Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
9.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mark Webber Fernando Alonso

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 9.41

8 let, 1 mesec

"Štopar" Webber hudo kaznovan, šoferju Alonsu ukor

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komisarji dirke f1 za VN Singapurja so Marku Webbru dosodilo kazen desetih štartnih mest za VN Koreje, potem ko je zaradi nevarnega početja v zadnjem krogu prejel tretji ukor letos.

Red Bullov dirkač je prvi ukor dobil v Bahrajnu zaradi kontakta z Nicom Rosbergom, drugega v Kanadi, ker ni dovolj upočasnil v času rumenih zastav, tretjega pa v Singapurju, ker je po koncu dirke brez dovoljenja varnostnikov stopil na stezo. Webber je svoj pokvarjen dirkalnik parkiral v zadnjem krogu VN Singapurja v sedmem ovinku. Ko so vsi tekmeci končali dirko, so pripeljali mimo njega.

Webber je s štopanjem ustavil Ferrarijevega Fernanda Alonsa in Lotusovega Kimija Räikkonena. Alonso je Marka pobral, Räikkonen pa je odpeljal naprej. Ko je Webber stal ob Alonsovem dirkalniku, je mimo pripeljal Mercedesov Nico Rosberg. Ker Nemec za ovinkom ni pričakoval parkiranega Alonsa, bi se kaj lahko zaletel vanj, a ga je še pravočasno obšel po levi strani, kjer je stal Mark. Kmalu za Rosbergom je na Alonsa naletel še Lewis Hamilton, ki je stoječo oviro zaobšel po desni strani. Webber se je usedel na levo stran Alonsovega dirkalnika in se z njim odpeljal do boksov. Tako je Fernando Marku vrnil uslugo za Nürburgring 2011.

Komisarji so po dirki ocenili, da je Webber kršil športno pravilo, ker je brez dovoljenja varnostnikov stopil na stezo v času, ko ne bi smel: v razdobju med kreiranjem formacijskega kroga (krog pred začetkom dirke) in trenutkom, ko zadnji dirkalnik pripelje v "parc ferme" (ko krog po koncu dirke vsi dirkalniki parkirajo v ulici boksov v točno določenem prostoru). Mark je za to prejel ukor in ker je bil to njegov že tretji letošnji, je bila avtomatsko aktivirana kazen desetih štartnih mest za naslednjo dirko, torej za VN Koreje. Webber je šele drugi dirkač, ki je v eni sezoni prejel kazen desetih štartnih mest zaradi treh prejetih ukorov. Prvemu je tak neslaven dosežek uspel Williamsovemu dirkaču Pastorju Maldonadu na lanski VN Brazilije.

Alonso je za pobiranje "štoparja" Webbra prejel prvi letošnji ukor in obdržal drugo mesto na dirki. Španca so komisarji kaznovali, ker je s svojim obnašanjem druge dirkače in drugo osebje spravil v potencialno nevarnost.

Ne spreglejte