Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2019,
17.25

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

Lewis Hamilton Max Verstappen

Nedelja, 28. 7. 2019, 17.25

4 leta, 8 mesecev

VN Nemčije, drika

Zmaga Red Bullu, podvig Vettla, ničla Mercedesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Max Verstappen | Max Verstappen je odpeljal popolno dirko. | Foto Reuters

Max Verstappen je odpeljal popolno dirko.

Foto: Reuters

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec 11. dirke svetovnega prvenstva formule 1 v nemškem Hockenheimu. Drugi je bil na koncu domačin Sebastian Vettel (Ferrari), tretji pa Rus Danil Kvjat (Toro Rosso).

Če so ljubitelji formule 1 po sobotnih kvalifikacijah, ko je po polomu Ferrarija Mercedes spet vzel najboljši startni položaj, pričakovali, da bo dogajanje dolgočasno, se ne bi mogli bolj zmotiti. Dirka v Nemčiji je bila ena bolj razburljivih v zadnjem času, na vrhu se je nazadnje kljub smoli v kvalifikacijah znašel domači adut Vettel, brez točk pa je ostal Lewis Hamilton.

V kvalifikacijah je zaradi okvare dirkalnika domači ljubljenec Vettel obtičal brez časa na zadnjem mestu, njegov moštveni sotekmovalec Charles Leclerc pa je bil le deseti.

Danes so se stvari povsem obrnile; slabo vreme, nalivi in začetek dirke s krogom za ogrevanje za varnostnim avtomobilom so napovedovali, da bo dogajanje pestro.

Zmagal je Verstappen, ki je, ob Vettlu, naredil najmanj napak. Največjo že na startu, ko je zapravil drugo startno mesto in padel na šesto. Toda poznejši razplet ga je dvignil na vrh, dobro je prestal tudi obdobja varnostnega avtomobila na stezi, bil ob pravem času v boksih in nazadnje drugič v sezoni, skupno pa osmič v karieri, stopil na najvišjo stopničko.

Verstappen: Neverjetno, noro

"Bilo je neverjetno, da sem zmagal. Razmere so bile res neobičajne, treba je bilo sprejemati prave odločitve." | Foto: Reuters "Bilo je neverjetno, da sem zmagal. Razmere so bile res neobičajne, treba je bilo sprejemati prave odločitve." Foto: Reuters "Bilo je neverjetno, da sem zmagal. Razmere so bile res neobičajne, treba je bilo sprejemati prave odločitve. Predvsem pa ne delati napak. Neverjetno, noro," se je veselil Nizozemec, ki je imel na tribunah tudi veliko podporo svojih navijačev. Za nameček je dobil še dodatno točko za najhitrejši krog na dirki.

A še bolj kot Nizozemci v oranžnem so bili veseli Ferrarijevi in nemški navijači v rdečem. Potem ko so že skorajda obupali, da bo Vettel doma lahko dosegel kaj odmevnega, je nemški zvezdnik tokrat izpeljal odlično dirko. Čeprav je po kvalifikacijah moral startati povsem iz ozadja, se je prebijal naprej, ni delal napak in se hitro prebil med najboljših sedem. Morda bi ostal le blizu stopničk, če ne bi tekmeci delali napak, toda ko je bil dva kroga pred koncem četrti, se s tem tudi ni zadovoljil. Napadel je še Kvjata in Kanadčana Lanca Strolla ter si na navdušenje svojih privržencev privozil zares prigarano drugo stopničko.

"Presrečen sem. Ko se je varnostni avto zadnjič umaknil s steze, sem ugotovil, da sem res hiter. Šlo mi je odlično, prehiteval sem dirkalnik za dirkalnikom. Čeprav se je včasih zdelo, da dirke ne bo nikoli konec," je bil nadvse zadovoljen Vettel.

Dirka za hitro pozabo Mrecedesa

Precej manj dobre volje so bili pri Mercedesu. Na domači dirki so iztržili popolno ničlo, čeprav je še sredi dirke kazalo, da Hamilton ne bo imel težav in bo zmagal. Potem pa se je v zadnjem zavoju zaletel v zaščitne ograde, resda je lahko še zapeljal v bokse, toda nepripravljeni mehaniki so potrebovali ogromno časa, da so zamenjali poškodovani nos dirkalnika. Vrnil se je na stezo, dobil petsekundno kazen zaradi nepravilnega uvoza v bokse, toda deset krogov pozneje se je zavrtel še enkrat, se za las izognil trčenju, izgubil pa je možnosti, da bi prišel med dobitnike točk. Kot da to ne bi bilo dovolj, pa je pozneje še Valtteri Bottas, takrat na četrtem mestu, prav tako svoj dirkalnik zapeljal v zaščitne ograde in vodja moštva Toto Wolff se je lahko le držal za glavo.

Lewis Hamilton ni imel svojega dne. | Foto: Reuters Lewis Hamilton ni imel svojega dne. Foto: Reuters

Med tistimi, ki so podcenili svoje znanje ali pa vremenske razmere na mokri stezi, so bili že takoj na začetku Sergio Perez, potem pa tudi Leclerc, ki sicer ni močno poškodoval dirkalnika, je pa obtičal v pesku in za mladega Ferrarijevega upa je bilo dirke hitro konec.

Najbolj pa je bil po odstopu razočaran Nico Hülkenberg. Vozil je na četrtem mestu in imel možnost, da se prvič v karieri prebije na zmagovalni oder, a so se njegove sanje končale z razbitim dirkalnikom ob robu steze.

Skupno je sicer kljub današnji napaki Hamilton ostal v vodstvu, ima 223 točk. tudi Bottas ostaja z nespremenjenim izkupičkom 184 točk drugi, tretji je Verstappen s 162, na četrto se je prebil Vettel s 141, peti je Leclerc s 120.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden na Madžarskem.

Izidi dirke SP formule 1 za VN Nemčije v Hockenheimu in skupni vrstni red:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      1:44:31,275
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)         + 7,333
 3. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)             8,305
 4. Lance Stroll (Kan/Racing Point)          8,966
 5. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren)           9,583
 6. Alexander Albon (Taj/Toro Rosso)        10,052
 7. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)         12,214
 8. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)     13,849
 9. Romain Grosjean (Fra/Haas)              16,838
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas)              18,765
11. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           19,667
...
- najhitrejši krog: Max Verstappen: 1:16,645 (61. krog)

SP skupno (11):

Dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     223
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    184
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     162
 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    141
 5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     120
 6. Pierre Gasly (Fra/Red Bull)        55
 7. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren)      48
 8. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)    31
 9. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)       27
10. Lando Norris (VBr/McLaren)         22
...

Konstruktorji:
1. Mercedes     407
2. Ferrari      261
3. Red Bull     217
4. McLaren       70
5. Toro Rosso    42
6. Renault       39
7. Alfa Romeo    36
8. Racing Point  31
9. Haas          19

Preberite še:

Lewis Hamilton
Sportal Hamiltonu kvalifikacije, Ferrarija ugasnila #video
Ne spreglejte