 50 tisoč evrov nagradnega sklada, vendar si morajo tekmovalci plačati prevoz in prenočišče za šest dni, kolikor traja turnir. Če igralec na tem turnirju nastopi večkrat, mora za vsako prijavnino plačati od sto do 150 evrov in na koncu zmagovalcu ne ostane veliko."

Ne spreglejte