Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2015,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ana Velenšek judo

Sobota, 29. 8. 2015, 9.48

8 let

Ana Velenšek po srebru na SP že gleda proti Riu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celjska judoistka Anamari Velenšek je peti dan svetovnega prvenstva v Astani osvojila srebrno kolajno v kategoriji bork do 78 kilogramov.

Po kolajnah Urške Žolnir, Raše Sraka Vuković, Lucije Polavder, Vlore Beđeti in Tine Trstenjak, ki je dan prej osvojila prvi svetovni naslov za slovenski judo, je poskrbela za še deseto medaljo s SP.

Utrditev na svetovnem zemljevidu

Slovenija se vse bolj utrjuje na zemljevidu držav, ki se s svetovnih prvenstev v judu vračajo s kolajnami. Že zdaj zelo bogato bero sta z bronoma leta 2005 odprli Urška Žolnir in Raša Sraka Vuković, Velenškova je tokrat osvojila že deseto odličje za slovenski judo, potem ko se je v Astani na zmagovalnem odru pridružila reprezentančni in klubski kolegici Tini Trstenjak, ki je zlato odličje, prvo za Slovenijo, v kategoriji do 63 kilogramov osvojila dan pred njo.

Poleg omenjenih imajo kolajne s SP še Lucija Polavder (Rio de Janeiro 2007), Vukovićeva (Kairo 2005, Tokio 2010), Žolnirjeva (Kairo 2005, Pariz 2011) in Vlora Beđeti (Rio de Janeiro 2013). Če k skupnemu izkupičku dodamo še olimpijski bron v Atenah 2004 Žolnirjeve, olimpijski bron Polavderjeve v Pekingu 2008 in naslov olimpijske prvakinje 2012 Urške Žolnir, se zdijo številne evropske kolajne le še obvezni del programa vsake tekmovalne sezone slovenske reprezentance.

A do odličij je težko priti, ne samo v judu, pač pa v vseh športih. In judoisti oziroma predvsem judoistke, ki so po številu odličij uspešnejše od slovenskih moških kolegov, se tega dobro zavedajo. Med njimi je tudi Ana Velenšek, 24-letna športnica iz Šmartnega v Rožni dolini, ki je s svojimi 178 centimetri višine vse večja nevarnost v konkurenci bork do 78 kilogramov.

Morda pa le dobi prost teden

Tokrat je klonila šele na zadnji stopnički, a je tudi japonsko tekmico v finalu imela dolgo pod nadzorom. Japonci so imeli dan pred koncem prvenstva na svojem računu kar enajst kolajn in tako še naprej ostajajo velesila tega športa, kar dve pa je osvojila tudi Slovenija. Šest držav je osvojilo zlato odličje, med njimi tudi Slovenija. Da je Velenškova izgubila v finalu prav proti Japonki, zato ni neuspeh, čeprav je sama dobro vedela, da ima proti mladi predstavnici dežele vzhajajočega sonca lepo priložnost za naslov prvakinje.

"Dobro se poznava, čeprav je mlajša. Odlično nastopa v parterju, kjer sem tudi sama zelo močna. A tokrat ji je uspel končni prijem in žal je priložnost za zlato splavala po vodi," je po prejetem odličju dejala Velenškova, ki si sicer juda ni izbrala za prvi šport. Najprej je poskusila ples, harmoniko in flavto, nato pa se v 2. razredu le zapisala judu.

Dosti časa za preostale stvari poleg juda ji ne ostaja, tudi zdaj ne bo časa za počitek, upa, da bo pri trenerju Marjanu Fabjanu lahko izprosila teden dni počitka. "Treniramo za olimpijske igre v Riu de Janieru. Ne vem, ali bo čas za oddih, vsekakor se bova s trenerjem pogovorila in videla, ali lahko kakšen teden dobim prosto," je povedala Velenškova, sicer članica športne enote Slovenske vojske.

Cilj je medalja na OI

Po lanski prvi svetovni kolajni v Čeljabinsku ji je velik podvig uspel tudi tokrat, sezono pa je dobro začela s takojšnjim nabiranjem točk na tekmah svetovnega pokala. Nastopila je tudi na evropskih igrah in osvojila bron, do konca leta pa jo čaka še precej tekem svetovnega pokala, velikih nagrad in grand slamov. Njen največji cilj v karieri še naprej ostaja osvojitev olimpijske kolajne.

Ne spreglejte