Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
8. 5. 2015,
22.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 22.01

8 let

Boks nevaren? "V 160 borbah nisem imel nobene poškodbe"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tokratni rubriki Ko bom velik predstavljamo železne pesti boksarjev. Je ta šport res tako nevaren in grob, kot se zdi na prvi pogled?

Z malih zaslonov smo vajeni predvsem borb trdoživega Trdobojca Dejana Zavca v profesionalnih ringih, a slovenska realnost v tem športu je tako imenovani amaterski oziroma olimpijski boks. V nasprotju s profesionalci ti boksarji nastopajo v majicah, mlajši od 18 let in dekleta nosijo ščitnike za glavo. Varnost je bolj poudarjena, ob krvavitvi se borba takoj ustavi. V profesionalnih borbah se boksa do 12 rund, v amaterskem boksu tri.

V Sloveniji obstaja okrog 30 boksarskih klubov. Otroci začenjajo ta šport običajno trenirati stari od osem do deset let, a seveda še ne gredo takoj v ring, to jih čaka čez tri, štiri leta ali še kasneje. Najprej je v ospredju širjenje športnega obzorja prek igre. "Vadba prej je prilagojena, poudarek je na pridobivanju motoričnih sposobnosti, ukvarjajo se tudi z drugimi športi, z žogo, atletskimi elementi … To ni pretepanje, kot mislijo nekateri starši. Mladi tehniko hitro dojamejo, za ring pa morajo dozoreti," pravi Saša Taraniš, najbolj usposobljeni trener na Slovenskem in lastnik enega od ljubljanskih boksarskih klubov.

"Ko stopiš v ring, ne moreš lagati"

Veliko je odvisno od biološke starosti, ki se lahko razlikuje od kronološke. Da stopiš v ring, potrebuješ pravi značaj, tehnika ni dovolj: "Če je nekdo boječ, je pač boječ. Kaj veliko tega ne moremo spremeniti. " A vseeno boks privzgaja veliko telesnih in psiholoških odlik. "Gre za razvoj ravnotežja, koordinacije. Razviješ samozavest, soočanje s sabo in svojimi strahovi. Ko stopiš v ring, ne moreš lagati. Odkar sem se začel ukvarjati z boksom, se nisem bal nobenega izpita več, ne vozniškega ne na fakulteti," razlaga Taraniš, mož s 25-letno trenersko prakso.

Nekdanji selektor članske in mladinske reprezentance ugotavlja, da so redki boksarji, ki "imajo polno rit vsega". Nekako uspešnejši so tisti, ki jim je ta šport edini izhod iz bede.

"Boks ni povezan z agresijo, negativnostjo"

Iz skromnih razmer je zrasel tudi Zavec, ki dobro ve, kako vodi pot prek trnja do zvezd. "Boks je športna disciplina, ki te nauči odnosa do sebe in družbe, ob njem psihofizično, motorično in intelektualno rasteš, se izobražuješ. Ni povezan z agresijo, negativnostjo. Pomemben je samonadzor. Je zelo kompleksen šport, kot življenje. Osnova je pozitivno delovanje do okolice in ljudi. Ob boksu sem se naučil, kaj je prav in kaj ne. Najpomembnejša je življenjska in športna orientacija," je povedal svetovni prvak supervelterske kategorije po različici WBF, ki ima na Ptuju svoj center borilnih veščin.

Njegovi uspehi pomenijo impulz za priljubljenost boksa, prepoznavnost športa in vpis v klube. Včasih so bile s predstavitvijo boksa težave, zdaj pa nekatere šole same vabijo trenerje in tekmovalce, da bi jim ga pobližje predstavili. Prav od Zavca, njegovih uspehov, priljubljenosti in karizme pa nekateri veliko pričakujejo v povezavi s svetlejšo prihodnostjo tega športa, ko bo končal kariero.

Varen šport

Sin Zavčevega nekdanjega trenerja Ivana Pučka Aleksander je predsednik Boksarske zveze Slovenije. "Boks pomeni disciplino, delavnost, pridnost, odrekanje, pri njem razgibaš vse telo. To je zelo naporen, a tudi zabaven šport. Tudi zelo varen. V 160 borbah, kolikor sem jih imel, nisem utrpel nobene resne poškodbe. Mogoče kakšno modrico pod očesom, a to izgine čez tri dni," pravi Pučko, ki sicer opaža krvavitve iz nosu, počene arkade. A to ne zaradi udarca z rokavicami, ampak z glavo.

Boksarske velesile so Rusija, Kuba, ZDA, Ukrajina, Turčija … V Sloveniji je okrog 150 boksarjev, na zadnjem državnem prvenstvu jih je sodelovalo okrog sto. Med najboljšimi so Denis Lazar, Edin Sejdinovič in Aljaž Venko, ki bodo nastopili na evropskih igrah v Bakuju. Slovenski boks še ni imel olimpijca, nekaj Slovencev se bo poskusilo uvrstiti v Rio prihodnje leto.

Pod črto

Boks je v zadnjem času zelo priljubljen šport za rekreacijo. Taraniš duhovito ugotavlja, da bi na primer nogomet vsi radi igrali, manj pa trenirali. Pri boksu je ravno obratno. Številni njegove elemente radi izvajajo iz rekreativnih razlogov, ring pa je povsem druga pesem. To si moraš res želeti. Kljub odsotnosti večjih poškodb gre vendarle tudi za konkretne posledice, fizično bolečino, v nasprotju z večino drugih športov, kjer se ta ne občuti tako intenzivno.

Slovenski boks ima rezerve v organizaciji, povezanosti, tako kot številne druge pa ga pesti tudi finančna podhranjenost. "Nimamo kvantitete, da bi lahko napravili kvaliteto," o prilivu boksarjev pravi Taraniš. Vsi klubi nimajo skupin najmlajših, nekateri jih zaradi prostorske stiske ali premalo kandidatov združujejo, tako da se bo treba pri posameznem klubu konkretno pozanimati, kako je z vpisom.

Ne spreglejte