Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2016,
20.03

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

plavanje Anja Klinar

Sobota, 2. 7. 2016, 20.03

7 let, 9 mesecev

Anja Klinar v Franciji izenačila rekord Tjaše Oder na 800 metrov prosto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Anja Klinar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju z dosežkom 8:25,68 izenačila slovenski rekord Tjaše Oder na 800 metrov prosto. Odrova iz ravenskega Fužinarja je rekord dosegla maja na evropskem prvenstvu v Londonu in s tem dosežkom na Otoku osvojila tudi bronasto medaljo.

Naslov na odprtem prvenstvu Francije je s časom 8:24,59 osvojila aktualna evropska podprvakinja, Britanka Jazmin Carlin, Odrova je bila s časom 8:29,11 tretja. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila še ena Radovljičanka Špela Perše, ki bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru nastopila v daljinskem plavanju.

Lahko je še hitrejša

"Po tekmi sem bila kar malo presenečena, saj sem plavala z lahkoto in mislila sem, da sem kar precej počasnejša. Glede na utrujenost vem, da sem lahko še hitrejša, a presrečna sem že danes, ko se mi je enkrat tudi na 800 m prosto končno vse poklopilo. Na višini smo v zadnjih treh tednih garali in ta izid sem si tudi zaslužila, seveda pa sem s tem dobila še potrditev, da smo tudi zelo dobro trenirali," je po tekmi dejala Anja Klinar, ki skupaj s sotekmovalci iz reprezentance s tekmo v Franciji zaključuje obdobje višinskih priprav, plavalci pa so bili z doma kar štiri tedne.

Tik pred tekmo je bilo drugače. Osemindvajsetletna Jeseničanka se je bala, da bo tekmo morda celo izpustila. "Po vsem garanju sme bila zelo šibka in bala sem se, da bom zbolela. A danes je bilo vse drugače. Ujela sem odlično dnevno formo, počutila sem se izredno, kar sem pokazala že zjutraj v kvalifikacijah na 200 mešano," je še dejala Gorenjka, ki je bila dopoldan na 200 m mešano druga, popoldanski izid 2:15,45 pa je po naporni tekmi na 800 prosto zadostoval za četrto mesto.

"Ali bom na 800 m nastopala tudi na igrah še ne vem"

Z izpolnjeno normo A za nastop v Riu, podoben izid bo bržkone zadostoval tudi za veliki finale iger, si je Klinarjeva odprla še eno možnost za vidno uvrstitev na avgustovski tekmi vseh tekem. "O tem je še prezgodaj razmišljati. Teh 800 m prosto plavam predvsem kot dober trening za 400 m prosto, ki ob 200 m delfin ostajajo moja paradna disciplina. Ali bom na 800 m nastopala tudi na igrah še ne vem, možnosti so, saj je disciplina na sporedu ob koncu tekmovanj, a o tem bom odločala v naslednjih tednih."

Dugonjić le za Peatyjem

Damir Dugonjič je s 27,60 moral na 50 m prsno priznati premoč le svetovnemu rekorderju Britancu Adamu Peatyju, ki je bil hitrejši dobre pol sekunde. Drugi je bil z 1:59,12 na 200 m delfin tudi Robert Žbogar, ki ga je ugnal le Poljak Jan Switrkowski. Tjaša Vozel je bila z 1:10,65 tretja na 100 m prsno; prehiteli pa sta jo Japonka Runa Imai in Belgijka Fanny LeCluyse. V finalu je nastopil še Mariborčan Martin Bau in bil na 400 m prosto s 3:55,86 šesti.

Mlada Janja Šegel, ki jo prihodnji teden čaka tudi nastop na mladinskem evropskem prvenstvu na Madžarskem, je zmagala v malem finalu na 200 m prosto, Pintarjeva, ki bo ob Šeglovi nastopila v olimpijski štafeti, je bila četrta. Tjaša Pintar je nato nastopila še v velikem finalu na 200 m mešano in osvojila osmo mesto.

Ne spreglejte