Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2022,
15.03

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Francesco Bagnaia Fabio Quartararo Marc Marquez MotoGP Enea Bastianini

Nedelja, 18. 9. 2022, 15.03

1 leto, 7 mesecev

vn aragonije, motociklizem

Dvojna italijanska zmaga, prednost Quartararoja po trku z Marquezom skopnela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Enea Bastianini | Enea Bastianini je zmagovalec VN Aragonije. | Foto Guliverimage

Enea Bastianini je zmagovalec VN Aragonije.

Foto: Guliverimage

Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini) je na dirki svetovnega prvenstva za VN Aragonije v Alcanizu zmagal, drugo mesto je osvojil njegov rojak Italijan Francesco Bagnaia (Ducati). Vodilni v SP, Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), je odstopil, tako da je zdaj njegova prednost le še deset točk. 

Marc Marquez Honda
Sportal Čeprav še trpi, bo Marquez odpeljal prvo dirko po štirih mesecih

Za Francoza se je dirka, ki jo je sicer začel s šestega izhodišča, začela z nočno moro; po padcu Japonca Takaakija Nakagamija ter trčenju Marca Marqueza in Quartararoja že v prvem krogu je slednji grdo padel in odstopil, na srečo pa se ni poškodoval.

Quartararo je tako doživel velik točkovni udarec, vse pa kaže, da padec vsaj ne bo pustil posledic, čeprav je aktualni svetovni prvak sprva pri vrnitvi v bokse nekoliko šepal.

Ničlo tekmeca je dobro izkoristil Bagnaia. Na koncu je razliko zmanjšal za 20 točk, lahko pa bi jo celo za 25. Začel je s prvega startnega mesta, edini tekmec v boju za prvo mesto pa je bil njegov rojak iz podružnične Ducatijeve ekipe Gresini Bastianini. Bagnaia je imel stvari pod nadzorom, le enkrat sredi dirke je Bastianini za nekaj zavojev prevzel vodstvo, toda po napaki je spet zdrsnil na drugi mesto.

Najhitrejši trio. | Foto: Reuters Najhitrejši trio. Foto: Reuters Ko je že kazalo, da bo tovarniški voznik Ducatija dosegel že sedmo zmago v sezoni in peto v nizu, pa je njegov rojak v zadnjih krogih spet pokazal željo, da ga prehiti. Bil je vse bližje, napadel pa v zadnjem krogu. V zadnjih nekaj zavojih Bagnaia ni imel pravega odgovora ali pa ni želel preveč tvegati, tako da se je zadovoljil z drugim mestom in zanesljivimi 20 točkami. Če Bastianinju napad ne bi uspel, pa bi se prednost Francoza stopila le na pet točk, saj bi jih Italijan za zmago dobil 25.

Tretji je bil na koncu Španec Aleix Espargaro (Aprilia), ki je nekoliko v senci obračuna za zmago tudi krog pred koncem prehitel Južnoafričana Brada Binderja in si privozil mesto na stopničkah.

"Bilo je težko, ampak na koncu sem lahko napadel Francesca. V zadnjem krogu sem dobil še eno priložnost, zame je to kot sanje, zdaj gremo z veseljem na Japonsko," je dejal Bastianini, ki je dosegel četrto zmago v sezoni.

Enea Bastianini | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bagnaia je bil po razpletu sicer malo razočaran, a vseeno zadovoljen, ker je v SP povsem blizu. "Vedeli smo, da je Enea hiter, prav tako kot Fabio, žal mi je, da je končal že v prvem krogu. Jaz se v zadnjem krogu nisem hotel preveč izpostavljati, raje sem vzel 20 točk," je dejal Ducatijev prvi mož.

Quartararo ima le pe deset točk zaloge

V seštevku sezone je Quartararo ostal pri 211 točkah, 201 pa ima zdaj Bagnaia.

