Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
29. 11. 2014,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Pol Espargaro

Sobota, 29. 11. 2014, 14.43

8 let

Yamaha: Imamo dva dirkača, ki lahko premagata Marqueza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tovarniška Yamaha v kraljevskem razredu MotoGP ne namerava iskati super talentov v kategorijah Moto2 in Moto3, s katerimi bi ustavili trenutno nepremagljivega, komaj 21-letnega Marca Marqueza.

Yamaha še zmeraj vidi svojo svetlo prihodnost v svetovnih prvakih Valentinu Rossiju in Jorgeju Lorenzu, njuna dostojna naslednika pa bi lahko bila Pol Espargaro in Bradley Smith. Rossi, ki je star 35 let, in Lorenzo, ki je dopolnil 27 let, ostajata tovarniška dirkača Yamahe. 23-letni Pol Espargaro in 23-letni Bradley Smith bosta še naprej dirkaški tandem pri zasebni Yamahini ekipi v prvenstvu 2015. Honda in Suzuki sta izbrala drugačno taktiko.

Honda je s svetovnim podprvakom Moto3 Jackom Millerjem, ki ima 19 let, podpisala večletno pogodbo in bo v prihodnji sezoni skrivnosti MotoGP-ja odkrival z motociklom, ki bo spadal v odprti razred. 21-letni Scott Redding je napredoval in bo v prvenstvu 2015 tekmoval z MotoGP-jevim prototipom. Suzuki se je po vrnitvi v kraljevski razred odločil za dirkača Moto2, 19-letnega Mavericka Vinalesa, s katerim je podpisal večletno pogodbo.

Prva testiranja in prva dirka 2015 bodo realen pokazatelj razmerij moči

"Imamo že dva vrhunska dirkača, zato ne potrebujemo svežih dirkačev, ki bi lahko premagali Marca. Mislim, da sta se Valentino in Jorge dokazala na dirkah ob koncu letošnjega prvenstva. Marc je prevladoval v prvem delu sezone, a smo dokazali, da ni nepremagljiv. Jorge je z nami že sedem let, Valentino še več, a še zmeraj verjamemo, da sta dva dirkača, ki ju imamo, dirkača, ki ju potrebujemo, da bomo konkurenčni in izzivali naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu v prihodnjih dveh sezonah," je Yamahino odločitev, da za leti 2015 in 2016 obdrži Rossija in Lorenza, za spletno stran crash.net razložil njen vodja Lin Jarvis.

Marquez je letos suvereno osvojil naslov prvaka. Prvih deset dirk je bil nepremagljiv, v celotni sezoni je zbral 13 zmag. Rossi in Lorenzo sta zmagala vsak po dvakrat in po 18 odpeljanih dirkah zasedla končno drugo oziroma tretje mesto. "Začetek sezone je bil težek iz različnih razlogov, a bolje je končati sezono močan, kot pa sezono začeti dobro in jo končati slabo. Drugi del sezone je sicer bil zelo dober. Jorge je bil fenomenalen, saj se je vrnil v igro. Valentino je bil izreden skozi celotno sezono. Končno drugo in tretje mesto ni idealno, a ni slabo," je pozitivne stvari v prvenstvu 2014 izpostavil Jarvis.

Yamahin vodja je prepričan, da bodo februarska predsezonska testiranja v Sepangu ključnega pomena za dober začetek sezone 2015: "Smo zelo veseli, ker sta Jorge in Vale pogodbi podaljšala še za dve sezoni. To je zelo vznemirljivo. Ta zagon moramo prenesti tudi v prihodnjo sezono, saj si ne smemo privoščiti, da bi ga izgubili. Še posebej ne, če imaš nekoga tako močnega, kot je Marc. V vrhunski formi moraš biti že na prvih predsezonskih testiranjih in potem na prvi dirki sezone. Mislim, da bo prvenstvo 2015 neverjetno in upam, da bo po koncu sezone povsem na vrhu moder motocikel."

Bo Pol Espargaro Yamaho zamenjal za Ducati, Suzuki ali Aprilio?

Yamaha pa ima v rokavu za daljno prihodnost še enega aduta – Pola Espargaroja, ki je kot svetovni prvak Moto2 prestopil v kraljevski razred in z Yamaho letos postal najboljši zasebni dirkač.

"Pol v svoji debitanski sezoni ni bil tako hiter kot Marc Marquez lani, a mislim, da je Marc fenomen. Pol je imel dobro sezono, prvenstvo je končal kot šesti in bil najboljši zasebnik. Pola imamo zato, da bo nekoč napredoval v tovarniško ekipo. Pol ima pogodbo s tovarniško ekipo Yamahe, tako kot Jorge in Valentino. Je torej tovarniški dirkač, a smo ga za zdaj umestili v Yamahino zasebno ekipo Tech 3. Raven tehnologije in podpore bo prihodnje leto enaka, kot smo jo zmeraj ponudili Tech 3, kar je zelo visoka raven, a rahlo drugačna kot za tovarniško ekipo. V pretekli Polovi karieri smo videli, da fant potrebuje čas za učenje in za tranzicijo. Je hiter, a mora izboljšati svojo konstantnost in dirkaško predstavo," je rezultate Pola Espargaroja pokomentiral Lin Jarvis.

Čeprav Yamaha v daljni prihodnosti računa na Pola Espargaroja, pa je vprašanje, ali bo ostal pod okriljem japonskega konstruktorja. Po koncu prihodnje sezone mu namreč poteče pogodba. Obstaja velika verjetnost, da bo podaljšal pogodbo, saj ne bo imel dobre alternative. Tovarniška dirkača Yamahe Rossi in Lorenzo imata podpisani pogodbo do konca sezone 2016, enako velja za tovarniška dirkača Honde Marca Marqueza in Danija Pedrose. Morda pa bo Pol leta 2016 poskusil srečo s tovarniškim Ducatijem, tovarniškim Suzukijem ali pa tovarniško Aprilio?

Ne spreglejte