Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 10.22

8 let

Balderman novi selektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tomo Balderman se vrača na krmilo slovenske vaterpolske reprezentance.

Predsedstvo Vaterpolske zveze Slovenije je na sporočilo, da bo Balderman, dolgoletni igralec in trener Triglava ter reprezentance, ekipo prevzel vsaj do konca kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2008. Predsednik VZS Matjaž Rakovec je prvi stik s Tomom Baldermanom vzpostavil že pred dvema tednoma, torej takoj po odstopu dosedanjega selektorja Željka Tonkoviča. Tomo Balderman, ki se je s klopi kranjskega Triglava umaknil pred lansko sezono, je izrazil pripravljenost pomagati. Trenutne razmere in razplet dogodkov pa je nanesel, da je razgovore končal kot novi selektor.

"Trenutno smo se z VZS dogovorili le za sodelovanje v prihajajočih kvalifikacijah za EP. Glede na skupino iz katere ne moremo napredovati na EP, rezultat seveda ne bo najpomembnejši. Za nas je to le obveznost, ki jo moramo opraviti. Za usodo slovenskega vaterpola pa bo odločilno obdobje po teh kvalifikacijah, ko bo potrebno potegniti prave poteze," je pojasnil Tomo Balderman, ki si svojih pomočnikov še ni izbral. Najprej se bo pogovoril s trenerji s katerimi je že sodeloval. Pričakovati je, da bo njegov pomočnik eden izmed mladih kranjskih trenerjev.

Slovenski vaterpolisti se bodo za uvrstitev na EP potegovali od 4. do 6. januarja 2008 v Dubrovniku. Njihovi nasprotniki bodo svetovni prvaki Hrvati, izjemno močna novinka na mednarodni sceni Črna gora in Velika Britanija. V tej konkurenci je vozovnica za EP, ki bo od 4. do 13. julija v španski Malagi, slovenskim vaterpolistom verjetno nedosegljiva. S tem se strinja tudi Balderman, ki pravi: "Nekaj reprezentantov sicer igra v močnih klubih v tujini, a večina je mladih in neizkušenih. Vrzel, ki je nastala po slovesu večjega števila reprezentantov, se nam zelo pozna in je ni mogoče zakrpati čez noč. Zdajšnja generacija ima le malo nastopov za člansko reprezentanco in posledično trpi za pomanjkanjem izkušenj."

Tomo Balderman pričakuje, da se bodo po končanih kvalifikacijah v Dubrovniku z vodstvom VZS znova usedli za pogajalsko mizo in našli prave rešitve za svetlejšo prihodnost slovenskega vaterpola. Sebe še vedno vidi v strokovnem vodstvu reprezentance, čeprav ne nujno na selektorskem mestu. Vse je seveda odvisno od dogovora. Delo bo potrebno zastaviti dolgoročno in v sodelovanju s klubi, saj je prav na klubskem nivoju še veliko rezerv. Prenovljeno reprezentanco je potrebno postopoma pripraviti za vrnitev na mesta, ki jih je Slovenija že zasedala pred petimi leti. Preko sredozemskih iger in evropskega prvenstva leta 2009 do glavnega dolgoročnega cilja, uvrstitve na EP 2010. Če SI še ne bodo usodne, pa se bo na EP skupine B že potrebno uvrstiti v kvalifikacije za člansko EP 2010.

Ne spreglejte