Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
11.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet liga NFL

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 11.40

5 let, 2 meseca

Adijo, prvaki! Zvezdi zadnjega večera AP in Morris

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Adrian Peterson je za devet jardov zgrešil rekord, a Minnesoto Vikings povedel v končnico. To je uspelo tudi Washington Redskinsom z novincema Robertom Griffinom III. in Alfredom Morrisom.

Washington Redskins (10-6) so prvič po letu 1999 osvojili divizijo NFC vzhod in kot zadnji napredovali v končnico 12 najboljših ekip sezone. Na odločilni tekmi so z 28:18 premagali Dallas Cowboys (8-8). Pri slednjih je še enkrat več pogorel podajalec Tony Romo, ki je imel tri prestrežene podaje, zadnjo tri minute pred koncem. Prvi zvezdnik Washingtona Robert Griffin III. je imel povprečnih 100 jardov po zraku in 63 po tleh, je bil pa zato toliko boljši še en novinec v vrstah ekipe Mika Shanahana - Alfred Morris je pritekel 200 jardov in tri "touchdowne". Redskinse, ki so sezono začeli s tremi zmagami in šestimi porazi, nato pa so dobili sedem tekem zapored, na "wild card" tekmi končnice čaka še ena v zadnjem mesecu vroča ekipa - Seattle Seahawks (11-5).

AP-ju zmanjkalo 9 jardov, a Vikings so prišli naprej

Drugi "wild card" za končnico je pripadel Minnesoti Vikings (10-6). Kljub povprečnemu podajalcu in manjku lovilcev jim je uspelo premagati divizijske prvake Green Bay Packers (11-5). Seveda po zaslugi najboljšega tekača v sezoni Adriana Petersona. Končni izid 37:34 je postavil "kicker" Blair Walsh, ki je v zadnji sekundi z 29 jardov zadel prosti strel (letos je imel sicer več kot 10 golov daljših od 50 jardov). AP ni lovil le končnice, temveč tudi rekord v pritečenih jardih v eni sezoni. Da bi presegel Erica Dickersona (2.105 jardov), je potreboval tekmo s 208 jardi. Za večino tekačev misija nemogoča, Petersonu pa je spodletelo za vsega devet jardov (s 199 jardi je tako redni del sklenil z 2.096 jardi). Vikings in Packers se bodo znova pomerila že v soboto, ko bodo nasprotniki na "wild card" tekmi končnice.

Zadnji dan rednega dela sezone so bili v igri za končnico še New York Giants (9-7) in Chicago Bears (10-6). Čeprav so oboji zmagali, pa je bila za Giants usodna zmaga Bearsov, za Bearse pa zmaga Vikingov. Tako se je sezona 2012 končala za branilce zmage na Super Bowlu, Giants. S petimi "touchdowni" Elija Manninga so Philadelphio Eagles (4-12) sicer nadigrali z 42:7, a premalo konstantna igra v zadnjih dveh mesecih jih je stala končnice.

Denver številka 1, slaba popotnica za Houston in Atlanto

V končnico kot prvi favoriti vstopajo Denver Broncos (13-3). Najslabšo ekipo leta Kansas City Chiefse (2-14) so premagali z 38:3 in tako slavili na 11. tekmi zapored. Peyton Manning je na zadnji tekmi vrgel tri "touchdowne". Houston Texans (12-4) so v zadnjem krogu zdrsnili na tretje mesto konference AFC. Trije porazi na zadnjih petih tekmah za Houston niso najboljša popotnica. Tokrat so jih z 28:16 premagali Indianapolis Colts (11-5). Bil je to čustev večer v Indianapolisu, saj se je po treh mesecih ob rob igrišča vrnil trener Chuck Pagano, ki se bori z levkemijo. Izpostavimo, da so se s porazom v končnico uvrstili tudi najboljši v konferenci NFC. Atlanta Falcons (13-3) so izgubili s Tampo Bay Buccaneers (7-9).

Ne spreglejte