Čeprav je osrednje zanimanje veljalo vodilnima v SP, pa se tudi danes tretji Espargaro vztrajno bliža in ima pravzaprav tudi še povsem realne možnosti, da se vplete v boj za prestižno lovoriko. Z novimi stopničkami, četrtim tretjim mestom v sezoni (ima še eno zmago), je zdaj pri 194 točkah. Korak bližje pa je tudi Bastianini, ki ima kot četrti v seštevku 163 točk.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Španca. V moto2 Pedro Acosta pred rojakom Aronom Canetom, tretji je bil še en Španec Augusto Fernandez. V najšibkejšem pa je bil zmagovalec Izan Guevara pred Japoncem Ayumujem Sasakijem in rojakom Danielom Holgadom.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Japonske v Motegiju že naslednji teden.

V moto2 v Aragoniji trojna španska zmaga

Španec Pedro Acosta (KTM) je zmagal na dirki za veliko nagrado Aragonije v razredu moto2. Drugi je z zaostankom 2,61 sekunde dirko končal Aron Canet (Pons), ki je tri kroge pred koncem prehitel Augusta Fernandeza (KTM), ta je na ciljno ravnino zapeljal s 3,79 sekunde zaostanka za vodilnim Acosto.

Pedro Acosta je zmagovalec dirke v moto2. | Foto: Reuters Pedro Acosta je zmagovalec dirke v moto2. Foto: Reuters

V skupnem seštevku s 198 točkami še vedno vodi Španec Fernandez, s štirimi točkami zaostanka je na drugem mestu Japonec Ai Ogura, ki je današnjo dirko končal na četrtem mestu. Na tretjem mestu pa je danes drugouvrščeni Aron Canet s 157 točkami.

"Biti moramo zadovoljni s stopničkami, bila je težka dirka in glede na to, da so v drugi polovici dirke moje gume izgubile oprijem, ni bil pravi moment za tveganje," je dejal tretjeuvrščeni Fernandez.

Canet je dirko komentiral: "Zelo težko je bilo, zadnja dva kroga sta bila najtežja. Dobro nam gre in tako moramo nadaljevati."

Zmagovalec Acosta pa je dirko pospremil z besedami: "Končno sem nazaj po poškodbi in očitno sem že v polni formi. Zahvaljujem se svoji ekipi in vsem, ki me podpirajo."

Guevara v Aragoniji zmagal v moto3

Španec Izan Guevara (Gasgas) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu za veliko nagrado Aragonije v razredu moto3. Na drugem mestu je za vodilnim za 96 stotink sekunde zaostal Japonec Ayumu Sasaki (Husqvarna). Tretje mesto na dirki je dosegel Španec Daniel Holgado (KTM), za rojakom je zaostal za 6,54 sekunde.

V skupnem seštevku s 204 točkami vodi Izan Guevara, za 11 točk zaostaja Španec Sergio Garcia (Gasgas), ki je danes končal na 13. mestu. Tretji je Dennis Foggia, danes je dosegel 14. mesto.

MotoGP:

1. Enea Bastianini (Ita/Ducati Gresini)   41:35,462
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)           + 0,042
3. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)              6,139
4. Brad Binder (JAR/KTM)                      6,379
5. Jack Miller (Avs/Ducati)                   6,964
6. Jorge Martin (Špa/Ducati Pramac)          12,030
...

SP skupno:

1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)                211
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)               201
3. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)                194
4. Enea Bastianini (Ita/Ducati Gresini)         163
5. Jack Miller (Avs/Ducati)                     134
6. Johann Zarco (Fra/Ducatu Pramac)             133

Moto2:

1. Pedro Acosta (Špa/Kalex)               39:35,337
2. Aron Canet (Špa/Kalex)                   + 2,612
3. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)              3,799
...

SP skupno:

1. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)                214
2. Ai Ogura (Jap/Kalex)                         207
3. Aron Canet (Špa/Kalex)                       177

Moto3:

1. Izan Guevara (Špa/GasGas)              37:29,944
2. Ayumu Sasaki (Jap/Husqvarna)             + 0,957
3. Daniel Holgado (Špa/KTM)                   6,536
...

SP skupno:

1. Izan Guevara (Špa/GasGas)                    229
2. Sergio Garcia (Špa/GasGas)                   196
3. Dennis Foggia (Ita/Honda)      

Francesco Bagnaia
Sportal Bagnaia s prvega startnega mesta, Mir bo izpustil dve tekmi
Ne spreglejte