Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

karate Laško svetovni pokal

Torek, 18. 3. 2014, 16.44

8 let

Antonio Espinos: Turnir svetovnega pokala v karateju bo ostal v Laškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na svetovnem pokalu Karate 1 v Laškem smo naleteli tudi na "veliko ribo", samega predsednika Svetovne karate zveze (WKF), Antonia Espinosa, ki nam je dejal: "Tudi prihodnje leto se vidimo tukaj."

Španec, ki mu je bil na kongresu WKF pred članskim svetovnim prvenstvom leta 2010 še tretjič zapored zaupan šestletni mandat predsednika svetovne zveze, si je kot eno od glavnih nalog zadal tudi spraviti karate v program poletnih olimpijskih iger. Kljub trudu za zdaj še nič ne kaže, da bi se to kmalu zgodilo, priznava, a dodaja, da ne namerava obupati. Minuli konec tedna je bil v Laškem, kjer ga je navdušil turnir svetovnega pokala. Slovenski organizatorji bodo še dobivali priložnost za dokazovanje, pravi.

Kakšen se vam je zdel ta turnir v Sloveniji? Bil je zelo dober. To je bila izjemno pozitivna izkušnja. Razveselila me je priložnost, da sem prišel sem in videl, kako se stvari odvijajo.

Bo Karate 1 torej ostal v Laškem? Da, ta turnir svetovnega pokala bo ostal v Laškem. Pogovarjal sem se s predsednikom slovenske karate zveze Igorjem Zelinko in slovenski organizatorji si resnično zaslužijo to priložnost. Opravljajo zelo dobro delo, tudi v letu 2015 bo svetovni pokal tukaj.

Kakšna pa je prihodnost karateja v Evropi? Prihodnost je svetla, pa ne le v Evropi, povsod. Vsakič, ko priredimo tekmovanje te serije, se pravi Premier lige ali svetovnega pokala, je obisk izjemno dober in odzivi federacij so zelo pozitivni. Vsako leto imamo večji obisk in večjo udeležbo tekmovalcev. Če primerjamo številke v Laškem leta 2013 in 2014, lahko opazimo, da je bila udeležba letos veliko večja. Lahko pa vam tudi zagotovim, da bo ta številka prihodnje leto še večja. Karate je še kako živ.

Pa projekt olimpijske igre? Kako kaže karateju pri umestitvi v olimpijski program? To je nekaj, kar ostaja naš pomemben cilj. Uresničiti nam ga še ni uspelo, čeprav smo se zelo trudili in trdo delali. Močno smo izboljšali delovanje zveze, da bi mednarodnemu olimpijskemu komiteju pokazali, da smo že dolgo pripravljeni postati olimpijski šport. Ampak žal sistem ne zagotavlja prostora za širjenje, za priključitev novih športov olimpijski družini. Zelo težko je priti zraven. Ampak predali se ne bomo, zagotavljam vam, da se bomo še naprej trudili. Imamo izjemno dober šport, dobro urejeno zvezo, ki je predana doseganju tega cilja, tudi Mednarodni olimpijski komite to ve. Zato sem optimist, prej ali slej se nam bo posrečilo.

Veliko se govori tudi o načrtih, da bi karate še bolj približali gledalcem, da bi postal zanje še bolj zanimiv … Smo v postopku nenehnega spreminjanja pravil, optimizacije in na naslednjem sestanku izvršnega odbora WKF, ki bo novembra pred članskim svetovnim prvenstvom, bomo potrdili nov sveženj amandmajev. Ne gre za kakšne velike spremembe, temveč le nekaj popravkov, ki nam bodo omogočili izboljšati veliko reči. To počnemo na dve, tri leta in do zdaj smo imeli zelo dobre rezultate. Tudi če gre za večje spremembe, se vselej potrudimo, da jih zveze kar najlažje absorbirajo, da se tudi sodniki nanje lahko hitro prilagodijo in da na splošno nikomur ne povzročajo prevelikih težav. Ena od teh sprememb je na primer, da zdaj kazenske točke ne štejejo več kot bonus nasprotniku. To je bila velika sprememba, a jo je bilo zelo preprosto vpeljati. Zdaj lahko tekmovalec v eni borbi dobi tri kazenske točke, četrta pa že pomeni diskvalifikacijo. Nihče pa ne more več dobiti dvoboja izključno na napakah oziroma kazenskih točkah tekmeca. Ta sprememba je bila zelo dobro sprejeta in povem vam, da deluje izvrstno.

Ena od novosti, ki so bile na preizkušnji letos, je uvedba rdečega kartona za trenerje, da lahko ti ob nestrinjanju z odločitvijo sodnikov uveljavljajo pravico do ponovnega preverjanja s pomočjo videoposnetka. Prvi preizkus je zadeva prestala v Parizu, kako se je obnesla? Da, to bo eden od amandmajev, ki jih bomo potrjevali novembra, ampak kljub temu, da bo sprememba uradno začela veljati šele januarja 2015, smo se odločili, da čez manj kot dva meseca, na evropskem članskem prvenstvu uporabimo tudi ta sistem kartonov. Trenerji jih bodo lahko uporabili na vseh tatamijih, na vseh dvobojih. Uporabili jih bomo tudi novembra na članskem svetovnem prvenstvu v Bremnu. To bo uradno sprejeto za ves svet, ampak samo v kategorijah članov na kontinentalnih in svetovnih prvenstvih.

Ne spreglejte